Nasleðivanje tuðih kredita

Started by Bred, 15-05-2008, 13:15:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92
Beograd -- Graðani koji posle smrti bli¾njih naslede imovinu, po zakonu moraju da otplaæuju i njihove kredite. Tuði kredit otplaæuje se po dogovoru banke i klijenta.

Bankari ka¾u da klijenti nemaju razloga za brigu, jer nasleðeni dug po zakonu ne mo¾e biti veæi od vrednosti zaostav¹tine koja im je pripala. Graðani Srbije najèe¹æe se iz moralnih razloga odluèuju da vrate sve nasleðene dugove.

Prema va¾eæim propisima, banka nije obavezna da s naslednikom nastavi saradnju pod istim uslovima. Meðutim, da bi se izbegla prodaja imovine koja je deo nasledstva, banke se trude da pronaðu naèin da se taj kredit vrati.

"Prvenstveno aktivnosti banke su usmerene na to da se kredit odr¾i na snazi, ukoliko postoji solidarni du¾nik ili ¾irant da neko od tih lica preuzme otplatu kredita. Ukoliko tih lica nema onda se poku¹ava meðu naslednicima kredita da se naðe lice koje je zainteresovano i koje je sposobno da vraæa taj kredit", ka¾e Zoran Rube¾iæ iz Slu¾be pravnih poslova "Erste banke".

Prema podacima banaka, skoro svi naslednici se iz moralnih razloga odluèuju da otplate ceo kredit.

Ako ne ¾elite da bli¾nje opteretite dugom po kreditu, bankari preporuèuju osiguranje.

Takvo re¹enje od septembra æe ponuditi neke banke, pri èemu æe osiguranje pokrivati i nezgode.

"Ukoliko se povredite na poslu i iz nekog razloga ne mo¾ete da otplaæujete svoj kredit opravdano, ta premija osiguranja koja je ukljuèena u ratu kredita æe vam omoguæiti da osiguranje pokriva te rate", ka¾e Vladimir Markoviæ, potpredsednik Izvr¹nog odbora "Findomestik banke".

"Mislim da je interesantno jer su te premije male. one æe se kretati od 30 dinara za potro¹aèke kredite od 30 do 80 dinara meseèno", dodaje on.

Stambeni krediti su meðu retkima za koje je osiguranje neophodno i ako osoba koja je uzela kredit umre, banka dug naplaæuje od osiguranja.

U tom sluèaju naslednici bez obaveza prema banci mogu da koriste kupljenu nekretninu.