Crna Gora: Kandidatura na jesen

Started by Bred, 28-05-2008, 15:47:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Podgorica -- Crna Gora æe zahtev za status kandidata za èlanstvo u Evropskoj uniji podneti na jesen, saop¹tila je danas potpredsednica Vlade Gordana Ðuroviæ.

Direktor Direktorata Evropske komisije za zemlje zapadnog Balkana Pjer Mirel je na zajednièkoj konferenciji za novinare sa Ðuroviæevom pozdravio takvu, kako je naveo, "mudru odluku" Vlade Crne Gore.

Mirel je, pose petog plenarnog sastanka u okviru Stalnog unapreðenog dijaloga predstavnika Evropske komisije i Crne Gore, rekao da zemlja koja ¾eli da zatra¾i status kandidata, mora uveriti sve zemlje EU u "ozbiljnost" svog zahteva.

"Treba o tome razmi¹ljati tako - ¹ta sledi posle aplikacije", rekao je Mirel, dodav¹i da "kvalitet treba da ide ispred brzine".

On je ocenio da je Crna Gora "stabilna zemlja koja pokazuje visok stepen zrelosti posle progla¹enja nezavisnosti i visok stepen posveæenosti evropskim integracijama".

Mirel je kazao da EU ceni sve napore Crne Gore za stabilnost regiona.

On je saop¹tio da su predstavnici Evropske komisije i Crne Gore na ovom sastanku "otvoreno" razmotrili sva kljuèna pitanja sprovoðenja Privremenog sporazuma, koji se odnosi na trgovinsku saradnju.

Prema reèima Mirela, jo¹ se ne mo¾e govoriti o sprovoðenju Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju, po¹to taj dokument jo¹ nije ratifikovan u parlamentima svih zemlja EU.

Proces ratifikacije, kako je naveo, mo¾e potrajati i godinu i po.

Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju sa EU Crna Gora je potpisala polovinom oktobra 2006. godine. Poèetkom januara ove godine na snagu je stupio Privremeni sporazum o trgovinskoj saradnji.

Potpredsednica crnogorske vlade najavila je da æe sledeæi sastanak sa predstavnicima EK biti odr¾an polovinom juna, a biæe posveæen slobodama i bezbednosti.

Ona je prenela ocenu sa upravo zavr¹enog sastanka da su nove crnogorske institucije koje su osnovane posle progla¹enja nezavisnosti, u maju 2006. godine, "pokazale zavidan nivo rasta svojih administrativnih kapaciteta".

Crna Gora je od 800 nacionalnih standarda koje treba da usvoji ove godine, u oblasti trgovine, industrije i carine, na javnu raspravu veæ stavila 500 standarda, ¹to je ocenjeno kao veliki uspeh.

Crnogorski standardi su definisani posebnim zakonom koji je usvojen poèetkom ove godine.

b92