Internet opasnosti po mlade

Started by Bred, 25-05-2008, 20:41:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Seksualne ponude nepoznatih ljudi preko interneta dobilo je 19 odsto srednjo¹kolaca u Srbiji, pokazuju istra¾ivanja.

Èak tri odsto je na njih i odgovorilo, a tri momka su imala i ozbiljne probleme zbog takve komunikacije. To su, pokazali rezultati istra¾ivanja Ministarstva omladine i sporta za potrebe izrade strategije za mlade u kojem je uèestvovalo oko 5.000 dece.

U Srbiji 70 odsto dece ima kompjuter na kojem proseèno provode dva sata dnevno.

Internet komunikacija je dobrovoljna i obièno poèinje pristupanjem forumima, dopisivanjem ili ostavljanjem liènih podataka.

Istra¾ivanje je pokazalo da su mladi svesni opasnosti, ali da nisu dovoljno oprezni.

Psiholog Dijana Plut ka¾e da internet otvara prozor u svet i da je razumljiva radoznalost dece.

Meðutim, Dijana istièe da je zbog otvorenosti internet pogodan za zloupotrebu i nasilje nad mladima.

"To je ozbiljan problem ugro¾avanja, mo¾e da stvori patnju kod deteta, mo¾e da ga osramoti mnogo vi¹e nego direktno nasilje ili dobacivanje. Jako je opasan oblik nasilja i mo¾e detetu da stvori pakao od ¾ivota. Zamislite samo da vam po¹alju sliku na Jutjub kako ste nespretni na fizièkom", ka¾e ona.

Mladi su na internetu osim vreðanja izlo¾eni i seksualnom uznemiravanju i raznim oblicima vrbovanja.

Nevladina organizacija Astra je pre tri godine kreirala petnaestogodi¹nju sajber devojèicu, koja ima normalne navike i okru¾enje.

Virtuelna devojèica nije inicirala kontakt, ali su nju za 50 sati kontaktirali 450 puta, uglavnom osobe mu¹kog pola, od maloletnika do starijih od 50 godina.

"Ono ¹to je specifièno u internet komunikaciji je taj osæaj bliskosti. Vi komunicirate sa osobom koju ne vidite, verujete u podatke i ako se naðete na istoj talasnoj du¾ini, ¹to nije te¹ko, vi oseæate bliskost", ka¾e Ivana Radoviæ iz nevladine organizacije Astra.

U Srbiji ne postoji institucija koja se u potpunosti bavi re¹avanjem sajber kriminala.

Struènjaci smatraju da je re¹avanje problema ote¾ano jer su roditelji tehnolo¹ki manje pismeni i ne znaju kako da za¹tite decu.

Takoðe, ni u ¹kolama deca ne uèe o moguæim rizicima.