Nemaèka mora da plati Italijanima

Started by Bred, 05-06-2008, 17:40:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Rim -- Nemaèka æe morati da isplati od¹tetu za naru¹eno fizièko i psihièko zdravlje Italijanima koji su bili zatoèeni u nacistièkim logorima, odluèio je Vrhovni sud Italije.

Kasacioni sud Italije odbacio je molbu nemaèke vlade da joj bude dodeljen imunitet u sluèaju zloèina poèinjenih nad deportovanima, poznatim kao "Hitlerovi robovi". Istu odluku Vrhovni sud doneo je i 2004, ali je nemaèka vlada ulo¾ila ¾albu, na osnovu sporazuma iz 1961, koji ratne zloèine tretira kao zajednièke.

Kasacioni sud naveo je u saop¹tenju da "Savezna Republika Nemaèka nema pravo da dobije imunitet od civilne jurisdikcije italijanskih sudija."

Oko 50 deportovanih, veæinom vojnika, koji su u Nemaèku otpremljeni brodovima po¹to se Italija u septembru 1943. prikljuèila saveznicima, godinama su poku¹avali da dobiju kompenzaciju za fizièke i mentalne traume koje su pretrpeli, prenela je agencija ANSA.

Advokat Luka Prokaèi, koji zastupa 12 mu¹karaca koji su radili u fabrici "Dajmler Benc" u blizini ©tutgarta, rekao je da je "sramota ¹to Namaèka jo¹ uvek poku¹ava da pronalazi izgovore kako ne bi dala ni jedan evro".

b92