Dodik: Tu¾iæemo i Gregorijana

Started by frckica-j, 23-11-2008, 14:11:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

frckica-j

Hajde, sad vi meni recite za¹to ja nisam iznenaðena? A da je u igrici upotrebljen lik recimo Sulejmana Tihiæa ili Harisa Silajd¾iæa bilo bi tu¾akanja gospodinu Visokom i cijeloj meðunarodnoj zajednici i Srbi bi opet bili ¹ovinisti...

Bred

#16
Ne, tad bi Dodik bio smenjen a verovatno i ceo srpski drzavni vrh ...

:face:

:siza:

:wall:



:news:
Dodik: Nadle¾nosti va¾nije od EU
| Izvor: Tanjug, Veèernje novosti, Glas Srpske
Beograd, Banja Luka -- Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da RS neæe vi¹e izgubiti nijednu nadle¾nost i da je za Srpsku svako pitanje njene nadle¾nosti "va¾nije od EU".


"Meðunarodna zajednica je napravila ogromnu gre¹ku ne sprovodeæi 'Dejton', nego 'duh Dejtona'. A kada su jednom pustili duh i poèeli da ga jure po BiH, znalo se kako se to jedino mo¾e zavr¹iti. Tako ¹to æemo sada tra¾iti da nam se otete nadle¾nost vrate", kazao je Dodik za "Veèernje novosti".

"To æe biti osnova na¹eg koncepta u procesu ustavnih promena. Neka niko ne sumnja da æemo u tome i uspeti. Budite sigurni - RS neæe izgubiti vi¹e nijednu nadle¾nost", dodao je premijer RS.

On je kazao da nema ni¹ta protiv neke vrste koordinacije na nivou BiH, ali da ona mora da bude na bazi konsenzusa i pariteta.

"Mnogi kojima se, pre ne tako dugo vremena, kosa dizala kada sam govorio da ustavnih promena neæe biti ako se bude zadiralo u teritorijalni i politièki kapacitet Srpske, danas su spremni da prihvate taj princip. Vrlo je jednostavno - ne postoje kompromisi kada je u pitanju RS", dodao je Dodik.

"Za nas, evropske integracije nisu pitanje ¾ivota i smrti. Va¾nija nam je Srpska nego da jurimo procese u kojima nam samo neko ne¹to obeæava, a veliko je pitanje ¹ta æe od toga biti", rekao je Dodik i naveo da nije protiv Evropske unije, ali je "protiv nerealnog optimizma koji se ¹iri u vezi sa tim.

"Nijedna èlanica EU nije spremna da ¾rtvuje svoje nacionalne interese za EU, pa ne moramo ni mi. Samo od nas se tra¾i da budemo dobri i da ukinemo sve ¹to imamo, ne bismo li, jednom, do¾iveli da budemo dobri momci. A i dalje smo lo¹i momci. Ne nameravam da o onom ko lo¹e misli o meni, mislim bilo ¹ta dobro. Uostalom, da su mislili dobro ovom regionu, ne bi ni dozvolili da bude rata", istakao je on.

"Udvori¹tvo niko ne ceni. Ka¾em, nemam ni¹ta protiv integracija, ali neka nam taèno ka¾u gde je na¹e mesto u evropskim procesima i ¹ta nas èeka u buduænosti. U suprotnom - hvala im", dodao je Dodik.

Upitan - mo¾e li da doðe do teritorijalne prekompozicije Bosne, da li bi stvaranje jo¹ jednog, treæeg entiteta, ¹tetilo Srpskoj, odgovorio je:

"Apsolutno - ne! Mi jo¹ nismo dobili ni svih 49 odsto teritorije, koliko nam po 'Dejtonu' pripada. Tra¾iæemo da nam se vrati na¹a zemlja. Ne interesuje nas prièa da je sve to Bosna i da je sve to na¹e".

"Cilj nam je samo da RS postane samoodr¾iva. A da li æe BiH to biti, nije pitanje za mene. Moj cilj je da Srpska bude neupitna i da funkcioni¹e sama. Mo¾emo da se dogovorimo o nekim spoljnim poslovima, vojsci (koju mislim da treba ukinuti), ali sve drugo mora da bude u nadle¾nosti entiteta", kazao je on.

Po¹to je na hrvatsku tu¾bu protiv Srbije uzvratio pozivom da se pokrene pitanje zloèina u Jasenovcu, predlo¾iv¹i predsedniku Tadiæu da se snimi film, na pitanje da li veruje da æe to pomoæi Srbiji u kontratu¾bi, odgovorio je:

"Hrvatska i Srbija su oduvek bile u osnovi odnosa biv¹e Jugoslavije. Bosna je bila samo kolateralna prièa. Hrvati ne bi trebalo da budu tako samouvereni u ovom procesu".

"Morali bi na tom sudu da odgovore za¹to u Hrvatskoj nema Srba. Da to, mo¾da, nije genocid? Da to nije etnièko èi¹æenje? Ovde se radi o istoriji. Mislim da sud ne mo¾e da utvrdi ono ¹to tra¾i Hrvatska i da Srbiju osudi za genocid. Ali, Jasenovac je jasan. Reè je o nekoliko stotina hiljada najsvirepije ubijenih ljudi, za ¹ta postoje dokazi. To je genocid! Srbija treba da bazira svoje dokaze na Jasenovcu. Film koji treba da radimo u saradnji sa predsednikom Tadiæem je u funkciji toga", kazao je Dodik.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=01&dd=08&nav_category=206&nav_id=338247

Bred

Prijava protiv Dodika za pronevere
| Izvor: B92, FoNet
Sarajevo, Banjaluka -- Protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika i jo¹ 10 osoba podnesena je krivièna prijava zbog sumnje da su o¹tetili bud¾ete RS i BiH za 145 miliona maraka


Prijava je, kako su objavili bosanski mediji, pozivajuæi se na izvore iz SIPA, podnesena nakon istrage kojom je utvrðeno da su Vlada RS i pojedine entitetske institucije poèinile krivièna dela organizovanog kriminala, pranja novca i zloupotrebe polo¾aja u toku izgradnje nove vladine zgrade, autoputa Banjaluka-Gradi¹ka i jo¹ nekih graðevinskih projekata.

Dodik je, meðutim, izjavio kako je reè o èistoj zloupotrebi u pripremi dolaska novog visokog predstavnika i aktu koji je, kako je navedeno, verovatno u funkciji njegove eventualne smene.

Direktor Agencije za istrage i za¹titu SIPA u BiH Mirko Lujiæ izjavio je kako do juèe nije znao za prijavu.

Nju je potpisao jedan od njegovih pomoænika, naèelnik Istra¾nog odeljenja Dragan Lukaè, a predao je tu¾ila¹tvu jedan slu¾benik tog odeljenja. Dodik je ovu prijavu ocenio kao novi udar politièkih snaga iz Federacije na Republiku Srpsku.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=02&dd=20&nav_category=167&nav_id=346054

frckica-j


frckica-j

Пријава на основу изјаве Васковића и Ковача
Autor: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Aгенција за истраге и заштиту истрагу против премијера РС Милорада Додика, министара, јавних личности и привредника у Републици Српској отворила је на основу изјаве коју су инспекторима ове агенције дали тадашњи уредник "Патриота" Слободан Васковић и новинар Миљан Ковач.

Nastavak --> http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/18132/cir/Prijava-na-osnovu-izjave-Vaskovica-i-Kovaca.html