Istra¾ivaèi raka dojke nedavno do¹li do nekih va¾nih zakljuèaka

Started by Bred, 08-06-2008, 14:50:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Univerziteti u Èikagu i Torontu su objavili rezultate studije koji pokazuju vezu ¹irenja raka dojke i vitamina D, sastojka koji se obièno stvara u organizmu uz pomoæ sunèeve svetlosti. Rezultati bi mogli da pomognu u smanjenju smrtnosti i usporavanju ¹irenja te bolesti.

Nova studija pokazala je da bi vitamin D mogao da ima znaèajan uticaj na usporavanje ¹irenja raka dojke. Istra¾ivaèi su ustanovili da pacijenti koji nemaju dovoljno vitamina D imaju vi¹e ¹ansi da im se rak pro¹iri i da umru od te bolesti. Specijalista za rak dojke doktorka En Mektirnan.

«Studija je znaèajna zato ¹to nam ukazuje da bi to mogla da bude jedna od stvari koje ¾ene mogu da urade kako bi pobolj¹ale svoje prognoze,» ka¾e ona.

Istra¾ivaèi su pratili vi¹e od 500 ¾ena sa ranom fazom raka dojke tokom 17 godina. Oni su merili njihove nivoe vitamina D odmah nakon dijagnoze. Ustanovili su da su ¾ene sa niskim nivoima vitamina D imale skoro sigurne ¹anse da im se rak pro¹iri i za skoro 75 odsto veæe ¹anse da umru u odnosu na ¾ene sa dovoljnim nivoima vitamina D. Profesorka D¾o Elen Velè sa Univerziteta dr¾ave Njujork obja¹njava za¹to.

«Vitamin D je prilièno jedinstven u svojoj akciji u tome da udje u æelije raka i navede ih da zapoènu proces odumiranja».

Velè ka¾e da su efekti vitamina D na rak dojke veoma slièni efektima Tamoksifena, leka koji je kori¹æen vi¹e od 30 godina za tretiranje raka dojke. Dokazano je da Tamoksifen usporava ili zaustavlja rast æelija raka dojke. On je takodje kori¹æen kod ¾ena koje imaju visok rizik od dobijanja te bolesti. Medjutim, Tamoksifen mo¾e da ima veoma ozbiljne sporedne efekte ukljuèujuæi stvaranje krvnih ugru¹aka ili mo¾dani udar. Mi dobijamo vitamin D zahvaljujuæi sunèevoj svetlosti, ali se on takodje mo¾e naæi u nekim vrstama ribe, mleènih proizvoda, d¾igerici i u dijetetskim zamenama. Amerièki institut za medicinu preporuèuje da mu¹karci, ¾ene i èak i deca uzmu 5 mikrograma dnevno. Doktorka En Mektirnan nedavno je otkrila da ima veoma nizak nivo tog vitamina.

«Bila sam veoma iznenadjena koliko su bili niski moji nivoi vitamina D. Mislila sam da radim sve kako treba,» ka¾e ona.

Jo¹ se ne zna taèno kako vitamin D ¹titi protiv raka dojke. Ali ova studija nagove¹tava da bi on mogao da postane veoma va¾no oruðe za pomoæ ¾enama i mu¹karcima da ¾ive zdravije i du¾e.

voanews.com