Horor u italijanskoj bolnici

Started by Bred, 12-06-2008, 13:23:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Milano -- Italijanske vlasti zapoèele su istragu povodom skandala vezanog za bolnicu Santa Rita u Milanu, gde su navodno lekari bez razloga operisali ljude samo da bi vi¹e zaradili.

Kako se veruje, takve operacije dovele su do smrti petoro starijih pacijenata, prenose agencije. Istra¾itelji su otkrili postojanje zavere u koju je ume¹ano 14 lekara i vlasnik klinike, nakon presretanja telefonskih razgovora. Medicinski dosijei zaplenjeni na klinici takoðe su falsifikovani da bi opravdali operacije, pokazala je istraga.

U protekle dve godine, 88 pacijenata bilo je podvrgnuto nepotrebnim operacijama, naveli su tu¾ioci, koji procenjuju da je ilegalno steèeni profit na milanskoj klinici dostigao iznos od oko 2,5 miliona evra.

Istraga je utvrdila da su obièno pacijenti oboleli od tuberkuloze operisani kao da imaju tumor na pluæima.

Bar petnaest ¾ena je ostalo bez dojke zbog sumnji na rak, iako bi biopsija bila dovoljna da se utvrdi jesu li obolele.

Ako se poka¾e da su svi navodi optu¾be taèni, onda æemo biti suoèeni sa straviènim kriminalom, izjavio je predsednik regiona Lombardije Roberto Formigoni.

Istra¾itelji su naveli da je od kljuènog znaèaja bilo prislu¹kivanje telefona kako bi se razotkrila zavera, ¹to je dodatno rasplamsalo spor u Italiji koji okru¾uje planove vlade da ogranièi takvu formu nadzora i praæenja.

Premijer Silvio Berluskoni vi¹e puta je kritikovao istra¾itelje zbog onoga ¹to je on nazvao "prekomernom upotrebom" prislu¹kivanja telefona, precizirajuæi da bi to trebalo ogranièiti na istrage vezane za mafiju i terorizam.

b92