Eko-taksa za vozila u Crnoj Gori

Started by Bred, 04-06-2008, 16:10:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Podgorica -- Stranci æe od 15. juna prilikom ulaska u Crnu Goru plaæati ekolo¹ku taksu za kori¹æenje motornih vozila. Naknad va¾i godinu dana, a cena zavisi od kategorije vozila.

Tu vrstu naknade plaæaju i graðani Crne Gore prilikom registracije vozila. Za putnièka vozila sa najvi¹e osam sedi¹ta taksa iznosi 10 evra, navodi se u Uredbi koja je usvojena poèetkom godine. Naknadu od 30 evra plaæaæe sva motorna vozila koja koja imaju vi¹e od osam sedi¹ta i èija najveæa dozvoljena masa ne prelazi pet tona.

Eko-taksa za putnièka vozila mase preko pet tona iznosi 50 evra, dok je naknada za kamione 150 evra.

b92

darusaz

Црна Гора је још по Уставу који је усвојен почетком девесетих проглашена за "Еколошку државу".  .blah.

Enea

strashno, shta se sad tripuju da su italijani mozda

ðurða

ne mogu dovoljno da zarade od ¹verca pa bi sada malo i mod turista  :run

Bred

Hrvatska povukla odluku o hrani
| Izvor: Beta
Zagreb, Prag -- Hrvatskoj je odluka da od 1. juna uvede zabranu unosa mesnih i mleènih proizvoda za turiste nanela ¹tetu. Crna Gora je u meðuvremenu uvela istu zabranu.

Odluka Hrvatske je za samo nekoliko dana donela veliku ¹tetu, koja je rezultirala njenim hitnim povlaèenjem, prema nezvaniènim informacijama medija. Iako Hrvatska jo¹ nije èlanica Evropske unije, hrvatsko ministarstvo poljoprivrede je, po uzoru na èlanice EU koje imaju sliène odredbe, donelo odluku o zabrani.

Prema toj odluci strani dr¾avljani, prvenstveno turisti koji dolaze na odmor, ne smeju da nose meso i mesne preraðevine, kao ni mleène proizvode.

Reakcija na to bila je vrlo burna, pa je ministar poljoprivrede Petar Èobankoviæ, nakon konsultacija sa ministrom turizma Damirom Bajsom, objavio da se Pravilnik o uno¹enju proizvoda ¾ivotinjskog porekla u Hrvatsku do daljeg neæe primjenjivati na graðane iz EU.

Iako æe konaèna i zvanièna odluka o naèinu primene Pravilnika biti doneta naknadno, posle konsultacija Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede, hrvatski mediji objavili su nezvaniènu informaciju da se odluka neæe primenjivati na turiste koji dolaze iz EU, ali hoæe na dr¾avljane zemalja izvan EU.

Burnu reakciju izazvalo je to ¹to su turisti, posebno iz Èe¹ke i Slovaèke, koji svake godine u velikom broju sti¾u na Jadran i èesto nose brojne proizvode iz svojih zemalja, koji su tamo jeftiniji, odluèili da masovno bojkotuju odmor na hrvatskoj obali.

Prema informacijama koje su ovih dana objavljene u delu hrvatskih medija, za samo nekoliko dana od stupanja na snagu odredbe usledila je lavina otkazivanja veæ ranije rezervisanih aran¾mana èe¹kih i slovaèkih turista u hotelima i pansionima.

"U Hrvatsku ne mo¾ete s maloletnim detetom bez saglasnosti oba roditelja, benzin im je poskupeo, za prolazak kroz Sloveniju èekaju vas vinjete od 35 evra, a u prtlja¾niku ne mo¾ete nositi sir i salamu ili bilo kakve druge namirnice ¾ivotinjskog porekla", prenose hrvatski mediji pisanje èe¹ke ¹tampe.

Hrvatska odluka doslovno preko noæi osvanula je u èe¹koj i slovaèkoj ¹tampi, koja je najavljivala da æe njihovi dr¾avljani umesto na Jadran krenuti u druge zemlje, a agencije su krenule u masovno otkazivanje veæ dogovorenih noæenja.

Neke turistièke agencije poku¹ale su da smanje ¹tetu sniziv¹i cene aran¾mana za letovanje u Hrvatskoj za èak 40 odsto, meðutim ni to nije donelo rezultate i prodaja je gotovo u potpunosti zaustavljena.

Kako svake letnje sezone upravo iz Èe¹ke i Slovaèke u Hrvatsku dolazi izmeðu 800.000 i milion turista, mediji procenjuju da je odluka o tome da se odredba ipak ne primenjuje na turiste iz èlanica EU doslovno spasla ovogodi¹nju turistièku sezonu.

Crna Gora zabranila unos hrane

Posle Hrvatske, i Crna Gora je donela odluku da æe od 15. juna zabraniti turistima da unose hranu.

Da Èesi, kao ni turisti iz ostalih zemalja neæe smeti vi¹e da unose u Crnu Goru rezerve namirnica od kuæe kako ne bi kupovali skuplju hranu na Jadranu saop¹tio je èe¹koj agenciji ÈTK Tomio Okamura iz Asocijacije èe¹kih turistièkih agencija.

"To je jo¹ jedan udar na èe¹ka letovanja", kazao je povodom te odluke Podgorice Okamura.

Oko 33.000 èe¹kih turista provede godi¹nji odmor u Crnoj Gori. Èesi su masovno poèeli da otkazuju aran¾mane na Jadranu ili da ih menjaju za Tursku, Egipat, Italiju i Bugarsku.

U Crnu Goru je lane oti¹lo za 20 odsto vi¹e èe¹kih turista nego prethodne godine i to je zemlja koja je zabele¾ila najveæi porast interesovanja Èeha, ali pitanje je kako æe se nova mera odraziti na prodaju aran¾mana.

b92

Enea

istina cheha poslednjih godina u cg ima, ali bash..
a to za hranu.. jao, toliko ima onih restoranchicja sa ponudjenim dnevnim menijem.. da je mnogo bolje tako klopati, nego neku pljeku na ulici ili josh ludje odesh na odmor, a zaglavish u kuhinji. katastrofa.
nego chula sam da pruga ne radi, je li to istina?

kada idem za cg, ne kupujem povratnu kartu, nego chekam da se izodmaram i kad mi se smuchi, e onda idem kucji. prosle godine smo se jedva vratili za bgd, jer karata danima ni za shta nije biloooo!!! ma koliki vozachi bili, ne preporuchujem voznju preko kanjona Morache..



Bred

#6
Crna Gora: Eko-taksa od ponoæi
| Izvor: Beta
Podgorica -- Vlasnici motornih vozila koja ulaze u Crnu Goru od ponoæi æe plaæati izmeðu deset i 150 evra eko-takse.

Visina takse zavisiæe od vrste i velièine vozila. Taksa je obavezna za sva preduzeæa i graðane koji na teritoriji Crne Gore koriste drumska motorna i njihova prikljuèna vozila. Domaæa preduzeæa i graðani tu naknadu æe plaæati prilikom registracije vozila.

Eko-taksa za automobile i druga vozila koja, pored sedi¹ta vozaèa, imaju najvi¹e jo¹ osam sedi¹ta, iznosiæe deset evra.

Za vozila koja imaju sa preko osam sedi¹ta i èija najveæa dozvoljena masa ne prelazi pet tona predviðena je eko-taksa od 30 evra.

Eko-taksu od 50 evra plaæaæe vlasnici vozila sa vi¹e od osam sedi¹ta i èija najveæa dozvoljena masa prelazi pet tona.

Vlasnici vozila za prevoz tereta najveæe dozvoljene mase do 3,5 tone plaæaæe eko-taksu od 80 evra. Eko-taksa od 100 evra predviðena je za vozila koja prevoze teret izmeðu 3,5 i 12 tona, dok æe za prevoznike èija je najveæa dozvoljena masa prelazi 12 tona naknada ko¹tati 150 evra.

Eko vinjeta, koja se dobija plaæanjem eko-takse, va¾i godinu dana, a potrebno ju je postaviti sa unutra¹nje strane vetrobranskog stakla u gornji desni ugao.

Iz Ministarstva turizma je ranije saop¹teno da æe novac od eko-takse biti kori¹ten za realizaciju projekata iz oblasti oèuvanja i za¹tite ¾ivotne sredine.

b92



Gu¾ve na granicama Crne Gore
Izvor: FoNet
Podgorica -- Na graniènim prelazima u Crnoj Gori poèela naplata ekolo¹ke takse za vozila, a na snagu je stupio i Pravilnik o bezbednosti hrane kojim se ogranièava unos namirnica zemlju.

Nova pravila su stvorile velike gu¾ve i vi¹esatna èekanja na granici. Sekretarka Ministarstva turizma ®eljka Radak-Kukavièiæ izjavila je da æe od danas na svim graniènim prelazima za naplatu ekolo¹ke takse biti anga¾ovano ukupno 138 ljudi, koji æe nositi specijalne uniforme i imati vidna obele¾ja.

“Oni æe biti ispred graniène policije, kako se na graniènim prelazima ne bi stvarale gu¾ve “, rekla je Kukavièiæ i dodala da æe se eko-naknade naplaæivati iskljuèivo u eurima.

Eko-naknadu plaæaju domaæa i strana fizièka i pravna lica. Domaæa lica naknadu plaæaju prilikom registracije vozila, a strana su du¾na da eko-naknadu plate prilikom ulaska u Crnu Goru. Eko-naknada va¾i godinu.

Kukavièiæ je pojasnila da se nakon uplate dobija nalepnica, kao dokaz, koja mora biti vidno istaknuta sa unutra¹nje strane vetrobranskog stakla u desnom uglu. U protivnom, definisana je novèana kazna.

Problem je ¹to na veæini graniènih prelaza nema po¹ti, ni menjaènica, pa ostaje problem naplate ekolo¹ke takse i drugih da¾bina, koje se plaæaju iskljuèivo u eurima.

Na graniènom prelazu Dobrakovo kod Bijelog Polja danas je bilo dugih kolona i èekanja na ulaz u Crnu Goru i po nekoliko sati, zbog naplate takse, ali i zbog toga ¹to su vozila i vozaèi detaljno pretrasani u skladu s pravilnikom o unosu hrane u Crnu Goru.

b92



Nesnosne gu¾ve na crnogorskoj granici
Autor: Beba Bojoviæ |

®ena sa lepezom nervozno je koraèala pored automobila u kome je sedelo dvoje dece. Na pet do deset minuta davala bi im vodu i rashlaðivala ih lepezom. Ka¾e da veæ satima èekaju da uðu u Crnu Goru. Ovo je uobièajen prizor na prelazu Dobrakovo otkako je od 15. juna uvedeno plaæanje ekolo¹ke takse.

- Po¹li smo na more. Èula sam da je poèela naplata takse ali nisam oèekivala ovakvu gu¾vu. Vruæe je, deca nervozna, a i ja sa njima. Nismo poneli ni¹ta od hrane, nismo smeli. Evo, samo ovo malo vode da ne skapamo od ¾eði dok stignemo na red - ka¾e Duda Grujièiæ.
Ekolo¹ka taksa se naplaæuje radi prikupljanja sredstava za projekte kojima se unapreðuje stanje ¾ivotne sredine, i va¾i i za graðane Crne Gore i za posetioce koji u nju dolaze. Taksa je fiksna i iznosi od 10 do 150 evra, u zavisnosti od kategorije vozila. Od kraja maja va¾e i pravilnici po kojima je ogranièen unos hrane i proizvoda biljnog i ¾ivotinjskog porekla, ¹to dodatno utièe na stvaranje kolona.
Nervozni turisti ka¾u da naplata teèe sporo, a najgore je teretnjacima koji èekaju po nekoliko sati. Mnogi su za propise saznali tek na granici.
- Nismo imali pojma da su uveli ove takse. Sreæom, imamo para. A hranu ionako nikada ne nosimo, tako da je kod nas opu¹teno, samo da su malo br¾i. Ostasmo èitav dan na ovom prelazu a devojke nas veæ èekaju na pla¾i - ka¾e grupa mladiæa iz Èaèka koji su krenuli u Budvu.
Putnike su juèe malo pre graniène linije doèekivali najpre inkasanti Ministarstva ekologije u prljavo belim uniformama, zatim policajci graniène policije i carinici.
- Sa na¹e strane sve dobro funkcioni¹e. Bolje nego ¹to sam oèekivao. Vozaèi su disciplinovani, veæina spremi sitan novac i sve ide glatko - ka¾e ¹ef smene inkasanata na prelazu Dobrakovo Janko Markoviæ.
Posle uplate, dobija se nalepnica koja va¾i do 14. juna naredne godine. Nalepnica mora biti vidno istaknuta u desnom gornjem uglu vetrobranskog stakla.
Direktor carine u Bjelom Polju Vesko Drobnjak juèe je boravio u Podgorici na sastanku sa kolegama iz Uprave carina Srbije.
- Razgovaramo o svim potrebnim merama koje æemo preduzeti da granica bude ¹to protoènija. Cilj nam je da tokom turistièke sezone, kada je pojaèana frekvencija saobraæaja, èekanja svedemo na minimum - obja¹njava Drobnjak.
Propisi su propisi i moraju se po¹tovati, napominje Drobnjak i dodaje da æe carinici sami procenjivati da li æe ba¹ svaku torbu i gepek pretresati do najsitnijih detalja.
Zvezdan Spasojeviæ jedan je od mnogih koji se juèe na¹ao na prelazu Dobrakovo. Za razliku od veæine nervoznih, on je bio odlièno raspolo¾en.
- Ni¹ta od hrane nisam poneo. Nisam bio u Crnoj Gori pet godina, tako da jedva èekam da stignem na more. Èeka se, ali toga ima i na drugim granicama, tako da nema razloga za brigu - ka¾e Zvezdan, dok u¾iva u hladu jednog drveta.
Za razliku od njega, jedna èetvoroèlana porodica u „jugu“ pokazivala je znake nervoze. Obeæali smo da neæemo njihova imena navoditi, a oni su nam zauzvrat otkrili tajnu - u gepeku su imali ne¹to sira i kajmaka.
- Ma, to su mizerne kolièine, poneli smo roðacima. Nièemu se ne obraduju kao na¹em mrsu. Ako mi to uzmu na granici, ja ne znam ¹ta æu? A i, brate, deca mi ne jedu njihov sir , nisu navikli - ka¾e mu¹karac srednjih godina.
Dok se na graniènom prelazu Dobrakovo èekalo satima, na srbijanskoj strani, na prelazu u Gostunu, vozaèi su zastajali pet do deset minuta.

©ta mo¾e da se unese
1. Proizvodi za ishranu dece i dijetetska hrana koja se koristi iz medicinskih razloga, fabrièki upakovano, neotvoreno. Kolièina nije limitirana;
2. Pet kilograma upakovanog sve¾eg voæa i povræa - ali ne i krompir; 3. Jedan kilogram su¹enog povræa, voæa, peèuraka, èajeva, zaèina, kakaa u zrnu i sirove kafe;
4. Litar neotvorenog alkoholnog piæa;
5. Dva litra neotvorenih sokova;
6. Pet litara fla¹irane vode;
7. Kilogram „kombinovane i ostale hrane koja je upakovana u originalnu ambala¾u koja ne zahteva poseban temperaturni re¾im èuvanja“, nije navedeno na ¹ta se konkretno misli;
8. Mleko u prahu i drugi proizvodi za ishranu dece, nema limita (za turiste u kolièini koja je potrebna tokom letovanja ili zimovanja);
9. Kilogram termièki obraðene konzervirane hrane za kuæne ljubimce;
10. Jedan buket cveæa;
11. Sto grama semena za cveæe;
12. Tri kilograma lukovica za ukrasno bilje;
13. Tri saksije sobnog cveæa;
14. Deset balkonskih biljaka.

Revolt na prelazu sa Republikom Srpskom
Naplata eko-taksi prilikom ulaska graðana na prelazima sa Republikom Srpskom izazvala je revolt. Vozaèi uglavnom gunðaju, ali se zbog takse jo¹ niko nije vratio sa granice.
- Neko se ljuti vi¹e, neko manje, ali opet svi plate, jer zakon je takav - rekla je Amanda Be¹ireviæ, koordinator za naplatu eko-takse na graniènom prelazu Sitnica. Ona je istakla da Vlada Crne Gore oèekuje oko 20.000.000 evra prihoda od eko-takse.
V. M.

Za Kosovo obavezan zeleni karton
Vozila sa registarskim oznakama gradova Srbije od pre nekoliko dana tretiraju se kao inostrana. Obavezno je da vlasnici tih vozila poseduju zeleni karton, dok je za one koji imaju vozila registarskih oznaka gradova Kosova dovoljno da imaju polisu osiguranja. Portparol Kosovske policijske slu¾be Veton Elj¹ani ka¾e da vlasnici vozila sa registarskim oznakama gradova Srbije moraju posedovati zeleni karton jer ih na to obavezuje Unmikova regulativa iz 2005. godine.
®. J.

blic




:news:
Bratska podvala sa ekolo¹kom taksom
Autor: K.J. | Blic

Veliki broj motorizovanih turista koji se nedavno vratio iz Crne Gore o¹teæen je jer im nalepnica za ekolo¹ku taksu koju su platili prilikom ulaska u susednu dr¾avu, neæe va¾iti godinu dana na koliko je plaæena. Naime, na nalepnicama pi¹e da va¾e do 15 juna 2009. bez obzira kada su plaæene.
Tako æe svi koji su, na primer, u avgustu letovali na crnogorskom primorju, biti zakinuti za dva meseca, pa æe njihova nalepnica va¾iti samo 10 meseci i moraæe ponovo da je plate kada sledeæe godine budu dolazili na more, posle 15 juna.

U crnogorskom Ministarstvu za turizam i za¹titu ¾ivotne sredine smatraju da nikoga nisu o¹tetili i da su oni jasno naglasili koliko taksa va¾i, od 15. juna ove do 15. juna naredne godine, te da nije njihov problem kada æe neko i koliko puta uæi u Crnu Goru, kao i da li je tom prilikom zakinut ili ne.
- Ekolo¹ka taksa od 10 evra koju najveæi broj na¹ih posetilaca plaæa na granici, nije visoka, pa zato ne mislimo da æe neko biti mnogo o¹teæen, ako ne uspe jo¹ koji put da uðe u Crnu Goru do 15. juna naredne godine. Ukoliko ne ¾ele da ponovo plate taksu neka planiraju letovanje u predsezoni, pre isteka va¾enja nalepnice - ka¾u u Ministarstvu turizma i za¹tite ¾ivotne sredine Crne Gore.
Iako ovaj savet ne shvatimo kao blagi cinizam, ostaje pitanje za¹to vlasti u Crnoj Gori nisu smislile pravièniji naèin naplate ekolo¹ke takse, na primer da se na nalepnicu ukucaju datumi ili neke sliène varijante. Jer, ako je ne¹to godi¹nja taksa, za¹to je plaæati dva puta u 12 meseci, a ¹ta da ka¾emo tek za one koji æe u Crnu Goru, na primer doæi u maju pa u julu sledeæe godine. Oni æe biti o¹i¹ani dva puta u kratkom roku.