Uèenik poku¹ao samoubistvo

Started by Bred, 14-06-2008, 15:11:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Uèenik R.J. (14) iz Beograda, poku¹ao je da se ubije, po¹to je pao iz matematike na avgustovski popravni ispit.

Sreæom, majka ga je na vreme prona¹la i ¾ivot mu je spasen zahvaljujuæi brzoj intervenciji lekara. R.J. nije do¹ao na popravni iz engleskog. Prethodno iz matematike nije dobio prelaznu ocenu. Ostavio je opro¹tajno pismo i poku¹ao da se otruje. Njegova majka ka¾e da joj je u ¹koli pre tri dana reèeno su svi i osmaci uspe¹no okonèali razred. Ona veruje da je reè o kapricu nastavnice matematike.

Iako ka¾u da je imao ozbiljnih problema sa nastavom, drugovi ovog osmaka ne veruju da nije mogao da polo¾i popravni iz matematike - jer je imao i privatne èasove poput mnogih uèenika.

"Oni su mu rekli da je polo¾io. Video sam ga ujutru sav sreæan je bio, ali posle toga su ga zvali kuæi, do¹ao je ovde u ¹kolu i nastavnica mu se nasmejala u facu i rekla da je pao", ka¾e ¹kolski drug ovog uèenika.

Iako ni razredna, ni nastavnica matematike nisu ¾eleli da govore za medije, direktor ¹kole tvrdi da su i pored ¹est jedinica koje je imao pri kraju godine, ovom uèeniku ostavljene samo dve, kako bi imao ¹ansu da sa svojom generacijom okonèa ¹kolovanje.

"Nastavnici su pru¾ili sve ¹to su mogli. On nije pohaðao pripremnu nastavu, pokazao je da je nezainteresovan. Na popravnom iz matematike verovatno nije zadovoljio, ali analiza æe pokazati na odeljenskom i nastavnièkom veæu", ka¾e direktor Radovan Lazoviæ.

Roditelji koji su se okupili u ¹koli, ka¾u da su ogorèeni su zbog nedostatka pedago¹kog odnosa pojedinih nastavnika.

Neuspeh u ¹koli posebno je bolan i ume da bude okidaè za adolescenta naroèito u odnosu na grupu vr¹njaka, ka¾u struènjaci.

"To je uvek impulsivan èin da se prekine neko nepodno¹ljivo trpljenje, akt nije usmeren protiv ¾ivota veæ nekog nepodno¹ljivnog trplejnja", obja¹njava psihijatar Vojislav Æurèiæ.

Struènjaci podseæaju da je pro¹le godine troje mladih tragièno okonèalo svoje ¾ivote zbog neuspeha u ¹koli i ukazuju da je odgovornost u ovakvim sluèajevima podeljena izmeðu roditelja, i nastavnika koji bi morali da budu oprezniji i da imaju sluha za mlade.