Ketrin Kiner

Started by nasty girl, 04-08-2006, 10:10:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Ketrin Kiner (Catherine Keener) roðena je 1959. godine u Majamiju. Bila je treæe od petoro dece u porodici. Studirala je engleski i istoriju a, nakon ¹to je diplomirala, odlazi najpre u Njujork, a kasnije u Los Anðeles, gde radi kao asistent u kasting agenciji.

Glumom nije imala nameru da se bavi sve do sredine osamdesetih godina. Prvi korak u ovom poslu bila je uloga konobarice u filmu "About Last Night" dobijena na audiciji na kojoj je Ketrin uèestvovala samo da bi pravila dru¹tvo drugarici, koja je takoðe dobila sporednu ulogu u ovom filmu.

U izgradnju glumaèke karijere krenula je preko uloga u televizijskim serijama i filmovima amerièkih TV stanica. Najveæi uspeh postigla je u seriji "O’Hara" i filmu "Curse of the Corn People". Bila je, takoðe, gost u jednoj epizodi popularne serije "Sajnfeld".

Sve do 1991. godine, dobijala je uglavnom sporedne uloge. Prvu glavnu ulogu imala je u filmu "Johnny Suede" sa Bredom Pitom. Odu¹evljen njenim talentom, reditelj je poziva da glumi i u njegova tri naredna filma: "Living in Oblivion", "Box of Moonlight" i "The Real Blonde". Naredne dve uloge imala je u komedijama "Walking and Talking" i "Your Friends and Neighbors".

Jednu od va¾nijih uloga, mada sporednu, imala je u filmu "Out of Sight" sa D¾ord¾om Klunijem i D¾enifer Lopez. Partneri u filmovima u kojima je glumila bili su joj i Nikolas Kejd¾, Nik Nolt, ©eron Stoun, D¾ef Brid¾is i drugi. Svoju prvu i za sada jedinu nominaciju za Oskara dobila je za ulogu u filmu "Biti D¾on Malkoviè" 1999. godine.

Ketrin Kiner venèala se 1991. godine sa Malroni Dermontom (poznatijem po ulozi u filmu "Venèanje mog najboljeg prijatelja"), kog je upoznala 1989. godine na snimanju filma "Zadatak pre¾ivljavanje". Par danas ¾ivi sa svojim sinom u Los Anðelesu.