Skuplje avio-takse

Started by Bred, 21-06-2008, 19:05:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Od ponedeljka, Jat ervejz poveæava cenu takse za gorivo od 8 do 14 evra, a beogradski aerodrom od 14. jula uvodi taksu za bezbednost u iznosu od 4,5 evra.

Za najtra¾nije destinacije posle uvoðenja novih taksi i najavljenih poskupljenja, putnici æe morati od 23. juna skuplje da plaæaju taksu za gorivo avioprevozniku Jat. Ukoliko ¾ele da putuju u ©paniju umesto dosada¹njih 36 evra plaæaæe 44, za Egipat 50 evra, ©paniju i Italiju 46 evra.

Iako su nezadovoljni zbog poveæanja cena taksi , graðani ka¾u da su spremni da ih plate, ali da za uzvrat oèekuju bolju uslugu. JAT je veæ poèetkom meseca poveæao taksu za gorivo na redovnim letovima, a sada i za sve èarter letove u iznosu od 8 do 14 evra.

Pored JAT-ove takse, putnici na Beogradskom aerodoromu, plaæaju staru taksu - putnièki servis, a od 14. jula uvodi se i bezbednosna taksa od 4, 5 evra.

"©to se tièe takse za bezbednost, ona se uvodi kao bi se poveæao kvalitet opreme za bezbednost, rentgenski aparati, da odr¾imo i pobolj¹amo kvalitet koji po¹tuju sve aviokompanije", ka¾e Dragan Nestoroviæ, direktor saobraæaja aerodroma "Nikola Tesla".

Posle reagovanja Udru¾enja turistièkih organizacija "Juta" i razgovora koje je potpredsednik Vlade Srbije Bo¾idar Ðeliæ imao sa predstavnicima menad¾menta Aerodroma i nacionalnog prevoznika, odluèeno je da taksu od 16,5 evra neæe plaæati tranzitni putnici, veæ æe njima taksa biti smanjena na 4 evra. U turistièkim agencijama ka¾u da ne mogu da utièu na cene taksi i nadaju se da to neæe uticati na turiste koji su re¹li da putuju na odmor avionom.

"Mi smo poku¹ali ne¹to preko Jute da organizujemo, meðutim, to je generalno stav vlade I mislim da je sad veæ kasno po¹to su nas doveli faktièki pred svr¹en èin. Mi smo veæ svi potpisali ugovor sa Jat-om, zakupili avione i nema nazad", ka¾e Mirko Bauk, iz turistièke agencija "Odeon".

"Dosta su povi¹ene i naravno da graðane brine, ali ako veæe neko isplanira godi¹nji odmor negde, na nekoj od destinacija, prosto graðani to progutaju i nastave sa uplatom aran¾mana", rekla je Aleksandra Radeè, PR turistièke agencije "Konte".

Takse koje naplaæaje aerodrom "Nikola Tesla" u ukupnom iznosu od 21 evro, skuplje su od taksi koje naplaæuju neki aerodormi evropskih zemlaja. Na primer u odnosu na takse u ©paniji, na¹e su skuplje za deset evra, a od onih u Italiji za sedam.