Na na¹em tr¾i¹tu lekova vladaju divlji odnosi

Started by Bred, 05-07-2008, 14:56:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: V. Dragiæ |

U Srbiji je sve vi¹e lekova stranih proizvoðaèa i, ako se tako nastavi, mo¾e se desiti da iduæe godine ili 2010. zavisimo od stranih farmaceutskih kuæa i vi¹e od 80 odsto, ka¾e za „Blic“ Aleksandar Pravdiæ, generalni direktor „Galenike“.

- Na tr¾i¹tu lekova ima raznih ponuda, mar¾i, trgovaca. Lek je roba od izuzetnog znaèaja i mora da ima poseban tretman. Podaci ukazuju na to da je, recimo u sferi trgovine medicinskom opremom i lekovima 2006. bilo registrovano oko 1.000 firmi od èega je 400 predavalo zavr¹ni raèun. To je ogroman broj za tako malu zemlju.

U javnosti se nedavno doznalo da ima lekara koji prepisuju skuplje lekove, one stranih proizvoðaèa. Da li to ukazuje na zloupotrebu?
- To je stvar drugih institucija. Na tr¾i¹tu ima poremeæaja jer neka re¹enja nisu najvaljanija. Ako izlazite sa velikom paletom lekova i ogromnim tro¹kovima kao „Galenika“, morate imati stabilnije tr¾i¹te. Nadle¾ni treba da naðu nova re¹enja ako ¾elimo da saèuvamo domaæu proizvodnju.

Gotovo sve velike svetske farmaceutske kuæe imaju predstavni¹tva u Srbiji i primeæujemo da organizuju vrlo skupe promocije, da zaposleni primaju i po nekoliko hiljada evra meseèno. Kako je moguæe da oni u Srbiji mogu toliko da zarade?
- Multinacionalne kompanije podnose visoke tro¹kove dok ne postignu ¾eljeni cilj. Nekada je to prodor samo dva-tri leka. Njihovi prihodi napolju pokrivaju nelojalnu utakmicu na malom tr¾i¹tu.

Neki lekari idu na simpozijume u inostranstvo o njihovom tro¹ku, ima li tu zloupotreba?
- „Galenika“ ima dobru komunikaciju sa svim segmentima zdravstva. To je bitno zbog razmene informacija. Da li to neko zloupotrebljava, pitanje je za druge. Ipak, stanje na tr¾i¹tu pokazuje da ima neravnote¾e.

Da li je moguæe da se na takvim susretima ne nudi mito?
- Mo¾ete da ka¾ete da je sve po zakonu, ali pokazatelji na tr¾i¹tu upuæuju na to da treba doraditi uslove i kontrolu onih koji ih ispunjavaju. Uslovi moraju biti optimalni, stabilni i jednaki za sve.

Kako to rade, recimo, u zemljama zapadne Evrope?
- Tamo su tr¾i¹ta jako uslovljena. Zahtevaju visoke standarde od kompanija koje dolaze sa strane, ali i postavljaju uslove kojima æe vas iscrpljivati da ne mo¾ete finansijski da izdr¾ite.

Lekari treba da prepisuju lekove po savesti
Kako stimulisati lekare da prepisuju domaæe lekove?
- To je profesionalna lojalnost. Kad znate posao, imate odgovornost i svest o tome ¹ta i gde radite, onda je jasno da æete se izmeðu dve opcije istog kvaliteta, opredeliti za domaæu. Tako je svuda gde se dr¾i do razvoja domaæe industrije.

blic