Bob Marli

Started by nasty girl, 22-08-2006, 11:02:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Robert Nesta Marley roðen je 6. februara 1945. godine u Jamajci. Legenda svetske muzièke scene i prvak svetske rege muzike, svoje najveæe hitove snimio je u grupi Bob Marley And The Wailers i na nekoliko solo albuma. Bob Marley And The Wailers zapravo je promenjeno ime grupe The Wailers, koja je formirana 1963. godine i u koju je Marli do¹ao 1964. godine.

Grupa u kojoj je svirao bila je prilièno nestabilna zbog toga ¹to je Marli èesto i¹ao u Jamajku, a ostali èlanovi benda imali su velike probleme sa zakonskim propisima, kao i puno liènih problema. Èesto je menjan i sastav grupe. Marli se 1966. godine venèao sa Ritom Anderson, kasnije èlanicom sastava I-Threes. Zvuci Jamajke, koji su pro¾imali muziku ovog benda, dominirali su od 1974. godine. Te godine bend je jo¹ jednom promenio sastav i poèeo saradnju sa grupom Marlijeve supruge, Rite Marli. Od tada pa sve do Marlijeve smrti bend je svirao rege muziku.

Novi zvuci uèinili su bend svetskom atrakcijom. Albumi su imali najveæe tira¾e u muzièkoj industriji tog vremena. Hitovi grupe bili su po nekoliko nedelja na vrhu nacionalnih muzièkih top-lista. Album koji je postigao najveæi uspeh u karijeri grupe i Marlija svakako je autobiografski album "No Woman No Cry".

U Marlijevo vreme rasistièki pokreti bili su jo¹ uvek relativno jaki i Marli je zbog toga èesto bio na meti udara. Pre¾iveo je atentat 1976. godine u Jamajci koji je organizovala jedna ovakva grupa. Uprkos tome, Marli je postao svetski simbol promocije mira meðu rasama. Èesto je na koncerte dovodio ekstremne politièare i poku¹avao da ih ujedini muzikom.

Meðutim, rak stopala, koji mu je otkriven 1977. godine, brzo se pro¹irio i veæ 1980. godine Marli je imao velike probleme sa zdravljem. Na koncertu u Britaniji do¾iveo je kolaps organizma. Umro je 11. maja 1981. godine u Majamiju. Bio je prvi pevaè iz nerazvijene Afrike koji je svojim koncertima ukazao na probleme ovog kontinenta. Njegovi hitovi i danas su veoma popularni, a godi¹njice njegove smrti obele¾avaju se ¹irom sveta.