©ta roditelji treba da rade ako njihovo dete povraæa

Started by Bred, 22-08-2006, 03:07:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Kada bebica odluèi da bljucne
Ako beba koja se hrani na fla¹icu èesto povraæa, a uz to neprestano plaèe i ima proliv, verovatni uzrok je gastroenteritis
Idila: mama i tata se igraju sa svojom, osmesi lete svuda unaokolo. Bebica je upravo nono3la, pa je konaèno zadovoljna i sreæna. Smeje se; ovo godi srcu mlade majke, kojoj trenuci poput ovog trajno bri¹u sve uspomene o strahu, bolu, naporu i stresu koji su pratili trudnoæu, poroðaj i nekoliko prvih meseci posle bebinog dolaska na ovaj svet. Ponosni tata sedi pored i sa u¾ivanjem posmatra igru svoja dva voljena biæa. Tada pravi sudbonosnu gre¹ku: ponet emocijama, le¾e pored svoje mlade supruge i uzima bebu u ruke. Di¾e je u vazduh, govoreæi "buæi- buæi" ili neku sliènu glupost. Sve se odigrava u sekundi, kao u akcionom filmu: majka, koja zna ¹ta sledi, poku¹ava da odreaguje, vièuæi "ne, beebaa je sad jelaaa...", osmeh na licu oca se pretvara u nedefinisanu grimasu, a iz bebinih malenih usta (jo¹ uvek razvuèenih u nevini osmeh) poèinje da kulja ono ¹to je do pre minut bilo u maminim dojkama (plus ne¾ni bebeæi ¾eludaèni sok).


  KADA TREBA DIÆI UZBUNU

Odmah pozovite lekara ukoliko va¹a beba:
- ispovraæa svaki obrok u periodu od osam sati ili dva uzastopna obroka
- ima potpuno suva usta
- povraæa ne¹to zeleno
- ima upale oèi ili fontanelu
- pelene su suve du¾e od ¹est sati
- ako uz povraæanje pokazuje druge znake neke bolesti
Pedijatar æe najbolje znati kako da pomogne va¹oj bebi, u zavisnosti od toga ¹ta nije u redu i koliko je teènosti izgubila. Ne brinite: va¹a beba je u sigurnim rukama kod struènjaka!

PREVENTIVA

Ako majka ne doji, nego se beba hrani na fla¹icu, morate povesti mnogo raèuna o sterilizaciji. Morate prokuvati svaki deo sa kojim beba ili ve¹taèka hrana dolaze u kontakt. Pripremljenu hranu treba brzo ohladiti pod hladnom tekuæom vodom i staviti u fri¾ider, ako je spremate za kasnije. Nikad ne ostavljajte pripremljen obrok na toplom du¾e vreme.
   
 
 

Epilog: tata odlazi da se presvuèe, mama je pomalo ljuta, ali joj je i sme¹no, a bebac gloðe prste svojih nogu. Pojma on nema.

Bljuckanje, povraæanje i uzroci
Situacija koju sam onako neve¹to opisao usledila je posle najèe¹æe gre¹ke koju (uglavnom oèevi), prave pri nezi odojèeta; ne cimajte dete posle obroka. Bljuckanje je prirodna reakcija bebinog digestivnog trakta na drmusanje. Tata je dobio ¹ta je tra¾io.

Ipak, beba æe bljuckati i kada je niko ne drmusa. Ne brinite: ovo nije povraæanje, ni na koji naèin, i sasvim je prirodno. Bebin digestivni trakt je tako projektovan da skoro uvek izbaci jedan deo pojedenog ili popijenog i vrati ga na "slobodu". O povraæanju mo¾emo govoriti tek ako beba izbaci veæinu onog ¹to je pojela. Povraæanje je èe¹æe kod beba koje se hrane ve¹taèkom hranom nego kod onih koje nono3ju.

Ako beba koja se hrani na fla¹icu èesto povraæa, a uz to neprestano plaèe i ima proliv, verovatno ima gastroenteritis. Ovo je vrlo ozbiljno stanje za malo dete, po¹to mo¾e brzo da iscrpi mali organizam. Gastroenteritis je vrlo redak kod dece koja nono3ju. Izaziva ga obièno hrana u kojoj ima bakterija (¹to je gotovo nemoguæe kod majèinog mleka).

©ta èiniti
Kako se treba pona¹ati ako bebica koja pije formulu povraæa? Pre svega, prekinite uobièajenu ishranu 24 sata. Da biste nadoknadili teènost koja je neophodna va¹oj bebi, a koju obièno dobija preko fla¹ice, dajte joj èe¹æe ohlaðenu, prokuvanu vodu, ili rastvor glikoze (tri ka¹ièice na dva decilitra) ili potra¾ite rastvor za rehidraciju u apoteci. Bebi treba najmanje pola litra dnevno.

U sledeæa tri dana postepeno vraæajte hranu, ali na mala vrata. Krenite sa èetvrtinom uobièajene kolièine praha prvog dana, pa poveæajte na polovinu (drugi dan), a treæeg dana vratite sve u normalu.

I. Æ.
Glas javnosti