Nauènici blokirali prodor HIV u limfocite

Started by darusaz, 05-07-2008, 15:55:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

Научници блокирали продор HIV у лимфоците


Група америчких истраживача с Универзитета Филаделфија успела је да код мишева in vitro учини имунолошке ћелије отпорним на HIV, објављено је на веб сајту британског научног часописа "Нејчер бајотекнолоџи".

Истраживачи су пошли од чињенице да код неких људи постоји природна отпорност на HIV, па су тај принцип покушали да примене и код мишева како би и њих учинили отпорним на тај вирус. Код тих људи вирус, такође, продире у нека бела крвна зрнца, T-лимфоците, фиксирајући се за површински генски рецептор CD4 и површинске корецепторе било да се ради о CHR5 или CHCR4, али код њих због мутације гена на коме се налази CHR5 молекул присутан на површини T-лимфоцита није функционалан, што спречава вирус да га искористи да би заразио ћелију.
Ту блокаду продора вируса изазвали су и амерички научници применивши корективну технику која се састоји у веома прецизном одвајању гена на коме се налази рецептор CHR5 тако да се молекул који се на њему налази учини нефункционалним.
Када су ти T-лимфоцити стављени in vitro у контакт с HIV-ом, модификовани су показали бољу отпорност на вирус од немодификованих, пренео је француски дневник "Монд".

(пренето и делимично прилагођено из дневног листа "Блиц")

bibi

Pa Amerikanci su i izmislili HIV,tako da me ovo nimalo ne cudi..... :nonono: