UNMIK zata¹kavao trgovinu organima

Started by Bred, 09-07-2008, 12:40:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Veèernje novosti
Beograd -- Istraga o trgovini ljudskim organima na severu Albanije bila je osuðena na propast dok ju je vodio UNMIK, pi¹u "Novosti".

To potvrðuju i najnoviji dokazi do kojih su do¹le “Veèernje novosti”, a koji bude ozbiljnu sumnju da su u sve bili ume¹ani i zvaniènici te organizacije, a pre svih, njen nekada visoki zvaniènik Hose Pablo Barajbar, koji je bio ¹ef kancelarije za nestale osobe i sudsku medicinu.

Naime, dosta toga ukazuje da je Barajbar bio upoznat s onim ¹to se dogaðalo u Albaniji, ali da je stopirao istragu, potvrðeno je "Novostima". Prema nezvaniènim informacijama, on se sada nalazi u bekstvu, u Argentini, preneo je list.

Sagovornik tog lista, nekada pripadnik Unmika koji je uèestvovao u ovoj istrazi, a koji iz razumljivih razloga ne ¾eli da njegovo ime bude poznato javnosti, otkriva za "Novosti" detalje do kojih je do¹la organizacija UN na Kosovu.

"Biv¹i glavni tu¾ilac Ha¹kog tribunala Karla del Ponte je 2003. godine zatra¾ila od Unmika da pokrene istragu o trgovini organima", prenose "Novosti".

"U Unmiku je tada bilo ¹est, sedam jedinica koje su se bavile istra¾ivanjem raznih vrsta kriminala, a Tribunal je imao vi¹e od 50 svojih istra¾itelja na Kosovu, tako da je imao ko da sprovodi istragu".

Na pitanje kako je Tribunal uop¹te saznao za eventualnu trgovinu ljudskim organima, pripadnik Unmika ka¾e da su izvor bila èetvorica Albanaca koja su bila ukljuèena u celu operaciju. Osim toga, oni su i odveli tim ha¹kih i Unmikovih istra¾itelja do "¾ute kuæe" i èak im pokazali mesta gde su zakopavani ostaci ljudskih tela koji nisu mogli da se iskoriste za trgovinu.

"Ali, do iskopavanja tih jama nikada nije do¹lo! To jasno pokazuje da je neko veoma moæan, imao jak interes da se za ove zloèine nikada ne sazna", ka¾e taj sagovornik za "Novosti".


b92