Rusija tra¾i zatvaranje Tribunala

Started by Bred, 10-07-2008, 12:03:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Moskva -- Rusija je o¹tro kritikovala odluku Ha¹kog tribunala da oslobodi odgovornosti Nasera Oriæa i tra¾i zatvaranje tog suda.

Moksva ocenjuje da je taj sud ponovo pokazao svoju pristrasnost i u su¹tini izvr¹io politièku narud¾binu. "U Moskvi su sa nedoumicom prihvatili nedavnu odluku Ha¹kog tribunala o ¾albi glavnog tu¾ioca Ser¾a Bramerca po predmetu bo¹njaèkog ratnog zloèinca Nasera Oriæa", navodi se u saop¹tenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Dodaje se da je Oriæ tokom konflikta u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine organizovao ubistva oko 3.000 srpskih civila u okolini Srebrenice.

Ministarstvo je navelo da Tribunal ne samo da nije poo¹trio "bez presedana nisku kaznu", izreèenu u leto 2006. godine, veæ ga je, naprotiv, u potpunosti opravdao.

"Ta presuda je jo¹ jedno svedoèanstvo odsustva nepristrasnosti u radu Tribunala, pokazivanje pristrasnog odnosa prema jednim optu¾enicima i snishodljivosti prema drugim uèesnicima konflikta u biv¹oj Jugoslaviji, zamene pravosuða na ispunjavanje politièke narud¾bine", ocenjuje se u saop¹tenju.

Rusko ministarstvo smatra da odluka Tribunala samo potvrðuje neophodnost njegovog neodlo¾nog zatvaranja.

"Izaziva nerazumevanje i èinjenica da je slu¾ba visokog predstavnika, neposredno ukljuèenog u proce¹ pomirenja oko Srebrenice, ovog puta odæutao. I to pri tom ¹to se Oriæ nije dobrovoljno predao Tribunalu, veæ je bio uhap¹en i prebaèen u Tribunal", saop¹tilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

b92