EU blokira novac Bugarskoj

Started by Bred, 18-07-2008, 13:08:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta, BBC
Brisel -- Evropska unija zamrznuæe skoro 610 miliona evra pomoæi Bugarskoj jer ta zemlja nije re¹ila pitanje korupcije i organizovanog kriminala

Takoðe, Evropska komisija zabraniæe zbog korupcije rad èetiri bugarske agencije, nadle¾ne za rasporeðivanje sredstava iz EU fondova, navodi se u nacrtu dokumenta Komisije, koji treba da bude usvojen. Time je dovedena u pitanje i buduæa pomoæ Sofiji, kao i ulazak Bugarske u ¹engenski vizni re¾im.

Radi se blokadi novca iz predpristupnog sporazuma sa Bugarskom.

"Visoki nivo korupcije i organizovanog kriminala pogor¹ao je op¹tu slabost (bugarske) administracije i pravosuða", pi¹e u nacrtu dokumenta o rasporeðivanju EU fondova u najsiroma¹nijoj i najmlaðoj èlanici EU.

U nacrtu izve¹taja, koji mo¾e biti izmenjen pre nego ¹to ga sledeæe srede usvoji evropsko izvr¹no telo, dodaje se da je "potrebna hitna akcija, jer istièe rok za dobijanje nekih fondova, nakon èega æe oni biti izgubljeni za Bugarsku".

Bugarskoj su inaèe veæ zamrznute stotine miliona evra pomoæi namenjene putevima i poljoprivredi. Evropska komisija takoðe æe pokrenuti pitanje ¹to i dalje nijedno od 150 mafija¹kih ubistava od pada komunizma u Bugarskoj nije re¹eno.

Biæe pokrenuto i ptanje korupcije u Rumuniji, ali ta zemlja neæe za sada trpeti sankcije. Inaèe, Bugarska i Rumunija su pod specijalnim re¾imom praæenja rada jer pri ulasku u EU nisu u potpunosti ispunile sve potrebne kriterijume.

b92

irena

Nije da sam u fazonu da komsiji crkne krava, ali, tako im i treba. :*: Nisam letovala, zimovala ni sopingovala po Bugarskoj, ali sam sticajem okolnosti cesto bila tamo. Od konobarice do carinika - kradu na svakom koraku.
Najsmesnije mi je bilo kad su mi tetka i teca pricali o susretu u po noci sa bugarskim pandurima. Ljudi se vracali kolima iz Turske i prolazili kroz neko mesto. Pored puta strazarska kucica, na putu nigde zive duse i kad je pandur video svetla, istrcava U PAPUCAMA iz kucice, baca pogled na registraciju, mase onim "stopkom", zaustavlja ih i trazi kesh!!!
Moja iskustva su vrlo slicna. Desilo mi se da mi je carinik u vozu usao u kupe, video da sam sama i pomislio kako ce da me odere, jer, po njegovoj logici, garantovano svercujem. Pri tom, kroz Bugarsku sam bila samo u tranzitu. Ja mu lepo kazem da imam samo licne stvari, sto je i bila istina, ponudim se da otvorim kofer i pokazem ga, a on mi mrtav  'ladan trazi pare, mislim 10 - 20 eura, lepo "po srpski", do slovce: "Aj' daj 10 eura!!!" Ne amo da sam ga izbacila iz kupea, nego sam vrlo glasno, da ostali putnici cuju, rekla da nemam nameru da mu dajem pare i kako ga samo nije sramota. Covek je bio u soku, ponavljao naglas "Aha, u redu je, u redu je, samo licni prtljag", jer mu je ocigledno bila frka sto sam ga javno prozvala. Sa ove distance, ne znam odakle mi hrabrost da mu se tako suprotstavim.
Ne mislim da smo mi kao narod zlato, nepotkupljivi, najbolji, naprotiv... ali smo daleko bolji i kultivisaniji od njih u svakom smislu. A pravila za ulazak u EU i sengenski vizni rezim su vrlo jasna, stroga, znaju se i vaze sve. Zasto bi bilo ko bio izuzetak?

dirigent

Vala da znas i ja sam se naslusao tih prica o njima koliko god hoces . Bugarin ti lopuza neverovatna. Neka malo vide , nije EU krava muzara .