SAD: Pomoæ za borbu protiv side

Started by Bred, 17-07-2008, 12:46:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Va¹ington -- Amerièki Senat odobrio je 48 milijardi dolara za finansiranje programa za borbu protiv side, malarije i tuberkuloze u svetu.

Senat je juèe, sa 80 glasova za i 16 protiv usvojio je zakonsku meru kojom æe se utrostruèiti izdvajanje za zdravstvene programe u inostranstvu, javio je danas Glas Amerike. Glasanjem u Senatu okonèano je vi¹enedeljno odlaganje usvajanja zakona zbog opstrukcije nekih republikanaca koji su bili mi¹ljenja da se za te mere puno tro¹i para, prenela je agencija Rojters.

Predsednik SAD D¾ord¾ Bu¹ pokrenuo je taj program uz podr¹ku Kongresa 2003. godine, sa predviðenih 15 milijardi dolara za prvih pet godina.

Predsednik Odbora za spoljnu politiku Senata, demokrata D¾ozef Bajden ocenio je da taj program spasava milione ljudskih ¾ivota, pohvaliv¹i ga kao jedan od najveæih uspeha Bu¹ove administracije.

Predstavnièki dom amerièkog Kongresa u aprilu je usvojio maeru koja predviða, za isti program, 50 milijradi dolara.

Zakon stupa na snagu kada ga potpi¹e Bu¹, ali æe prethodno Predstavnièki dom i Senat morati da usaglase stavove.

Rojters navodi da æe se, u12 afrièkih dr¾ava u kojima se rapidno ¹iri virus HIV-a koji izaziva sidu, biti preusmerena veæina odobrenih sredstava.

Taj program je iniciran 2003. godine i tada je zami¹ljen kao program borbe protiv side, malarije i tuberkuloze u Vijetnamu, Haitiju i Gvajani, podseæa britanska agencija.

b92