Lekari: Ne poèinjati dan kafom

Started by Bred, 17-07-2008, 12:38:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Va¹ington -- Lekari savetuju se dan nikada ne zapoèinje sa kafom, veæ da se obavezno prvo doruèkuje da se ne bi upropastio ¾eludac.

Struènjaci takoðe ukazuju da doza tri do èetiri kratka espresa prija srcu, pri èemu je od svih kafa dobar samo skraæeni espreso, dok produ¾eni treba izbegavati, jer dodatak vode iz aparata crpi vrlo ¹tetne materije iz kafe.

Kafu ne bi trebalo konzumirati vi¹e od tri puta dnevno, jer stavovi lekara nisu uvek bili usagla¹eni kada je reè o tome da li je kafa korisna ili ¹tetna po zdravlje.

Ipak, u poslednje vreme dolazi se do zanimljivih dokaza da je kafa zapravo veoma dobra za nas, a jedna nova studija pokazuje da ona mo¾e da smanji rizik od dijabetesa tipa dva.

Prouèavanja pokazuju da je ispijanje èetiri ¹olje kafe dnevno, oko dva decilitra, povezano sa smanjenjem od 30 odsto u riziku razvoja dijabetesa.

Svakog jutra vi¹e od 100 miliona Amerikanaca pose¾e za ¹oljom kafe da bi razbuðeni zapoèeli dan, a mnogi priznaju da su pravi zavisnici.

Pojedina istra¾ivanja ukazuju da se svakodnevno pijenje kafe povezuje sa smanjenim rizikom dobijanja Parkinsonove bolesti, raka jetre, kamena u ¾uèi, ali to ne znaèi da se treba "predozirati" kofeinom.

Nova studija pokazuje da je kafa bez kofeina podjednako efikasna protiv dijabetesa kao i obièna kafa, jer su obe vrste pune istih hranljivih sastojaka i imaju i druga va¾na svojstva.

Testiranjem na mi¹evima je otkriveno da kafa ima sastojke koji poveæavaju sposobnost jetre da razgraðuje ¹eæer, ¹to je u velikoj meri dejstvo koje imaju i lekovi protiv dijabetesa.

Meðutim, mnogi lekari te nalaze smatraju zanimljivim, ali ipak suvi¹e preliminarnim da bi svojim pacijentima odmah prepisali dvostruki espreso.

b92