Neispravno kratkotrajno mleko

Started by Bred, 23-07-2008, 23:39:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Poslednja ispitivanja pokazuju da je gotovo 40 odsto analiziranog kratkotrajnog mleka na tr¾i¹tu nezadovoljavajuæeg kvaliteta.

Od trinaest uzoraka pasterizovanog delimièno obranog mleka sa 2,8 odsto mleène masti, u èak sedam pronaðena je bakterija e¹erihija koli i vi¹ak mikroorganizama, pokazuje istra¾ivanje Pokreta potro¹aèa Beograda i Veterinarskog fakulteta. Uzorci dugotrajnih i èokoladnih mleka pokazali su zadovoljavajuæi kvalitet i mikrobiolo¹ku ispravnost.

Najkvalitetniji uzorci uzeti su iz kratkotrajnih mleka "Femili" i "Moje sve¾e mleko" iz Imleka, zatim iz mleka "Dukat" iz Somboleda, iz mleka mlekare "Granice" i "Ni¹ke mlekare".

Uzorci pasterizovanog mleka za koje se pokazalo da nisu mikrobakteriolo¹ki ispravni uzeti su iz kratkotrajnih mleka "Milka" i "Muza" mlekare Mariæ, mlekare "Valeta" iz Guèe i "Mladosti" iz Kragujevca.



U generalnom inspektoratu pri Ministarstvu poljoprivrede smatraju da je jedan od moguæih uzroka mikrobiolo¹ke neispravnosti uzoraka prekidanje takozvanog hladnog lanca, odnosno neadekvatan transport ili èuvanje u maloprodajnim objektima.

U inspektoratu ka¾u da su visoke temperature u letnjem periodu izuzetno nezahvalane za transport i èuvanje mleènih proizvoda i drugih osetljivih namirnica.

Mleèni proizvodi moraju se èuvati u odreðenim uslovima do krajnjeg potro¹aèa, a prekidanje takozvanog "hladnog lanca" uslovljava njihovu mikrobiolo¹ku neispravnost, ¹to mo¾e dovesti do negativnih posledica po zdravlje potro¹aèa.

Istra¾ivanje koje je obuhvatilo mikrobiolo¹ke i hemijske analize, proveru boje, ukusa, mirisa, izgleda i sadr¾aja mleka, sprovedeno je 10. jula na 26 uzoraka mleka domaæih i stranih proizvoðaèa.



:news:
Vanredna kontrola mleka
Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd, Kragujevac -- Veterinarska inspekcija æe u narednih nekoliko dana sprovesti vanrednu kontrolu kvaliteta mleka.

Cilj je da se utvrdi uzrok njegove mikrobiolo¹ke nesipravnosti, izjavio je za B92 direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, ¹umarstva i vodoprivrede Du¹an Pajkiæ. On ka¾e da æe kontrola biti sprovedena u mlekarama i transportnim vozilima, kako bi se ustanovilo da li su uzrok neispravnosti neodgovarajuæa higijena ili neki drugi propusti u radu, a biæe kontrolisana i mesta na kojima se mleko skladi¹ti.

Ukoliko analizama bude utvrðeno da ima propusta u radu i da su uzorci mleka neispravni, protiv mlekara biæe podnete prekr¹ajne prijave, a mleko æe biti povuèeno sa tr¾i¹ta, rekao je Pajkiæ.

On smatra da je jedan od moguæih uzroka mikrobiolo¹ke neispravnosti uzoraka mleka prekidanje takozvanog hladnog lanca, odnosno neodgovarajuæi transport ili èuvanje u maloprodajnim objektima, a visoke temperature u letnjem periodu izuzetno su nezahvalane za transport i èuvanje mleènih proizvoda i drugih osetljivih namirnica.

U ispitivanje Pokreta za za¹titu potro¹aèa Beograda, koje je sprovedeno 10. jula, bilo je ukljuèeno 26 uzoraka, od kojih 13 pasterizovanog, sedam sterilizovanog i ¹est èokoladnog mleka.

Od 13 uzoraka pasterizovanog delimièno obranog mleka sa 2,8 odsto mleène masti, u sedam pronaðeni su bakterija e¹erihija koli i vi¹ak mikroorganizama, dok su uzorci dugotrajnih i èokoladnih mleka pokazali zadovoljavajuæi kvalitet i mikrobiolo¹ku ispravnost.

Kragujevac: Mleko je ispravno

Pasterizovano mleko, koje se proizvodi u mlekarama "Mladost" i "Kuè" iz Kragujevca, hemijski je i bakteriolo¹ki ispravno za upotrebu, pokazale su poslednje kontrole sanitarne inspekcije u Kragujevcu, saznaje agencija Beta.

Prema reèima glavnog sanitarnog inspektora Milana Sloviæa, nema "iskakanja u kvalitetu i parametrima hemijske i bakteriolo¹ke ispravnosti kod uzoraka mleka i mleènih proizvoda iz tih mlekara".

Sloviæ je agenciji Beta rekao da se, zbog visokih temperatura, sprovodi pojaèana sanitarna kontrola mleka, a dosada¹nji rezultati su potvrdili da nema razloga za brigu potro¹aèa.

On je iznenaðen rezultatima ispitivanja Pokreta potro¹aèa Beograda, prema kojem je pasterizovano mleko dvaju najveæih proizvoðaèa u Kragujevcu ocenjeno kao nekvalitetno.

Mlekare "Mladost" i "Kuè" su za primer po¹to primenjuju savremene standarde u proizvodnji, kontroli i transportu mleka, rekao je glavni sanitarni inspektor u Kragujevcu.

U mlekarama "Mladost" i "Kuè" rekli su Beti da su "zateèeni" ocenama o "nezadovoljavajuæem kvalitetu" pasterizovanog mleka, o kojima su obave¹teni samo putem medija.

Zamenik direktora mlekare "Mladost" Dragan Magdiæ naveo je da su zbog takvih vesti od jutros otkazali porud¾bine neki redovni kupci. Mlekara "Mladost" redovno kontroli¹e ispravnost proizvoda u svojoj laboratoriji i beogradskom Centru za ispravnost namirnica.

Uzrok za pojavu mikroorganizama u pasterizovanom mleku, koju navodi Pokret potro¹aèa Beograda, mogao bi da bude samo u neodgovarajuæem naèinu èuvanja mleka u prodavnicama, rekli su u mlekari "Mladost".

U mlekari "Kuè" su naveli da je njihovo pasterizovano mleko svrstano u nekvalitetno samo zato ¹to je "u drugoj decimali bilo odstupanja u procentu propisanog sadr¾aja suve materije".

"To ne mo¾e da utièe na hemijsku ispravnost niti na hranljivost mleka", ocenio je vlasnik te mlekare Jezdimir Kuè.

On je naveo da su u poslednjem ispitivanju Pokreta potro¹aèa Beograda, najverovatnije, primenjene nove metode a stari pravilnici, zbog èega æe ovaj proizvoðaè uputiti i zvanièan protest.

Kontrola "Akva vive" i "Voda vode"

Inspektori Ministarstva poljoprivrede, ¹umarstva i vodoprivrede uzeli su jutros sa proizvodnih traka u fabrikama uzorke "Voda vode" i "Akva vive", rekao je Tanjugu Du¹an Pajkiæ, a u toku sledeæe nedelje javnost æe biti obave¹tena o rezultatima analiza.

Kontrola na liniji proizvodnje æe biti obavljena kao odgovor na analize Poljoprivrednog zavoda u Bijeljini koje su pokazale da su uzorci tih voda neispravni za piæe, rekao je Pajkiæ.

Direktor za korporativne poslove "Denjub fuds grupe" Rade Pribiæeviæ izjavio je Tanjugu da su analize Gradskog zavoda za za¹titu zdravlja pokazale da je fla¹irana voda za piæe "Akva viva" kompanije "Knjaz Milo¹" potpuno ispravna.

Superanaliza Zavoda pokazala je mikrobiolo¹ku ispravnost "Akva vive", istakao je Pribiæeviæ, povodom vesti da su fla¹irana voda za piæe od pola litra "Voda voda" i

"Akva viva" u Republici Srpskoj povuèene iz prometa zbog mikrobiolo¹ke neispravnosti, odnosno poveæanog broja bakterija.

On je ocenio da se radi o "èinu nelojalne konkurencije", koji se tradicionalno dogaða svakog leta kada je prodaja vode za piæe na vrhuncu i èiji je cilj preuzimanje dela tr¾i¹ta.

Kompanija "Si end Si" dostavila je medijima analizu uzorkovanih kolièina "Voda vode" koje se odnose na poslednje kolièine ispruèene na tr¾i¹te BiH, iz kojih se vidi da je voda potpuno mikrobiolo¹ki ispravna.