Ima li dopinga mladih tenisera?

Started by Bred, 18-07-2008, 13:29:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Dodatnu sumnju kod Grujiæa izazvalo je i to ¹to su èelnici Crvene zvezde odbijali da se njihovim igraèima radi test zbog, kako su obrazlo¾ili, nehigijenskih uslova u prostorijama Partizana.

To nije prvi put da Grujiæ optu¾uje Crvenu zvezdu da zlupotrebljava mlade ljude toleri¹uæi upotrebu doping sredstava. "Ja to, daleko bilo, nikada ne bi po¾eleo ni Æiriæu ni Zekliæu, upravo sam zbog toga ¾eleo da izaðem u javnost i teniski klub Partizan se neæe smiriti dok se ljudi koji vode taj klub, a koji su znali koji su znali, ne isteraju iz sporta", ka¾e Du¹an Grujiæ.

Predsenik TK Crvena zvezda Slobodan Vojinoviæ ka¾e da njihov igraè Æiriæ nije poèeo da gubi meè zbog doping kontrole veæ zbog gubitka koncentracije. On tvrdi da u Crvenoj zvezdi niko ne koristi nedozvoljene supstance.

"Ja tvrdim da nema dopingovanih igraèa, meni nije poznat nijedan jedini igraè da je uzimao doping i zasigurno smo mi neprijatelji takvog vida takmièenja", ka¾e Vojinoviæ.

"©to se tièe Nikole Æiriæa i ostalih, oni idu na meðunarodna takmièenja, gde se redovno vr¹e ti testovi i oni se vr¹e na takav naèin koji njih u takmièarskom smislu ne ugro¾ava", ka¾e on.

Iako je Teniski savez Srbije u utorak odr¾ao sednicu, nije bilo reèi o aferi "doping" veæ se samo razmatralo na koga da se registruje pobeda. U Savezu veruju da u tenisu nikada nije bilo dopinga i da ne treba poo¹travati kontrole.

"Ja moram da ka¾em da u 20 godina bavljenja tenisom mi nismo imali sluèaj, postoje razne prièe i za sve ovo ¹to je gospodin Grujiæ rekao za sada su samo sumnje i ja molim da se sumnjama niko ne okrivljuje", ka¾e Milan Jerinèiæ, potpredsednik Teniskog saveza.

"®elim samo da napomenem da je upravi Teniskog saveza stalo da saèuvamo ove visoke rezultate i tenis u Srbiji, koji je, kao ¹to svi znaju, sport broj jedan. Nije to sluèajno, u to je ulo¾eno mnogo truda i rada", rekao je on.

Republièka antidoping agencija ima pravo da bilo kada bilo kog igraèa testira. Meðutim, tokom cele ove godine na teniserima su uraðena samo dva testa. U Agenciji obja¹njavaju da imaju ogranièena sredstva, a da tenis ne spada u riziène sportove kada je doping u pitanju.

Dejan ©uput, autor knjige Sankcionisanje dopinga u sportu, smatra da bi trebalo poo¹triti kontrole u srpskom sportu, pa èak i u tenisu.

Srbija pored Italije ima najstro¾ije zakone o dopingu. Dopingovanje se posmatra kao krivièno delo, pa tako sportistima, pored disciplinske mere i diskvalifikacija, preti i kazna zatvora.

Proizvodnja i prodaja doping sredstava ka¾njava se te¾e od trgovine narkoticima. Za ovo delo kazna preti kazna od jedne do 10 godina zatvora. Trener Partizana koji je iza¹ao u javnost sa te¹kim optu¾bama smatra da ubuduæe treba testirati sve igraèe. Na potezu je Teniski savez.

b92