Vozovi sporiji nego u 19. veku

Started by pop, 22-10-2007, 11:05:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dirigent

To bi bilo bolje razmontirati i rashodovati celu zelenicku mrezu odjednom , pa praviti novu ispocetka. Samo taa bi se taj posao ozbiljno shvatio i eventualno priveo kraju.

Bred

#16
pa da ali pazite, vidite o kojoj cifri je rec-10 milijadi evra. Odakle nama toliko para??
Btw, da je zeleznici stalo do razvoja infrastruktru i ostalog, valjda bi prvo sredila one holove i wc na samoj stanici  posto je to prvo na "udaru" a ne da pomislis da si u XIII veku kad zakoracis u hol...  :wall:  :wink:



:news:
Za pruge od 160 kilometara na sat
| Izvor: Beta, Politika
Zajeèar, Beograd -- U Ministarstvu za infrastrukturu ka¾u da æe raditi na tome da vozovi idu projektovanom brzinom od 160 kilometara na sat.

Ministarstvo æe raditi na pobolj¹anju brzine i kvaliteta ¾eleznièkih pruga. "Osim na pobolj¹anju ¾eljeznièkog saobraæaja, radiæe se i na projektu pobolj¹anja uslova u Koridoru 7 na Dunavu, èime æe i vodeni saobraæaj dobiti na znaèaju", kazao je dr¾avni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Aleksandar Cvetanoviæ na otvaranju magistralnog puta Bor-Zajeèar.

Cvetanoviæ je kao treæi segment prioriteta izdvojio izgradnju telekomunikacija i gasovoda.

"Razvoj savremene Srbije je nazimisliv bez izgradnje sistema infrastrukture i nadamo se da æe po zavr¹etku ovih radova polo¾aj Srbije biti znaèajniji i da æemo postati centar ekonomskih zbivanja u ovom delu jugoistoène Evrope", rekao je on.

Za br¾e pruge 4 milijarde evra

Pregovori sa finansijskim institucijama o rekonstrukciji pruge na Koridoru 10 poèeæe na jesen, saznaje Politika u Vladi Srbije.

Uz 1,7 milijardi evra, koliko æe biti usmereno za zavr¹etak drumske infrastrukture na Koridoru 10, Srbija æe u i ¾eleznicu na putanji pomenute evropske magistrale ulo¾iti jo¹ 4,14 milijardi evra, saznaje Politika u Vladi Srbije.

Ta sredstva su potrebna za obimne radove koji za cilj imaju podizanje brzine vozova na 160 kilometara na èas.

Zemlje u okru¾enju nisu gubile vreme, pa tako vozovi na magistralnim prugama u Maðarskoj putuju brzinama od 200 kilometara na sat, koliko jure i vozovi izmeðu Atine i Soluna, i Sofije i Plovdiva.

Hrvatska je brzine podigla na 160 kilometara, dok Turci upravo grade prugu izmeðu Istanbula i Ankare za brzine od 200 kilometara na èas
.

Do tada, ®eleznice Srbije æe, zbog ka¹njenja vozova u tranzitu kroz Srbiju, morati da plaæaju kazne. Zadr¾avanje svakog vagona plaæa se 25 evra po danu, a penali na godi¹njem nivou zbog toga iznose 20 miliona evra.

b92

--
ajd' da vidimo i to cudo ...

:K