Vi¹e znanja o HIV-u i kondomima

Started by Bred, 28-07-2008, 23:28:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Potreban je i poseban kodeks pona¹anja prema obolelima ili HIV pozitivnim osobama, ¹to je posebna tema edukacije stanovni¹tva kako bi se spreèila nepotrebna diskriminacija.

"Intravenski korisnici droga pokazuju visok stepen znanja o HIV-u i AIDS-u, oèigledno posmatrano kroz upotrebu kondoma, oni to znanje ne primenjuju", ka¾e Farida Bassioni-Stameniæ, supervizorka i glavna koordinatorka istra¾ivanja.

"U populaciji mu¹karaca koji imaju seksualne odnose sa mu¹karcima postoji znaèajno rizièno pona¹anje vezano za seksualne odnose: rano stupanje u seksualne odnose, veæi broj seksualnih partnera, treæina ne koristi kondom, svaki deseti je imao polno prenosivu infekciju", ka¾e ona.

Dvadeset odsto seksualnih radnica pru¾a usluge bez obzira na zdravstveno stanje, a kako same navode, klijenti u 50 posto sluèajeva insistiraju da se usluge obavljaju bez kondoma.

Kada je reè o Romima, veoma mali broj njih zna prave naèine preno¹enja bolesti seksualnim putem.

"Podaci su va¾ni pre svega zbog toga ¹to nam pokazuju da su, naravno i oèekivali smo, da budu veæe uèestalosti i veæi rizik", ka¾e ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ.

"Mi æemo i 2009. i 2011. ponavljati ovakva istra¾ivanja na ovim grupama i to æe biti dobar parametar prilagoðavanja aktvinosti da vidite ¹ta negde morate raditi bolje i br¾e. To je osnovna svrha", ka¾e on.

b92