Google mora otkriti podatke o korisnicima YouTubea

Started by Bred, 27-07-2008, 19:05:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred


NEW YORK - Amerièki je sudac nalo¾io Googleu da podatke o svim korisnicima YouTubea da na uvid Viacomu, a njegov je zahtjev izazvao val kritika tog internetskog diva i zagovornika privatnosti.

Okru¾ni odvjetnik SAD-a Louis Stanton podr¾ao je zahtjev medijskog konglomerata Viacoma da mu se osigura uvid u podatke o tome koji korisnici YouTubea gledaju koje videozapise na toj internetskoj stranici kako bi time potkrijepio sudsku tu¾bu protiv Googlea zbog kr¹enja autorskih prava.

Viacom optu¾uje Google, koji je kupio YouTube 2006., da nastupa kao suuèesnik korisnika interneta koji videozapise Viacomovih televizijskih programa za¹tiæenih autorskim pravima postavljaju na tu popularnu internetsku stranicu.

"Razoèarani smo èinjenicom da je sud odobrio zahtjev Viacoma za uvidom u podatke o korisnicima YouTubea", izjavila je vi¹a savjetnica Googlea za parniène postupke, Catherine Lacavera.



Stanton je u utorak odbacio optu¾be o kr¹enju prava na privatnost, istodobno nalo¾iv¹i Googleu da Viacomu da lozinke korisnika YouTubea te IP adrese koje pru¾aju uvid u to koja su raèunala kori¹tena za gledanje videozapisa.

Stanton smatra kako je Viacomu potrebno vi¹e podataka od pseudonima korisnika i IP brojeva koji na internetu predstavljaju ekvivalent adrese kako bi identificirali pojedine korisnike YouTubea.

Odvjetnik fondacije Electronic Frontier, Kurt Opsahl, presudu suda je nazvao znaèajnim obratom u podruèju prava na privatnost. "Ova pogre¹na presuda suda predstavlja korak unatrag u pogledu prava na privatnost i Viacomu æe omoguæiti uvid u to ¹to gledate na YouTubeu", rekao je.

Google je kritizirao presudu kao napad na temelje interneta, dok Viacom tvrdi da Google, a posebice YouTube, sudjeluju u kr¹enju autorskih prava.

Cilj Viacoma moglo bi biti posezanje u Googleov d¾ep. Viacomove TV postaje su Nickleodeon, Comedy Central i vi¹e od 130 drugih televizijskih postaja diljem svijeta, kao i niz internetskih stranica. (Hina)
http://www.jutarnji.hr/j2/online/clanak/art-2008,7,4,,125440.jl