Poèela iskopavanja antièkog stadiona u Viminacijumu

Started by Bred, 07-12-2007, 13:40:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne strane:

...Koraæ je podsetio da je, primenom najsavremenije tehnologije za snimanje iz vazduha i ispitivanje terena, pre vi¹e od dve godine utvrðena taèna pozicija amfiteatra, ali su terenska iskopavanja zapoèela tek pre dve sedmice. Arheolozi su u sloju, koji mo¾e da se datira u vreme na prelazu iz 3. u 4. vek, otkopali nekoliko redova sedi¹ta graðenih od masivnih kamenih blokova, a sporadièno su na¹li tragove mermera, ¹to ukazuje na to da su neki delovi amfiteatra bili oblo¾eni tim skupocenim materijalom.
- Iznenaðuje stepen oèuvanosti amfiteatra - istakao je Koraæ i dodao da je veæ naðeno osam stepenika koji vode u unutra¹njost graðevine ispod nivao arene.
To je nagove¹taj da je ispod tribina postojao razvijeni sistem stepeni¹ta kojima se iz podzemnih prostorija ulazilo ili izlazilo iz arene. Koraæ pretpostavlja da je postojao tunel koji je direktno povezivao carsku palatu s amfiteatrom. Prema saznanjima do kojih se do¹lo analizom digitalnih modela terena i analizom satelitskih snimaka, u neposrednoj blizini arene nalazio se jedan od monumentalnih objekata koji bi mogao da bude rezidencija u kojoj su odsedali carevi tokom obilaska Limesa i provincije Gornje Mezije.

24sata

darusaz

Ваууу, ако се ово све покаже тачним....  :~

И ми коња за трку имамо!  :pljes:

Bred

"Rimska kuæa" u Viminacijumu
| Izvor: B92
Po¾arevac -- Na arheolo¹kom nalazi¹tu "Viminacijum" kod Kostolca gradi se "Rimska kuæa", zami¹ljena kao nauèno-istra¾ivaèki i turistièki centar.

Rimska noæ u arheolo¹kom lokalitetu Viminacijum (FoNet, arhiv)

Kako je objasnio pomoænik ministra kulture Miomir Koraæ, veæi deo novog objekta trebalo bi da bude zavr¹en tokom jeseni. Velièine je 4.000 kvadratnih metara, od èega ce 1.000 kvadratnih metara biti iskori¹æeno za muzejski prostor, rekao je Koraæ.

“Posebno nas raduje da smo napravili podzemni prostor, gde æemo moæi da izlo¾imo eksponate. To je vi¹eeta¾ni prostor, u èijem se delu nalazi centralna prostorija visine 5,5 metara, sa kasetiranom tavanicom. To je impozantna graðevina, uraðena po najstro¾im standardima. Ona ima temperaturne razlike koje su leti i zimi zanemarljive”, naveo je on.

U novom objektu æe, osim istra¾ivaèa, boraviti i ljubitelji arheologije iz inostranstva koji æe biti u prilici da uèestvuju u istra¾ivaèkim radovima, ka¾e pomoænik ministra.

“Upravo æemo im omoguæiti jedan takav komfor da na ovom lokalitetu provode nedelju, dve ili tri, da budu arheolozi, ono ¹to su, mo¾da, ¾eleli èitavog ¾ivota. Dakle, da uèestvuju u tim istra¾ivanjima. Nije to ni¹ta novo. Tako se radi u svetu”, kazao je Koraæ.

Do 30. avgusta biæe zavr¹en centralni atrijum objekta, kada æe u okviru "Rimske noæi" u mauzoleju na Viminacijumu nastupiti francuska operska diva Ema ©aplen.

Posetioci koncerta, za koji je ulaz besplatan, biæe u prilici da prilo¾e donacije, a prikupljena sredtva iskoristiæe se za ureðenje nalazi¹ta, naveo je Koraæ.

©aplenova bi trebalo da nastupi uz pratnju ansambla sastavljenog od domaæih i stranih muzièara pod voðstvom Ognjena Radivojeviæa, kao i me¹ovitog hora RTS-a, dok je kao specijalan gost najavljen kompozitor i pijanista Aleksandar Simiæ.



:news:
Viminacijum kao moderan centar

| Izvor: Tanjug
Kostolac -- Nauèno-istra¾ivaèki centar Viminacijum, èija je ukupna povr¹ina 4.000 kvadrata, do kraja avgusta biæe pokriven.

Trenutno su pri kraju radovi na pokrivanju centra ovog istorijskog spomenika. Kada objekat bude zavr¹en biæe u funkciji nauèno-istra¾ivaèkog rada, razvoja turizma i daljih iskopavanja na ovom lokalitetu.

Po reèima direktora projekta Viniminacijum i pomoænika republièkog ministra kulture Miomira Koraæa, objekat ima kongresnu salu visoku 5,5 metara potpuno ureðenju u rimskom stilu sa najboljim mozaicima na¹ih ali i italijanskih slikara, prostor od 1.000 kvadrata za muzej, baviæe se i istra¾ivaèkim radom, imaæe 110 le¾ajeva, otvorenu ¹kolu za edukaciju kadrova pre svih arheologa, istorièara, istorièara umetnosti ali i iz drugih oblasti.

Po reèima Koraæa, biæe otvoren i savremeni SPA centar uklopljen u ambijent kakav je bio u III i IV veku, u vremenu kada je Viminacijum bio sedi¹te rimskih legionara, vojni logor i glavni grad Gornje Mezije.

Viminacijum æe vrlo brzo biti osposobljen za ekonomsko poslovanje, odnosno sam sebe æe izdr¾avati. Upo¹ljavaæe vi¹e hiljada ljudi, a sa turistièkog aspekta postaæe jedinstven srpski brend.

U viminacijumski nauèno-istra¾ivaèki centar ulo¾eno je 1,2 miliona evra, a pored NIP-a deo sredstava obezbedilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije. Tu su i donacije amerièke i nemaèke vlade i Elektroprivrede Srbije.

Veæ naredne godine biæe postupno otkriven i sreðen veliki amfiteatar sa 12.000 mesta, potpuno isti kao u vreme kada su u njemu boravili rimski imperatori.

Na ovom objektu iskljuèivo æe se slu¾iti u rimskim togama, junaci rimske prièe biæe svakodnevica, a ovakav naèin turistièke prezentacije jedinstven je u Evropi, rekao je Koraæ.

Na propagandi Viminacijuma uèestvuju mnogi poznati umetnici. Tako æe 30. avgusta u viminacijumskom parku pevati najkoloritniji sopran dana¹njice francuska primadona Ema ©aplen.

Dolazak na donatorski koncert svetske dive najavilo je 18 ambasadora, dr¾avno rukovodstvo Srbije, ali i 300 tzv. VIP posetilaca, odnosno velikih donatora.

b92