Ne pla¹ite se "zelenog" mesa

Started by Bred, 09-08-2008, 18:27:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ne postoje samo meso, riba, jaja i mleèni proizvodi: tu su i dragoceni proteini iz povræa, semenki, ¾itarica, mahunarki i klica. Za samo sedam dana vraæaju tonus tkivima i elimini¹u nadutost, a pri tom ne optereæuju jetru i bubrege i, ¹to je najva¾nije, ne stvaraju toksine

Èesto se govori o proteinskim dijetama kao nepogre¹ivom naèinu za skidanje kilograma bez najneprijatnije posledice za one koji su uspeli da smr¹aju: omlitavelog tkiva!
Prednost ovih dijeta, koje propisuju velike kolièine mesa, ribe, mleènih proizvoda i jaja, jeste èinjenica da su proteini "cigle" pomoæu kojih se na¹e telo svakodnevno izgraðuje. Bez proteina, organizam ne bi mogao da ¾ivi i da se razvija, otud i ta potreba da uvek budu na jelovniku.
Prekoraèena doza ima, meðutim, kontraindikacije. Ako u toku varenja jetra mora da preradi neumerenu kolièinu ¾ivotinjskih proteina, pojaviæe se vi¹ak kiselina u krvi i "brdo" toksina koji zamaraju bubrege, primorane da svare sve te proteine, pretvore ih u amonijak i izbace kroz urin. Ovo stanje "intoksikacije" usporava metabolizam i, umesto da slabimo, mi se nadimamo od teènosti i - sala.
Ako niste ljubitelj mesa, jaja i sireva, ili ste odluèili da se malo odmorite od ovih namirnica, saznajte kako da obezbedite organizmu biljne proteine, a da ne ¾rtvujete ni ukus ni sitost. Niko ne ka¾e da morate odustati od mesa: dovoljno je da 3 do 4 puta godi¹nje smanjite unos i zamenite ga povræem, ¾itaricama, semenkama, mahunarkama i suvim voæem. Dovoljno je i 7 dana da se preoblikujete, oslobodite nadutosti, uèvrstite tkiva, elimini¹ete glad na nervnoj bazi i smr¹ate.

Polen za doruèak
Razlo¾eni na aminokiseline, ¾ivotinjski i biljni proteini uèestvuju u izgradnji mnogobrojnih tkiva: od mi¹iæa do kostiju, od noktiju do kose, od kolagena do hormona i krvi. Ako je taèno da su meso, riba, jaja i mleèni proizvodi kompletni ili "plemeniti" izvori proteina zato ¹to sadr¾e propisane doze svih esencijalnih aminokiselina, ne treba potcenjivati ni znaèaj biljnih proteina koji ne predstavljaju nikakvo optereæenje za jetru i bubrege.
Da vidimo kako da ih rasporedimo na tri glavna obroka, koristeæi namirnice bogate antioksidantima koje spreèavaju stvaranje toksina, aktiviraju metabolizam i tope masne naslage. U poneki obrok smeju da zalutaju i ¾ivotinjski proteini za one koji bez njih, jednostavno, ne mogu. Krenuæemo od najva¾nijeg doruèka koji treba da nam isporuèi celodnevnu dozu energije.
Moæ polena. - Èim se probudite, popijte pola èa¹e nehlaðene i negazirane vode (elimini¹e noæne toksine i podstièe diurezu) i uzmite ka¹ièicu polena: proizvod iz ko¹nice sadr¾i 35 procenata proteina, 5 do 7 puta vi¹e od mesa. Sadr¾i i ¹eæere, enzime, vitamine i prirodne antibiotike.
Savet. - Ako vas "goli" polen odbija, mo¾ete ga pome¹ati sa ka¹ièicom jogurta od soje. Na taj naèin obezbeðujete i dragocene biljne fitohormone koji daju ko¾i èvrstinu i elastiènost.
Biljno mleko brzo zasiti. - Ujutru mo¾ete popiti ¹olju pirinèanog ili sojinog mleka, na sobnoj temperaturi ili malo podgrejanog. Biljna mleka, posebno sojino, sadr¾e proteine i pravi su rudnik gvo¾ða i vitamina, sa zanemarljivo malim procentom masti. Piju ga i oni koji ne podnose kravlje mleko.
Moguæa zamena. - Ako ne volite ukus "praznog" mleka, dodajte mu ka¹ièicu jeèma u prahu, ovsene pahuljice ili musli. Poveæavate kolièinu biljnih proteina i obezbeðujete kalcijum, mineral koji jaèa kosti i spreèava glad na nervnoj bazi.
Med umesto ¹eæera. - Umesto belog ¹eæera, koji vas kljuka "praznim" kalorijama, uzmite med: sadr¾i vitamine, enzime i mineralne soli, zaslaðuje i u maloj dozi ne ugro¾ava liniju (dovoljna je ka¹ièica za ¹olju napitka). Med podi¾e imunitet, olak¹ava apsorpciju proteina i ubrzava metabolizam.
Dodatna pomoæ. - Nama¾ite tanak sloj meda na kri¹ku crnog ra¾anog hleba: ra¾ je ¾itarica sa najvi¹e proteina (16 procenata) i ima visoku vrednost fosfora, va¾nog za metabolizam. Vlakna ra¾anog hleba melem su i za creva.
©ta ste postigli. - Ubrzali ste metabolizam. Naoru¾ali se energijom. Spreèili glad na nervnoj bazi.

A za ruèak - ravan stomak!
Èesto su na¹i podnevni obroci lo¹a kombinacija ¾ivotinjskih i biljnih proteina: na primer, klasièna lazanja sa sosom od mlevenog mesa, be¹amel-sosom i rendanim sirom. Posledica: dugo i te¹ko varenje koje tera jetru na prekovremeni rad. Mo¾e i drugaèije...

Ako jedete kod kuæe
Predjelo. - Pota¾ od povræa sa spanaæem, karfiolom, prosom i soèivom ili, kao zamena, klasièni pasulj sa testeninom (pa¹ta fa¾ol).
Trik. - Ako vas pasulj nadima, kad ga obarite napravite od njega pire i dodajte testenini ili èorbi pri kraju kuvanja. Siguran naèin da stomak ostane ravan!
Glavno jelo. - ©nicla od soje ili kuvano jelo od zrna soje u paradajz sosu, sa salatom od sve¾ih peèuraka, brokolija obarenog na pari i sojinih klica. Podseæamo da su klice, na primer one od salate potoènice, najkompletniji oblik biljnih proteina. Ako ne volite sve¾e klice u salati, mo¾ete ih propr¾iti sa ka¹ièicom ulja i semenkama susama.
Trik. - ©niclu od soje mo¾ete zameniti filetom bele ribe peèenim u rerni: odstupate od pravila, ali zato dobijate dozu "dobrih" masti omega-3, velikih prijatelja srca i krvotoka.
Desert. - Voæna salata od suvog gro¾ða, pola banane, kivija, ananasa iseèenog na kockice, dva jezgra oraha ili nekoliko le¹nika i sokom od limuna.
Trik. - Rado biste svom desertu pojaèali proteine? Dodajte mu ka¹ièicu polena.

Ako jedete izvan kuæe
Sendviè ili tost od integralnog hleba sa mrvicom senfa, grilovanim povræem (tikvice, patlid¾an, paprika) i rukolom a, ako ba¹ morate, i kri¹kom pr¹uta. Alternativa je velika me¹ana salata sa rukolom (100 grama sadr¾i 2,6 g proteina), rotkvicama, celerom, gra¹kom, kukuruzom, zelenim maslinama i sve¾im peèurkama. Ako uz salatu pojedete i parèe integralnog ili ra¾anog hleba, sadr¾aj biljnih proteina dodatno æe se poveæati. Sve treba zaèiniti maslinovim uljem.
©ta ste postigli. - Mi¹iæi i tkiva su èvrsti i zategnuti. Nema pada energije ni popodnevne gladi. Obezbedili ste vlakna i pomogli crevima.

Pogodi ¹ta imam za veèeru
Nutricionisti se sla¾u da uveèe treba izbegavati ugljene hidrate u korist proteina. Razlog? Posle zalaska sunca metabolizam posustaje i te¾e vari namirnice kao ¹to su ugljeni hidrati, a posledica su masne naslage. To je razlog ¹to veèernji obrok, potpuno ili delimièno, treba da bude sastavljen od "zelenog" mesa.
Predjelo. - Pota¾ od bundeve sa malo rendanog ovèjeg sira i semenkama susama i bundeve (po jedna ka¹ièica). Zdru¾eni, ovi sastojci predstavljaju prvoklasni izvor proteina. Drugi izbor je tanjir ¹pageta od pirinèa ili soje, zaèinjenih sve¾im paradajzom i belim lukom.
Trik. - Ako ¾elite bogatiju èorbu, dodajte joj ¹aku prosa i zaèinite je maslinovim uljem.
Glavno jelo. - ©nicla od soje, salata od barenih tikvica sa semenkama suncokreta i sve¾im sojinim klicama, zaèinjena maslinovim uljem i jabukovim siræetom; kri¹ka ra¾anog hleba.
Desert. - Jogurt od sojinog ili pirinèanog mleka.
Piæe. - Umesto vode i vina, za vreme obroka treba popiti jogurt rastvoren u èa¹i negazirane vode. Sastojci se dobro prome¹aju, a pre slu¾enja im se doda malo sve¾e mlevenog crnog bibera. Tako dobijeni proteinski napitak saveznik je metabolizma.
©ta ste postigli. - Otarasili se vi¹ka teènosti i masnih naslaga. Skladno poveæali mi¹iænu masu. Bolje spavate i imate lep¹i ten. Pripremili ste creva za jutarnje pra¾njenje.

http://www.politika.co.yu/viva/207/tekst_1.html