Uradiæe se test DNK mumija fetusa

Started by Bred, 08-08-2008, 18:01:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Kairo -- Egipat æe obaviti test DNK mumija fetusa pronaðenih u grobnici faraona Tutankamona, objavila je slu¾ba za egipatske antikvitete

Mumije dvoje mrtvoroðene dece pronaðene su istovremeno kada i Tutankamonova grobnica, koju je 1922. godine otkrio Britanac Hauard Karter. Od tada se èuvaju na Univerzitetu u Kairu.

Ukoliko se poka¾e da ti ostaci pripadaju deci koju je faraon imao sa svojom suprugom Ankesenpamon, Nefretetinom kæerkom, testovi æe u tom sluèaju pomoæi da se "identifikuje porodica kralja Tutankamona, pre svega njegovi roditelji", izjavio je Zahi Havas, generalni sekretar Visokog saveta za egipatske antikvitete.

Akenaton se smatra Tutankamonovim ocem, ali identitet njegove majke i dalje je nejasan. To bi mogla biti prva i slavna Akenatonova ¾ena, Nefretete, njegova druga ¾ena, strana princeza Kija ili pak Maja, Tutankamonova dadilja.

"Rezultati tih testova pomoæiæe i u identifikaciji kraljice Nefretete", èiji ostaci nikada nisu utvrðeni, naveo je Havas.
Progla¹en za faraona kada je imao devet godina, Tutankamon je jednu deceniju vladao Egiptom pre 3.300 godina. Smatra se 12. faraonom 18. egipatske dinastije.

b92