Zdravstvo kroz dodatno osiguranje

Started by Bred, 12-08-2008, 15:26:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Tanjug
Beograd -- Ministar zdravlja najavljuje da æe graðani u narednim godinama najveæi broj usluga dobijati kroz dodatno dobrovoljno osiguranje

Tomica Milosavljeviæ je najavio da æe u avgustu u "Slu¾benom listu" biti objavljena uredba o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, koje æe moæi da formiraju privatne osiguravajuæe kuæe i Republièki zavod za zdravstveno osiguranje.

Milosavljeviæ je dodao da je paralelno sa tom uredbom "inicijativa da se tokom 2009. godine uvede fiskalizacija za svaku uslugu u zdravstvenom sistemu, bila ona u privatnoj ili dr¾avnoj ustanovi".

Nove mere u zdravstvu stvoriæe uslove da deo prihoda na tom tr¾i¹tu bude legalizovan i vraæen dr¾avnom sistemu, ka¾e Tomica Milosavljeviæ.

Takoðe, nove mere, koje æe se primenjivati od decembra, stvoriæe i bolje uslove za jaèanje konkurencije dr¾avnih i privatnih ustanova, rekao je on gostujuæi u emisiji Prelistavanje B92.

Veèernja klinika kao dopunski rad dr¾avne ustanove od decembra postaje jedini oblik dopunskog rada lekara koji puno radno vreme radi u dr¾avnoj slu¾bi, ka¾e on.

On je podsetio da je zakon, donet 2005. godine, predvideo privilegiju zdravstvenih radnika da u svojoj ustanovi rade puno radno vreme i u drugoj dr¾avnoj, kao i u jo¹ u jednoj privatnoj ustanovi, i da æe posle 10. decembra, kada istièe prelazni trogodi¹nji period, biti ukinuta moguænost dopunskog rada u toj jednoj privatnoj ustanovi.

Milosavljeviæ je rekao da æe to "jaèati konkuretnost" i da æe i privatni doktor, kao i sada, moæi da radi u dr¾avnoj ustanovi i ponudi joj usluge.

Ovaj naèin rada, prema reèima Milosavljeviæa, postoji u Grèkoj, Italiji i Izraelu, a omoguæiæe povratak novca na velikom tr¾i¹tu zdravstvenih usluga matiènim ustanovama, na kojima su lekari stekli prezime i specifiènu te¾inu.

Ministar ka¾e da je ideja da se prava konkurencija formira na osnovu kvaliteta, a ne ugodne atmosfere u èekaonici.

Ako 1.000 ustanova ima samo po jednog konsultanta, koji uradi po jedan pregled dnevno, reè je o 12 miliona evra na godi¹njem nivou, ¹to je suma kojom Ministarstvo sada raspola¾e za sve investicije u opremu i ustanove u Srbiji za godinu dana.

On ka¾e da æe novom organizacijom rada zdravstvenih radnika biti stvoreni uslovi da pacijent bude bezbedniji, jer æe veliki broj intervencija koji je do sada obavljan u okviru konsultantskog rada u privatnim, biti raðen u okviru dopunskog rada u velikim ustanovama.