Fakulteti pune kase!

Started by Bred, 16-07-2008, 13:15:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Indeks na FON-u moæi æe da dobije jo¹ 150 studenata ispod crte, koji æe plaæati ¹kolarinu od 121.000 dinara, slièno je i na medicini, FPN-u...


Ko plati, dobije indeks... Na arhitekturi samofinansiranje 3.000 evra

Pro¹irenjem upisnih kvota za samofinansirajuæe studente pojedini fakulteti zaradiæe milionske svote!

Drugi upisni krug

Maturanti koji nisu uspeli da se upi¹u na fakultet u prvom krugu imaæe novu ¹ansu od 1. do 20. septembra. U drugom krugu oni æe moæi da konkuri¹u za prijem na neki od fakulteta na kojima je ostalo slobodnih mesta. Mesta jo¹ ima na tehnièkim i prirodnim fakultetima.

Zahvaljujuæi dodatnim bruco¹ima koji æe plaæati ¹kolarinu, Fakultet organizacionih nauka zaradiæe u narednoj ¹kolskoj godini skoro 62 miliona dinara, Fakultet politièkih nauka najmanje 42, a Medicinski fakultet vi¹e od 16 miliona.

Prodekan za finansije sa FON-a Milan Martiæ ka¾e, meðutim, za Press da novac nije bio presudan za dono¹enje odluke o poveæanju broja studenata, veæ èinjenica da su ove godine imali neverovatan pritisak i veliki broj odliènih kandidata.

Samovolja direktora

Upis u srednje ¹kole u Srbiji zavr¹io se juèe raspodelom ðaka koji nisu pro¹li u prvom krugu, a ovogodi¹nji prijem nove generacije protekao je u senci nezakonitog pona¹anja direktora i uslovljavanjem da se upis plati.

Ministarstvu prosvete, inspekciji i ¹kolskim upravama stigao je veliki broj pritu¾bi roditelja iz svih delova Srbije koji su se ¾alili da se upis naplaæuje i po nekoliko hiljada dinara, iako su prosvetne vlasti vi¹e puta upozoravale da je to nezakonito. Negodovao je i Forum srednjih struènih ¹kola u pismu novom ministru prosvete ®arku Obradoviæu i medijima, zatra¾iv¹i smenu direktora, kao i da se roditeljima odmah vrati novac od upisnine.

„Direktorima ste dali apsolutnu vlast, a oni su savet roditelja i ¹kolski odbor pretvorili u produ¾enu ruku uzimanja novca za upis uèenika od 20 do 50 evra, a namenu tog novca niko u zemlji Srbiji ne zna", navedeno je u pismu foruma.

Na Medicinskom, Fakultetu organizacionih nauka i Fakultetu politièkih nauka u Beogradu odobren je upis za jo¹ 340 samofinansirajuæih studenata koji su posle prvog kruga ostali ispod crte!

Indeks na FON-u moæi æe da dobije jo¹ 150 studenata, koji æe plaæati ¹kolarinu koja godi¹nje iznosi 121.000 dinara, tako da æe ovaj fakultet inkasirati dodatnih 18.150.000 dinara.

Medicinski fakultet, na kojem æe biti upisano jo¹ 84 bruco¹a, zaradiæe zahvaljujuæi pro¹irenju upisnih kvota jo¹ 10.500.000 dinara.

Na Fakultetu politièkih nauka upisna kvota pro¹irena je za 106 mesta, a ¹kolarina je od 90.000 do 98.000 dinara, ¹to æe ovoj visoko¹kolskoj ustanovi u narednoj ¹kolskoj godini takoðe doneti pristojnu zaradu od oko 10 miliona dinara.

Meðutim, na fakultetima koji su zatra¾ili poveæanje upisnih kvota ka¾u da su to uradili posle velikog pritiska zainteresovanih kandidata i njihovih roditelja, a nikako zbog profita!

Fakultet    broj samofinansirajuæih studenata  ¹kolarina  godi¹nja zarada

FON 510   121.000    61.710.000
FPN 471   90.000-98.000 42.390.000-46.158.000
Medicinski       134   125.000    16.750.000
*Cene su u dinarima

- Kod nas su ove godine konkurisali samo najbolji! Imali smo 112 vukovaca i vi¹e od 500 kandidata sa odliènim uspehom.

Na konaènoj rang-listi vi¹e od 1.100 kandidata imalo je vi¹e od 50 bodova.

Zbog toga smo doneli odluku da maksimalno pro¹irimo listu jer imamo dovoljan broj nastavnika i saradnika.

Od naredne ¹kolske godine koristiæemo i novu zgradu povr¹ine 1.080 metara kvadratnih, sa 650 novih mesta u amfiteatrima.

Najveæi deo prihoda koji æe biti ostvaren od ¹kolarina izdvojiæemo za zavr¹etak novog objekta - ka¾e Milan Martiæ.

Najskuplje ¹kolarine na BU

Arhitektonski fakultet       240.000
Elektrotehnièki fakultet   72.000 - 162.000
Farmaceutski fakultet       130.000
Medicinski fakultet   125.000
Fakultet organizacionih nauka   121.000
Fakultet veterinarske medicine  120.000
Filolo¹ki fakultet       119.000
Filozofski fakultet             111.000
*Cene su u dinarima

On podseæa da je u junu za planiranih 660 mesta na FON-u konkurisalo èak 1.290 kandidata, ¹to je 15 odsto vi¹e u odnosu na pro¹lu godinu.

Na Fakultetu politièkih nauka za 500 slobodnih mesta prijavilo se u prvom upisnom roku 765 kandidata, dok se na medicini za 500 indeksa borilo njih 830.

Arhitektonski fakultet jo¹ nije zatra¾io pro¹irenje upisnih kvota, iako je i ovde veliki broj kandidata ostao ispod crte.

I pored toga ¹to je ¹kolarina za samofinansirajuæe studente na arhitekturi najskuplja u Srbiji i iznosi 240.000 dinara godi¹nje, na adresu Univerziteta i Ministarstva prosvete stigli su dopisi u kojima roditelji tra¾e pro¹irenje upisne kvote i na ovom fakultetu.

Zoran Joviæ iz pravnog sektora Arhitektonskog fakulteta ka¾e za Press da postoji moguænost da Nastavno-nauèno veæe posle 25. avgusta razmotri preporuku Senata BU i donese odluku o eventualnom upisu veæeg broja samofinansirajuæih studenata.

V. NEDELJKOVIÆ

press

Adonis_Vernalis

O-ho-ho, eto meni najzad milionske plate...

Al, zamalo. Ja se trgoh, cun se ljuljnu, ode sanak pusti... Ribarceta san, kao i uvek.

Bred

#2
profesore, ovde se ne spominje da nas fakultet prosiruje liste i zgrce lovu (mi smo puki siromasi) ...  :K



hm, upravo saznadoh da fon svake godine na samofinansiranje prima SVE koji imaju kinte da plate ... :face:
ali ove godine su to malo izmenili pa su upisali samo odredjeni broj samofinasirajucih nakon prosirenja liste.
mis'im, ako je ovo tacno ...  :wall:

doduse, isto sam bio zaprepascen kada sam cuo da na fonu cak studenti (sasvim prosecni) drze vezbe i dezuraju na ispitima ...
:wall: :wall: :wall:
:ninja:

Adonis_Vernalis

Brede,

tema jasno i glasno glasi: fakulteti pune kase!

Pazljiv citalac ce primetiti da se (zaista) nas fakultet nigde ne spominje, ali... nepazljiv (citaj: prosecan citalac) ce reci: e, ovi fakulteti se odrase od para i sta vise bre, more, 'oce. Lakse je vazda bilo nad knjigom dremati, nego stado cuvati, ili nad plugom orati. Samim tim, i nas se fakultet u istoj buraniji nalazi.

Toliko. Brede, obrisi barem znak uzvika u temi koja se (direktno, ili uopste) ne odnosi na nas fakultet, nego na neke tamo, bogate, prebogate... Pls.

Kamicak

Nas fakultet ni ne mora da prima ljude ispod crte, vec su lepe parice maznuli na prijavama ispita i naplacivanjem (ne)polomljenog lab stakla.Sve po staroj dobroj izreci: ko ne plati na mostu plati na cupriji..

Bred

e to htedoh i ja da kazem ...

nija bas ni da nas fakultet ne puni kase, ne punih ih jedino na upisu ...  :wink: