Veæi PDV na visoko kaloriènu hranu

Started by Bred, 14-08-2008, 16:23:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Tanjug |
Francuska se prikljuèuje svetskom trendu borbe protiv gojaznosti, a ono ¹to bi trebalo da natera stanovni¹tvo da ogranièi potro¹nju visoko kaloriènih jela je poveæanje poreza na dodatu vrednosti (PDV) za hranu sa visokim sadr¾ajem masti i ¹eæera, objavljeno je u Parizu.

Veæ u septembru bi to pitanje trebalo da se naðe na dnevnom redu parlamenta, preneo je francuski ekonomski dnevnik "Les Echos" pozivajuæi se na neimenovanog slu¾benika ministarstva za dr¾avni bud¾et, javne finansije i dr¾avnu upravu.
PDV za hranu sa visokim sadr¾ajem masti bi, prema planovima, trebalo da se poveæa sa sada¹njih 5,5 na 19,6 procenata. Novom stopom poreza bi bili obuhvaæeni i tradicionalni francuski kulinarski specijaliteti kao ¹to sto su sirevi sa visokim sadr¾ajem mleène masti ili " foa gras" (foi gras - specijalitet od jetre kljukanih pataka i gusaka), a takoðe u Francuskoj, kao i u celom svetu, ra¹irene pice, sendvièi, hamburgeri i razna zaslaðena piæa.
Broj gojaznih osoba u Francuskoj, prema studiji objavljenoj u junu, brzo raste. Dve treæine mu¹karaca i polovina ¾ena starosti od 35 do 74 godine imaju prekomernu te¾inu, a svaka dvadeseta odrasla osoba je gojazna. Statistièki podaci pokazuju da je broj gojaznih ljudi u Francuskoj, tokom proteklih deset godina, udvostruèen.
Poskupljenje namirnica visoke kalorijske vrednosti mo¾e da bude jedna u nizu mera francuske vlade usmerene protiv debljine. U pro¹losti je vlada finansirala kampanju kojom su stanovnici velikih gradova pozivani da po izlasku iz metroa koriste obiène, a ne pokretne stepenice. U reklamama za visokokalorièna jela graðanima je ukazivano na potrebu da svakodnevno konzumiraju bar minimalne kolièine voæa i povræa. U okviru borbe protiv gojaznosti dece, vlada je jo¹ 2005. godine zabranila postavljanje automata sa hranom u ¹kolama.
Ministarka zdravlja Rozlin Ba¹lo je, takoðe, pozvala firme da tokom televizijskog programa za decu ne reklamiraju nezdrava jela. Francuski ministar za dr¾avni bud¾et Erik Vort se, meðutim, ne sla¾e sa poveæanjem PDV na visoko kaloriène prehrambene proizvode.
On je upozorio da bi takvo poskupljenje pre svega pogodilo slojeve stanovni¹tva sa niskim primanjima, na èijem jelovniku je ba¹ takva hrana najvi¹e zastupljena.

blic

Adonis_Vernalis

Po mom misljenju, ovo je notorna glupost. Nadam se da ova glupost nece naci pogodno tle ovde, kao sto su mnoooooooge druge gluposti nasle. Ili, mozda bas zato hoce? Jer mi hvatamo prikljucak ne na evropsku civilizaciju, nego na evropsku kanalizaciju.

Enea

Makedonija na hranu ima dva pdva. Jedan je 2%, lista a, na osnovne zivotne namirnice, drugi, lista b, je manji od 8%, tipa chokolada... Nama ovde koliko je? Kao da jedemo mother board i data i sata?

Bred

Quote from: Adonis_Vernalis on 13-10-2008, 11:08:34
Po mom misljenju, ovo je notorna glupost. Nadam se da ova glupost nece naci pogodno tle ovde, kao sto su mnoooooooge druge gluposti nasle. Ili, mozda bas zato hoce? Jer mi hvatamo prikljucak ne na evropsku civilizaciju, nego na evropsku kanalizaciju.
Zasto mislite da je glupost?
Pogotovo ako znamo da kod naseg naroda "pali" jedino ono sto ga udari po novcaniku ?

Adonis_Vernalis

Brede,

zamislimo da jednom pozelis, posle nekog teskog ispita, sebe da pocastis, jer si zasluzio. I, resis sebe da izvedes u kafanu. Recimo, "Orac", na rostilj.

Buduci da je mesina mnogo kaloricnija nego salata pride, na salatu ces platiti 0% PDV-a, a na mesinu svih, recimo, 30%, tako da te 20 sa lukom nece kostati hiljadu, nego hiljadu i tri stotine dinara. Salata gratis. A ako pozelis da se pocastis pivom, umesto koka-kolom zero, i to ce te kostati isto toliko procenata.

Oces li se castiti vanglom paradajz-salate, plus litar koka-kole zero, ili ces uzeti meni? O ukusima se ne raspravlja, naravno. Ali, kad god bih mogao, pa makar i studentom bio, sebe sam jako mnogo mazio i castio. No, ne sudim, niti presudjujem. Vangla paradajza ume da bude bas tako... ukusna.

Bred

Hm, da, ali upravo ce me taj udar na novcanik naterati da se castim samo jednom "masnocom" ...

Tj bar bi trebalo ...  :wink: :K

Adonis_Vernalis

Nije poenta sebe u zivotu dva-triput u Oracu castiti. Cak i da je PDV na masnocu svih 100%, dva-triput u zivotu bi nasao nacina da sebe mastima, oprljenim mesom i pivcugom castis. Bez salate.

Odes u prodavnicu, trazis nesto "kaloricno" za svoje dete. Recimo, filet lososa. Ili, biftek. Za njegov rast i razvoj potrebne su i mascurine, i ugljeni hidrati, i proteincine, i vitamini, i voda, i jos mnogi milion malih andraka.

Na taj filet lososa platices jos trecinu njegove cene. Daj detetu neka glodje paradajzlu dnevno, umesto lososa plus paradajzlu dnevno. Generacije Siptara-rovokopaca odrasle su na kriski leba i paradajzli dnevno. Pa ce i tvoje dete. A i moje. E, ja svoje ne dam.

Ili ce, mozda, napraviti sistem da, kad odes u Merkator i pazaris nekakvu mascurinu za svoje dete, dobijes odbitak PDV-a, za generaciju koja raste?

Jel ti se svidja takav sistem? Meni, ne.

Enea

Quote from: Adonis_Vernalis on 13-10-2008, 15:21:34
Ili ce, mozda, napraviti sistem da, kad odes u Merkator i pazaris nekakvu mascurinu za svoje dete, dobijes odbitak PDV-a, za generaciju koja raste?
Verovatno.
Narochito ako su mesishta iz Brazila,
a sve redom klonirano.
Koliko se secam, a postoji i tema ovde da je FDA odavno odobrila kloniranje mesa..
jesu li jadnoj piletini skinuli onaj crvc masti koje ima?