Provere pri kupovini stana

Started by Bred, 13-08-2008, 17:56:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92
Beograd -- Pri kupovini stana treba proveriti da li vlasnik ili investitor imaju sva dokumenta jer nakon prevare ne mo¾e mnogo toga da se uèini.

Meðutim, ako investitor i dobije potrebne dozvole za poèetak izgradnje, ni to nije garancija da æete se na kraju i useliti u svoj stan. Zato, pored provere dokumentacije, agencije za nekretnine savetuju i proveru po principu “od vrata do vrata“. Ukoliko je kupac prevaren, uglavnom vi¹e ne mo¾e mnogo toga da uèini.

O¹teæeni kupci stanova skreæu pa¾nju na najrazlièitije nepravilnostu u izgradnji i prometu nekretnina.

Udru¾enje graðana "1000 o¹teæenih", koje saèinjavaju kupci stanova preduzeæa Delta legal i Stankoma, pozvali su sve o¹teæene kupce stanova da im se pridru¾e u zajednièkim akcijama kako bi nadle¾ne institucije energiènije reagovale na nepravilnosti u izgradnji i prometu stanova.

To udru¾enje istièe da sve veæi broj preduzeæa ne po¹tuje propisane rokove za izgradnju, a da nisu retki sluèajevi da se isti stanovi prodaju vi¹e puta razlièitim kupcima.

Oni ukazuju na èeste sluèajeve nekvalitetne gradnje i drastiènog poveæanja cene stanova u izgradnji koje nema opravdanje.

Graðanima nepoznate procedure

Sve novine pune su oglasa u kojima se prodaju stanovi u raznim fazama izgradnje.

Graðani uglavnom ne znaju da svaki investitor prvo mora da dobije graðevinsku dozvolu, zatim da plati naknadu za graðevinsko zemlji¹te, a nakon toga da dobije prijavu radova od odgovarajuæe institucije, u zavisnosti od povr¹ine planiranog objekta. Tek tada mo¾e da poène da gradi.

Meðutim, ni ti papiri nisu nikakva garancija da æe stan biti i zavr¹en, smatra Aleksandra Kon iz agencije Alka.“Ako ste kupili od fizièkog lica stan, ako je fizièko lice zidalo, pa ni¹ta ne uradi, a vi ste mu dali puno para, pa ga vi tu¾ite - to na¹e nesreæno 'tu¾iæu te, tu¾iæu te', stalno se time, jadni mi, branimo - a to je na dugom ¹tapu i nikad kraja", ka¾e ona.

"Pa, ¹ta æemo ako to fizièko lice nema ni¹ta na svoje ime, a de¹ava se. Ili ka¾emo - a mi smo to kupili od firme, pa 'tu¾iæu ga, tu¾iæu ga' - na kraju se ispostavi da ta firma nema ni¹ta. Jako mnogo ljudi u ovom gradu je ostalo bez stana", obja¹njava ona.

Ukoliko je kupac prevaren, uglavnom ne mo¾e mnogo toga da uèini. Aleksandra Kon ka¾e da se de¹ava da investitor, bilo fizièko ili pravno lice, èesto nema nikakvu imovinu kojom bi mogao da garantuje zavr¹etak radova. Zbog toga i tu¾be retko urode plodom.

Meðutim, Aleksandra Kon ka¾e da bi graðani sami morali da se za¹tite od potencijalnih prevara. “Te¹ko æe se desiti da vi naðete investitora koji danas prvu kuæu zida. Dakle, treba pitati investitora ¹ta je do sada sazidao", ka¾e ona.

"Kada èujete ¹ta je sazidao, odete u tu zgradu i na bilo koji interfon pozvonite i pitate vlasnika stana - da li ste imali problema i da li biste mi preporuèili da uzmem stan kod gospodina XY“, poruèuje ona.

[youtube=425,350]ECMWoe--ix8[/youtube]

Pre nego ¹to kupe stan, Beograðani mogu da odu u Direkciju za graðevinsko zemlji¹te u Njego¹evoj ulici, gde mogu dobiti podatke o tome da li je odreðeni investitor platio naknadu za graðevinsko zemlji¹te, kao jedan od prvih koraka u poèetku izgradnje.

“Graðani, praktièno, mogu da iskoriste ovu moguænost - u Direkciji da se informi¹u da li je investitor bonitetan, da li odreðeni investitor na odreðenoj lokaciji ispunjava svoje zakonom propisane obaveze i na taj naèin ovo je jedna od potvrda graðanima da je odreðeni investitor kredibilan u pogledu zakljuèenja ugovora o eventualnoj kupovini nekretnine“, ka¾e Nenad Bajiæ iz Direkcije.

Ukoliko odreðeni investitor ne ispuni svoje obaveze, taj novac biæe prinudno naplaæen, na osnovu menica, bankarskih garancija ili ugovornih ovla¹æenja, nakon èega se pokreæu i tu¾be kod nadle¾nih sudova.

Meðutim, ni to nije garancija da æe sve biti u redu, jer se de¹ava da investitori nemaju nikakvu imovinu koja bi mogla biti zalog.

Zbog toga, Aleksandra Kon predla¾e da dr¾ava dodatno za¹titi graðane i predla¾e dodatne garancije investitora da æe zapoèeti objekti biti zavr¹eni ili da ne dozvoli prodaju stanova do tehnièkog prijema objekta.



Oprez kod kupovine stanova
| Izvor: B92
Beograd -- Zbog èestih prevara kupaca, posebno onih koji kupuju stanove u izgradnji, struènjaci savetuju veliki oprez kod kupovine nekretnina.

B92 je istra¾ivao ¹ta graðani treba da urade da bi kupili stan, a da maksimalno smanje rizik da budu prevareni. Prvi korak je odlazak u gradsku Direkciju za graðevinsko zemlji¹te i izgradnju, gde mo¾ete saznati da li je investitor platio naknadu za graðevinsko zemlji¹te. Prethodno, od Direkcije morate zatra¾iti da Vam pripremi podatke o konkretnom objektu.

"Po dobijanju informacije iz direkcije da li je investitor zakljuèio ugovor sa direkcijom za graðevinsko zemlji¹te graðanin mo¾e imati donekle sigurnost da je taj investitor ozbiljan u svojoj investiciji i da je preostala dokumentacija koja mu je neophodna za izvoðenje radova i na kraju dobijanje upotrebne dozvole", ka¾e Nenad Bajiæ, PR Direkcije za graðevinsko zemlji¹te i izgradnju.

Svaki kupac stana u izgradnji mora proveriti i da li je izgradnja poèela legalno. Za objekte èija povr¹ina ne prelazi 800 kvadratnih metara nadle¾ni su op¹tinski urbanisti.

"Gradska uprava, sekretarijat za urbanizam je nadle¾an za sve objekte preko 800 kvadrata bruto povrsine i kao organ uprave cenimo onu dokumentaciju koju je propisao zakon, znaci koju nam stranke dostavljaju", ka¾e Nenad Komatina, gradski sekretar za urbanizam.

"Od dokumenata su potrebni pre svega akt o urbanistièkim uslovima, zatim idejni projekat, kasnije u fazi odobrenja za izgradnju naravno ceni se i imovinsko stanje, odnosno imovinsko pravna dokumentacija da bi se izdalo odobrenje za izgradnju. Kasnije u fazi izdavanja prijave radova, stranka je du¾na da izradi glavni projekat i da reguli¹e obaveze sa Direkcijom za graðevinsko zemlj¹te", ka¾e Komatina.

Meðutim, ni ovo nije garancija da æete na kraju uspeti da se uselite u stan koji ste kupili bez ikakvih problema. Najbolji i najsigurniji naèin da kupite stan u izgradnji je dosada¹nji rad odreðenog investitora.

"Èinjenica je da je neka preporuka neko ko je veæ gradio pa je u tom nekom roku gradio i veæ zavr¹io, uklji¾io, prodao, to je neka garancija da je to dobar investitor, graditelj. U sluèaju da dva-tri meseca zaustavi gradnju, onda bi trebalo predvideti da sâm suinvestitor, tj. korisnik parcele, ima pravo da jednostrano raskikne ugovor i tra¾i drugog suinvestitora koji bi zavr¹io zapoèeto", ka¾e advokat Predrag Kruniæ.

Nakon zavr¹etka gradnje neophodno je da objekat proðe tehnièki prijem, nakon èega objekat dobija upotrebnu dozvolu. Tek tada objekat mo¾e da bude uknji¾en i postaje potpuno legalan.