"Vijagra" za ¾ene u obliku flastera

Started by Roben, 29-03-2007, 12:33:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

"Vijagra" za ¾ene u obliku flastera

Amerièki proizvodjaè robe ¹iroke potro¹nje "Prokter & Gembl" lansirao je na tr¾i¹te testosteronski flaster za poveæanje ¾enskog libida - "intrinsa", tako da su i ¾ene dobile svoju "vijagru", objavio je britanski list "Sandej tajms".

Radi se o prvom od oko 20 sredstava namenjenih pobolj¹anju seksualnog ¾ivota ¾ena koja su se na tr¾i¹tu pojavila u poslednje vreme.

Mu¹karci, da bi otklonili probleme vezane za erekciju, mogu uzeti "vijagru" koja je u prethodnih 10 godina promenila ¾ivot mnogim pripadnicima mu¹kog pola. Kod ¾ena se, umesto tableta, preporuèuju specijalni flasteri.

Druga velika razlika izmedju "vijagre" i "intrinse" je u tome ¹to "vijagra" ima lokalno mehanièko dejstvo, dok "intrinsa" deluje na mozak i tako izaziva kod korisnica seksualno zadovoljstvo.

Rezultati istra¾ivanja su pokazali da pomenuti flaster poveæava seksualni nagon slanjem testosterona u krv.

"Intrinsa" æe se, kao i "vijagra", izdavati na recept, jer je namenjena samo osobama sa seksualnim poremeæajima, prenela je francuska ¹tampa.

(Tanjug/MONDO)

pexualis

Cool fora! Mada, kod nas se vec moze kupiti za nekih 1000 dinara VIGEL gel, za 6 aplikacija, koji se aplikuje na klitoris, i kako proizvodjac kaze, garantuje 100% postizanje orgazma kod zene.

Bred

Lek sildenafil, koji se prepisuje mu¹karcima, mo¾e da pomogne i ¾enama

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da najmanje 120 miliona ljudi pati od depresije, èestog poremeæaja koji mo¾e da se tretira u veæini sluèajeva lekovima. Medjutim, lekovi èesto izazivaju sporedne efekte kao ¹to su glavobolja, muènina, problemi sa spavanjem i umanjena seksualna ¾elja. Medjutim, nova studija je pokazala da lek nazvan sildenafil – koji se obièno prepisuje mu¹karcima – mo¾e da pomogne i ¾enama. Taj lek je poznatiji pod nazivom vijagra.

Ove godine obele¾ava se 10 godina vijagre, prvog oralnog leka za potenciju. Plavu pilulu koriste milioni mu¹karaca. Ona je donela vi¹e od milijardu dolara prihoda svom proizvodjaèu, kompaniji Fajzer. Jedna nova studija je sada pokazala da vijagra mo¾da mo¾e da pomogne i ¾enama koje se, zbog uzimanja antidepresiva, suoèavaju sa sporednim efektima tih lekova na seks. Studija je objavljena u èasopisu Amerièkog medicinskog udru¾enja.

Psihijatar D¾ord¾ Nernberg sa Medicinskog fakulteta Univerziteta dr¾ave Nju Meksiko, predvodio je istra¾ivanje.

«Posebno smo procenjivali da li je dolazilo do pobolj¹anja u libidu, poèetnoj fazi seksualne funkcije, orgazmu i ukupnom zadovoljstvu», ka¾e Nernberg.

U studiji je uèestvovalo stotinu ¾ena starosti od 18 do 54 godine. Njihova depresija se smanjivala i sve su uzimale lekove zbog simptoma koji su poznati kao selektivni seratoninski inhibitori, ili SSRI. Zatim je polovini ispitanica dat sildenafil, prodavan pod imenom vijagra. Drugoj polovini dat je la¾ni lek, obja¹njava doktor Nernberg.

«Ustanovili smo ukupno pobolj¹anje seksualne funkcije na osnovu ukupnog merenja, ali mnogo znaèajnije je bilo to ¹to se ka¹njenje orgazma - ¹to je simptom selektivnih inhibitora - znatno pobolj¹alo», ka¾e on.

Svetska zdravstvena organizacija ukazuje da depresija mo¾e da se tretira odgovarajuæim lekovima i neki pacijenti uzimaju terapiju. Navodi se da depresija doprinosi i mnogim drugim bolestima. Lekari ka¾u da socijalna sramota povezana sa mentalnim oboljenjima, kao i ustezanje od razgovora o seksualnim problemima, mogu da spreèe mnoge ¾ene da uzimaju antidepresive. Psihijatar Semjuel Kit ka¾e da bi rezultati studije mogli da ohrabre ¾ene da nastave da uzimaju antidepresive, zato ¹to sporedni seksualni efekti mogu da se tretiraju.

«Za mnoge ljude je to glavni deo ¾ivota, a sada oseæaju da ga propu¹taju - zbog lekova. Oni bi trebalo da imaju i drugi izbor osim prekida uzimanja lekova», ka¾e on.

®enama u studiji je reèeno da uzmu sildenafil najmanje sat pre seksualne aktivnosti. Neke su rekle da posle uzimanja pilule imaju glavobolju, ali drugi ¹tetni efekti nisu ustanovljeni.


voanews.com