Hap¹enja blogera

Started by Bred, 14-08-2008, 15:30:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta
Va¹ington -- Od 2003. godine u svetu su uhap¹ene 64 osobe zbog sadr¾aja koji su objavljivali na blogovima.

Oni su odslu¾ili u proseku po 15 meseci zatvora, objavljeno je u izve¹taju koji su izradili struènjaci Univerziteta u Va¹ingtonu. U 2008. godini do sada je uhap¹eno ¹est blogera, a najveæi broj hap¹enja zabele¾en je 2007. godine, kada je uhap¹eno 35 blogera, navodi se u izve¹taju Vorld informej¹en akses.

Vi¹e od polovine blogera uhap¹eno je u Kini, Egiptu i Iranu, a hap¹eni su i u Sjedinjenim Amerièkim Dr¾avama, Kanadi, Francuskoj i Grèkoj
.

Manji broj blogera uhap¹en je zbog optu¾bi da su bili ume¹ani u teroristièke aktivnosti ili pedofiliju, ali veæina hap¹enja je povezana sa politièkim stavovima koje su iznosili.

Prema pisanju internet portala koji su se pozabavili najpoznatijim uhap¹enim blogerima, Amerikanac D¾o¹ Volf uhap¹en je zbog snimanja slike policijskog automobila u plamenu.

Volf je snimke sa protesta protiv samita G8 u San Francisku odbio da pru¾i policiji, a objavio ih je na sajtovima i prodavao televizijama.

U Iranu je u novembru 2007. godine uhap¹en Reza Valizadeh, po¹to je, prema pisanju internet portala, na blogu otkrio da je obezbeðenje iranskog predsednika kupilo pse iz Nemaèke za 150.000 dolara.

Kinez Hu Ðija uhap¹en je u decembru 2007. godine zato ¹to je objavljivao o¹tre ktitike kr¹enja ljudskih prava i naru¹avanja ¾ivotne sredine u Kini i zato ¹to je nazvao Olimpijske igre u Pekingu "katastrofom za ljudska prava".

Nej Fon Lat uhap¹en je u Burmi u januaru 2008. godine zato ¹to je objavio slike monaha i demonstranata na ulicama.

b92



:news:
Zatvor za blogera iz Mjanmara
| Izvor: Beta
Mastriht -- Bloger iz Mjanmara osuðen je na 20 godina zatvora zbog toga ¹to je na Internet postavio crtani film o vojnom lideru Tan ©veju.

Nej Fon Lata (28) uhap¹en je u januaru, a sud u Jangonu osudio ga je juèe na 20 godina zatvora, izmeðu ostalog zbog posedovanja zabranjenog video materijala, potvrdila je njegova majka Aje Tan.

Ona je rekla da nije mogla da prisustvuje suðenju, kao i da Nej Fon Lata nije imao advokata, po¹to njegov branilac slu¾i èetvoromeseènu kaznu zbog nepo¹tovanja suda.

Blog osuðenog bio je tokom septembra 2007. godine izvor neprocenjivih informacija o dogaðajima u Mjanmaru, navodi se na sajtu Evropskog centra za novinarstvo.

b92