©ire se "mrtve zone" na dnu okeana

Started by Bred, 16-08-2008, 19:53:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Va¹ington -- Delovi dna okeana, nazvani "mrtve zone", ¹ire se u svetu zabrinjavajuæom brzinom, upozorili su amerièki nauènici.


Ugro¾en opstanak ¾ivih morskih vrsta na dnu okeana (FoNet, arhiv)
To su delovi dna okeana uz obalu koji imaju toliki manjak kiseonika da veæina morskog ¾ivota ne mo¾e da pre¾ivi. Glavni krivci za taj trend su azot i fosfor iz ve¹taèkih ðubriva, koji dospevaju u priobalne vode tako ¹to ih sa poljoprivrednih polja odnose potoci i reke, navodi se u studiji objavljenoj u struènom èasopisu "Sajens", preneo je Rojters.

Azotni spojevi nastali sagorevanjem fosilnih goriva, posebno u elektranama i automobilima, takoðe dospevaju u zemlju, a odatle i u priobalne vode, objasnili su nauènici.

Samo tokom ove decenije je broj "mrtvih zona" u priobalju porastao za oko jedne treæine, na 405 u svetu, a skupine tih zona su primeæene uz obalu SAD i Evrope. Sve zone zajedno zauzimaju povr¹inu od 250.000 kvadratnih kilometara.

Najveæa zona na svetu, povr¹ine 80.000 kvadratnih kilometara, nalazi se u Baltièkom moru, dok se druge dve po velièini nalaze u Meksièkom zalivu, kod u¹æa reke Misisipi, i u delti reke Jangce, u Kini.

Mrtve zone nastaju kad prevelike kolièine hranjivih tvari, a posebno azota i fosfora, dospeju u priobalne vode i podstaknu nagli rast algi.

Kad one odumru i potonu na morsko dno, obezbeðuju odlièan izvor hrane za bakterije, koje tro¹e kiseonik iz okolne vode. Kao rezultat toga, nastaju velika podruèja morskog dna sa kolièinom kiseonika nedovoljnom za opstanak veæine morskih ¾ivih vrsta.

b92