Zvezda sa ledenim pojasom

Started by Bred, 27-08-2008, 16:34:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Hjuston -- Amerièki astronomi uspeli su prvi put da otkriju zvezdu s ledenim pojasom sastavljenim od asteroida.

Otkriveni pojas je slièan pojasu Kojpera, skupu nebeskih tela iza orbite Neptuna. Zvezda koja je bila predmet istra¾ivanja nosi broj HD 181327, a nalazi se na udaljenosti od 165 svetlosnih godina od Zemlje, u sazve¾ðu "Slikar".

Poslednjih godina pojasi asteroida otkriveni su kod mnogih zvezda. Praæenje njihovog zraèenja u infracrvenom dijapazonu omoguæilo je da se odredi temperatura tih pojasa.

Amerikanci su prvi uspeli da doka¾u da oko prstena asteroda ima leda. U svom radu nauènici su koristili podatke teleskopa "Habl" i Spicer" i veæih nadzemnih teleskopa, navodi sajt ruske Federalne kosmièke agencije.

Otkriveni pojas nalazi se tri puta dalje od svoje zvezde nego Kojpera od Sunca. Zato ¹to snaga zraèenja zvezde HD 181327 umnogome prelazi solarnu, objekti prstena se stalno tope - proseèna du¾ina njihovog ¾ivota je nekoliko hiljada godina.

Nauènici smatraju da se pojas popunjava kao posledica sudaranja krupnijih kosmièkih tela na njihovoj daljoj granici. Odsustvo komada na unutra¹njem delu pojasa nauènici povezuju sa moguæim postojanjem planeta.

Krupno nebesko telo, okreæuæi se oko zvezde, mo¾e da skuplja asteroide svojim gravitacionim poljem, "èisteæi" svemirsko prostrantsvo.

b92