Zvezdana pra¹ina ipak postoji

Started by Bred, 05-09-2008, 16:56:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: FoNet | Blic



Sna¾ni teleskopi amerièke vasionske agencije NASA prvi put su otkrili prstenove zvezdane pra¹ine oko zvezda okru¾enih planetama - saop¹tili su astronomi.

Svemirski teleskop "Spitzer" otkrio je prstenove oko pet zvezda velièine i starosti pribli¾no na¹em Suncu koje je staro pet milijardi godina.
Prsten ili bolje reæi disk takoðe je otkriven i oko ¹est zvezda starih "svega" nekoliko miliona godina a oko svih se u orbitama kreæu gasovite planete.
Jedan od nauènika uporedio je otkriæe koje je uèinio Spitzer sa nala¾enjem jedne cigle ostale posle graðenja kuæe jer se veruje da se planete stvaraju upravo iz tih oblaka nebeske pra¹ine.
To je, tvrde nauènici NASA, va¾na potvrda teorija o tome kako se stvaraju planete.

"Reè je o upotpunjavanju na¹e slike o procesu stvaranja planeta" - tvrdi Alisija Vajnberger, astronom iz Instituta Karnegi u Va¹ingtonu.
"Mi zaista ne poznajemo drugi sistem koji u isto vreme sadr¾i planete i diskove zvezdane pra¹ine - sem na¹eg Sunèevog sistema" - naglasila je ona.
Struènjaci posebno ukazuju na èinjenicu da oko 20 drugih zvezda koje "poseduju" planete nisu otkriveni diskovi zvezdane pra¹ine iako nije jasno da li je to zato ¹to ne postoje ili zato ¹to teleskopske infracrvene "oèi" ne mogu da ih registruju jer im je u¾arenost preslaba.

Èarls Bajhman, astronom u laboratoriji NASA u Pasadeni, uveren je da otkriæe mo¾e pomoæi istra¾ivaèima da precizno odrede podruèje u kosmosu koje treba da istra¾uju u traganju za planetama izvan na¹e galaksije.
U na¹em sistemu nalazi se takozvani "Kuiper belt", disk saèinjen od ostataka leda iza orbite planete Neptun. Mnoge komete koje se kreæu ka Zemlji nastaju upravo tamo. Meðutim, disk je suvi¹e slabe svetlosti i otkriven je tek pre jednu deceniju.

NASA je takoðe saop¹tila da je vasionski teleskop HUBBLE prona¹ao prstenove zvezdane pra¹ine oko dve zvezde koje su mnogo manje i mlaðe od Sunca, od kojih je jedna stara 12, a druga izmeðu 50 i 250 miliona godina. Prstenovi imaju velika udubljenja u svojim sredi¹tima odakle su, mo¾da, planete "razbacale" ostatke, iako postojanje planeta nije potvrðeno.