2009. jeftiniji Internet u Srbiji

Started by Bred, 16-08-2008, 18:48:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: Beta
Beograd -- Ministarka za telekomunikacije Jasna Matiæ oèekuje da æe u 2009. pojeftiniti Internet i telefonski razgovori sa inostranstvom.

Matiæeva je kazala da oèekuje da æe do promene cena doæi nakon usvajanja tro¹kovnog modela utvrðivanja cena za firme koje imaju dominantan polo¾aj na tr¾i¹tu, a to su Telekom, SBB i Telenor.

Taj naèin utvrðivanja cena pokazaæe da li su njihove cene veæe nego ¹to bi to bilo opravdano tro¹kovima proizvodnje, kazala je Matiæeva i dodala da je rok za izradu pravilnika pomeren na kraj 2008. godine, dok je ranije bilo planirano da se izrada tro¹kovnog modela zavr¹i u junu.

"Realno je da æe se poveæati cene u domaæem saobraæaju ali ja oèekujem da doðe do pada cena u meðunarodnom saobraæaju", kazala je ministarka za telekomunikacije i informaciono dru¹tvo, kao i da se takav zakljuèak mo¾e izvuæi na osnovu cena u zemljama regiona.

Cene Interneta mogle bi da opadnu i ranije, nakon ¹to se usvoji pravilnik za izdavanje licenci za uvoðenje be¾iène vajmaks tehnologije (WiMax), koja omoguæava brz pristup Internetu i pru¾anje telefonskih usluga.

"Èinjenica je da je kod nas pristup Internetu skuplji nego u zemljamau regionu i mi nameravamo da veæ u prvih 100 dana vlade napravimo kaorak ka smanjivanju tog problema" dono¹enjem pravilnika za vajmaks, kazala je ona.

b92



:news:
Kako do ni¾ih cena interneta
Izvor: Beta
Beograd -- Jovan Radunoviæ iz RATEL-a ka¾e da je internet u Srbiji skup zato ¹to nema konkurencije na tr¾i¹tu prodaje pristupa internetu.

Radunoviæ, koji je predsednik Upravnog odbora Republièke agencije za telekomunikacije, ocenio je da je internet u Srbiji skup zato ¹to samo dve kompanije provajderima prodaju pristup internetu i nameæu im visoke cene. Iz toga ¹to u Srbiji ima oko 170 internet operatera mo¾e se izvuæi pogre¹an zakljuèak da u okviru tog tr¾i¹ta postoji konkurencija, kazao je Radunoviæ.

Radunoviæ je naveo da su cene kod Telekoma nekoliko puta vi¹e nego u okru¾enju, a da drugi operater Verat nema veliki tr¾i¹ni udeo.

On je najavio da æe problem biti re¹en kada se usvoji pravilnik o meðunarodnom povezivanju koji æe operaterima omoguæiti da se direktno pove¾u sa stranim mre¾ama i internet nude korisnicima i drugim provajderima.

Za to je zainteresovano devet operatera, koji imaju dobru infrastrukturu, a usvajanje pravilnika i poèetak njegove primene oèekuje se ove godine, kazao je on.

RATEL je izradio pravilnik i poslao ga Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono dru¹tvo na procenu zakonitosti i ustavnosti i oèekuje se da æe uskoro biti usvojen i poèeti da se primenjuje, kazao je on.

Potrebno je da postoje pravila za meðunarodno povezivanje da bi se garantovao kvalitet usluga i da bi se omoguæilo da na tr¾i¹te uðu veliki igraèi koji æe biti ozbiljna konkurencija Telekomu.

Predsednik Upravnog odbora RATEL-a kazao je da oèekuje da æe cene interneta biti meðu najni¾ima u Evropi, ¹to se dogodilo sa cenama mobilne telefonije kada je otvoreno tr¾i¹te.

Neophodno je smanjiti velikoprodajne cene da bi graðani manje plaæali internet, ali, kako je naveo, RATEL to ne mo¾e da nalo¾i Telekomu zato ¹to zakoni u Srbiji ne reguli¹u monopol na velikoprodajnom tr¾i¹tu.

Kompanije, za sada, smeju da grade kapacitete za povezivanje sa inostranim izvorima interneta, poput optièkih kablova, ¹to neki èine, te da koriste interet iz tih izvora za sopstvene potrebe, ¹to radi Elektroprivreda Srbije, ali ne mogu da pru¾aju internet usluge.

Operateri su se ¾alili na visoke cene interneta kod Telekoma, pa je RATEL, kako je naveo, predlo¾io Telekomu da snizi cene.

Telekom nije snizio cene, ali je operaterima za isti novac dao dva puta veæi kapacitet, ¹to je, prema Radunoviæevim reèima, dovelo do pada cene interneta, pre svega ADSL-a, ali ne u dovoljnoj meri.

Visoke cene interneta nisu jedni razlog za nedovoljno kori¹æenje, kazao je Radunoviæ i naveo da je za razvoj interneta neophodno razvijati nove usluge, poput elektronske uprave, odnosno usluga dr¾avne administracije preko interneta.

Neophodno je uvoditi internet u ¹kole, ali i obrazovati graðane o moguænostima kori¹æenja interneta, kazao je Radunoviæ.

b92



:news:
Net jeftiniji za 30 odsto
Autor: K. N. P. |Blic

Internet bi od poèetka 2009. godine trebalo da pojeftini za oko 30 odsto, saznaje “Novac” u Republièkoj agenciji za telekomunikacije. Ovo bi trebalo da bude efekat tri pravilnika, koja je doneo Ratel, sa ¾eljom da omoguæi jeftiniji i br¾i internet naj¹irem sloju korisnika.

Tri pravilnika - o Voipu, o mre¾ama i o meðunarodnom povezivanju, za koje Ministarstvo telekomunikacija treba da da zeleno svetlo ovih dana, omoguæiæe obaranje velikoprodajne cene interneta u Srbiji, èijom prodajom su se do sada bavili samo Telekom i manjim delom Verat. Predsednik Upravnog odbora Republièke agencije za telekomunikacije ka¾e za “Novac” da je internet u Srbiji skup zato ¹to samo dve kompanije provajderima prodaju pristup internetu i nameæu im visoke cene.

Poljubi.me, pa ubi.me!
Hit u svetu interneta trenutno je Crna Gora. Njen domen .me je postigao preko 100.000 registrovanih adresa. Za .me domenom luduju u zemljama engleskog govornog podruèja, posebno u SAD. Na aukcijama .me adrese posti¾u cene od 10 do 20 hiljada dolara, a trenutno je najvi¹a ponuda (33.000 dolara) za adresu insure.me (osiguraj me). Najpopularnije su adrese tipa kiss.me, love.me, surprise.me, secure.me...
Na¹ domen .rs ima ukupno oko 35.000 registrovanih adresa.
On napominje da æe novi pravilnici omoguæiti domaæim internet operatorima, koji imaju izgraðenu mre¾u, da ubuduæe mogu da se pove¾u sa meðunarodnim mre¾ama, npr. u Rumuniji ili Maðarskoj, i otkupljuju internet po velikoprodajnim cenama tri do èetiri puta ni¾im nego kod Telekoma.
- Oèekuje se da cene interneta budu ni¾e za treæinu, nakon primene novih pravilnika- ka¾e Radunoviæ. Zainteresovanih internet operatora, koji æe registrovati mre¾u kod Ratela i dobiti odobrenje za uvoz interneta, za sada ima devet. Radunoviæ oèekuje da procedura prijavljivanja operatora i davanje dozvola za uvoz interneta bude zavr¹eno do kraja godine, pa bi cene interneta veæ od Nove godine mogle da padnu. Novo pojeftinjenje internet usluga Radunoviæ najavljuje veæ od polovine sledeæe godine, kada se uvedu dve nove tehnologije- WiMax i CDMA. Ratel je veæ doneo pravilnike, kojima æe se omoguæiti uvoðenje dve pomenute tehnologije, èime æe takoðe suzbiti monopol Telekoma i omoguæiti ni¾e cene za krajnje korisnike. WiMax je moderna tehnologija koja omoguæava ¹irokopojasni pristup visoko kvalitetnom internetu ( preko 512 kb), ali i javna govorna usluga, dakle fiksna telefonija. CDMA je tehnologija, koja pru¾a moguænost uvoðenja konkurencije u fiksnoj telefoniji, ali i uvoðenje interneta, ne¹to ni¾eg kvaliteta( od 128 do 256 kb). CDMA je namenjen pre svega slabije naseljenim sredinama, dakle unutra¹njosti Srbije. Oprema za CDMA kako za operatora tako i za korisnika je 10 puta jeftinija nego za WiMax.
- Odluka o uvoðenju WiMaxa i CDMA je na Ministarstvu telekomunikacija. Mi smo dali predlog da se za obe tehnologije raspi¹u tenderi za po tri licence i to do kraja ove godine. To æe biti dvostruka konkurencija Telekomu, kako u oblasti fiksne telefonije, tako i usluga interneta - ka¾e Radunoviæ. Ukoliko se dobije zeleno svetlo od Ministarstva telekomunikacija, ove dve tehnologije operativno bi mogle da za¾ive do polovine 2009. godine. Uslovi bi bili za CDMA mre¾u da do kraja 2009. pokrije celu teritoriju Srbije, a za WiMaX bi rok bio do 2010. s tim da u prvoj godini gro teritorije bude pokriveno.
- Krajnji korisnik æe osetiti mnogo pogodnosti, od ni¾ih cena do bolje usluge, pre svega br¾eg interneta. Svi ovi predlozi predstavljali bi umerenu liberalizaciju na¹eg internet tr¾i¹ta - ka¾e Radunoviæ.
Slobodan Markoviæ, savetnik ministarke telekomunikacija, istièe da æe se nakon primene novih propisa bitno umanjiti monopol Telekoma.
- Do sada su samo Telekom i Verat bili povezani sa inostranim operaterima, s tim ¹to je udeo Telekoma preko 95 odsto. Nabavna cena kod Telekoma je oko 4 puta vi¹a nego u regionu. To su zabrinjavajuæi podaci- tvrdi Markoviæ. Ministarstvo telekomunikacija i Ratel, prema njegovim reèima, oèekuju da æe se na ovaj naèin tr¾i¹nim putem regulisati cene interneta, a krajnji korisnik æe za ne¹to ni¾u cenu, sigurno dobiti veæu kolièinu interneta i bolji kvalitet usluga.
Dono¹enjem nova tri pravilnika, legalizovaæe se i Voip tehnologija (kori¹æenje govorne usluge preko interneta) u Srbiji, koja se ne pominje u sada¹njem Zakonu o telekomunikacijama.