Otvaranje 43. filmskih susreta na Tvrðavi u Ni¹u

Started by Bred, 21-08-2008, 15:32:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: V. T.

Na Tvrðavi u Ni¹u veèeras æe biti otvoren 43. festival glumaèkih ostvarenja domaæeg igranog filma, koji traje do 27. avgusta.

Festival æe otvoriti film „Ljubav i drugi zloèini“ Stefana Arsenijeviæa, a u konkurenciji su i „Èetvrti èovek“, „Nije kraj“, „Na lepom plavom Dunavu“, „Èarston za Ognjenku“ i drugi. Premijerno æe biti prikazan i film „Ma¹a“ Sini¹e Kovaèeviæa.
Na zatvaranju festivala, posle dodela glumaèkih nagrada, publika na Letnjoj pozornici moæi æe da vidi dokumentarni film o ©abanu Bajramoviæu, nedavno preminulom kralju ciganske muzike.


blic



:news:
Nikola Kojo dobio Gran pri Naisa
Autor: V. Toroviæ |

NI© - Gran pri Naisa na 43. filmskim susretima u Ni¹u dobio je Nikola Kojo za ulogu majora Lazara Stankoviæa u filmu „Èetvrti èovek“. Nagrade „Car Konstantin“ i „Carica Teodora“ pripale su Branislavu Leèiæu za ulogu Nemca Horsta u filmu „Na lepom plavom Dunavu“ i Nadi ©argin za role Dese u filmu „Nije kraj“ i ulogu Mlade u filmu „Èarlston za Ognjenku“.

Vuk Kostiæ je nagraðen poveljom za izuzetnu mu¹ku ulogu, za uloge Gagule u „Ma¹i“ i Stanislava u filmu „Ljubav i drugi zloèini“. Povelja za izuzetnu ¾ensku ulogu pripala je Ani Franiæ za rolu Sa¹e u filmu „Na lepom plavom Dunavu“.
Bogdan Dikliæ je dobio nagradu za najbolju epizodnu mu¹ku ulogu za pukovnika u „Èetvrtom èoveku“, a Jelena Gavriloviæ je najbolje odigrala ¾ensku epizodu kao Nina u filmu „Na lepom plavom Dunavu“. Ivan Bosiljèiæ je najbolji debitant, a to priznanje je dobio za ulogu Rumuna Vasila u istom filmu.
No, na ovogodi¹nji rad ¾irija pala je senka sumnje. Naime, glumica Danica Maksimoviæ optu¾ila je ¾iri ovogodi¹njeg festivala da su „jo¹ u Beogradu odluèili ko æe dobiti nagrade“. Predsednica ¾irija Radmila ®ivkoviæ demantovala je takve tvrdnje. Èlan ¾irija Petar Kralj je naglasio da su tek preksinoæ (11.30), kad se zavr¹ila projekcija poslednjeg filma u zvaniènoj konkurenciji, poèeli da razgovaraju u tome ko æe biti nagraðen.

blic