Policijski "presretaèi"

Started by Bred, 10-07-2008, 12:13:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Politika
Beograd -- Policija æe bahatu vo¾nju poku¹ati da suzbije i sa desetak novih vozila - "presretaèa", koji od maja krstare srpskim saobraæajnicama.

Reè je o automobilima velike snage bez policijskih obele¾ja, opremljenim kamerom s radarom, koji prate, snimaju i zaustavljaju vozila ili motocikle kada naprave prekr¹aje kao ¹to su neprilagoðena brzina ili nepropisno preticanje.

Branko Pantoviæ, naèelnik Odeljenja za prevenciju i saobraæajna obezbeðenja u Upravi saobraæajne policije MUP-a Srbije, ka¾e da je za mesec dana na putnim pravcima koji su kontrolisani smanjen broj drastiènih prekoraèenja brzine, pod èime se podrazumeva kretanje od 200 kilometara na sat.

"Nadamo se da do kraja turistièke sezone, uz ovaj nadzor, nedozvoljena brzina neæe biti veæa od deset odsto u odnosu na propisanu. 'Presretaèi' su namenjeni bahatim vozaèima koji znakove ogranièenja brzine smatraju ukrasima i tako ugro¾avaju sve uèesnike u saobraæaju", navodi Pantoviæ.


b92

Ayrton Senna

O ovoj temi sam veæ pisao, jer sam na forumu domaæeg autombilskog èasopisa proèitao ovu informaciju. Ponoviæu u ovom postu neke datelje.
Naime, modernizacija na¹e saobraæajne policije je poèela. Posle novih radara koji imaju ugraðene kamere pa na licu mesta dobijate potvrdu da se prekoraèili brzinu, stigli su i novi fiksni radari koji se ugraðuju u automobile, auto se parkira negde pored puta pa kad projurite brzinom veæom od dozvoljene, ili napravite prekr¹aj, snimak se elektronski ¹alje patroli ispred koja vas zaustavlja i ka¾njava na licu mesta. Nema izvlaèenja na neispravni radar, ili to ¹to policajci nisu videli ba¹ va¹ auto, jer sada postoji fotografija kao dokaz. To je ¹to se tièe radara.

Presretaèi. Pomenuti automobili u predhodnom postu su specijalno opremljena vozila saobraæajne policije za kontrolu brzine na autoputu, ili putu predviðenom za saobraæaj motornih vozila. Po onome ¹to sam proèitao, vozila su marke ©KODA OCTAVIA RS (specijalna sportska serija automobila opremljena motorom od 200 KS, preuzetog iz modela VW GOLF V GTI), a snaga kojom ovi automobili raspola¾u dovoljna je za poteru po srpskim putevima i hvatanje bahatih i brzih vozaèa na delu. Neproverena informacija, ali vozila su sa civilnim tablicama i ofarbana u crno.
Jo¹ jedan od zadataka ove auto-jedinice je da isprovociraju vozaèe na br¾u vo¾nju, a kada prekoraèite dozvoljenu brzinu, onda vas hvataju na delu i nastaju muke....

Po¹to je ovakvo delovanje saobraæajne policije jo¹ u zaèetku i eksperimentalnoj fazi, potrebno je biti veoma oprezan tokom vo¾nje otvorenim putem, ¹to zbog radara, a sada veæ i zbog presretaèa.

Inaèe, mogu samo da prenesem iskustvo koje sam imao prilikom posete poligona i dvoèasovne obuke u NAVAK-u (Nacionalna Vozaèka Akademija), ono ¹to su ljudi prezentovali u teorijskom delu nastave, kao i u praktiènoj obuci vo¾nje, ne postoji niti u jednoj auto-¹koli, nateralo me je da se dobrano zamislim o kontroli brzine i pona¹anju u saobraæaju tokom vo¾nje, kako u naseljenom mestu, tako i na otvorenom putu.

Adonis_Vernalis

Nema mi druge, nego da u keca uguram avionski motor. Pa nek me presretne.

Nego, Ayrtone, moze jedna serija pitanja?

Pretpostavljam da moze, pa pitam. Prvo. Cela kolona ide 80 km/h na mestu gde je brzina ogranicena na 60 km/h, pa na 50 km/h, 50 m dalje (npr. Pancevacki most u pravcu prema Pancevu, tj. jedno 100 m od odvajanja za Zrenjanin). Policajac na semaforu kod ELP pumpe izdvaja 1 (jedno) vozilo iz kolone. Ima li pravo da izdvoji jednu osobu i opravdano je kazni, iako je brzinu prekoracilo bar 20 vozaca? Drugo. Sledi mala digresija. Pre par godina, na moj Institut banuo je tip iz Saveznog zavoda za mere i plemenite metale. Inspekcija vaga. Kaze: ostvarujete novcani prihod na osnovu ugovora tih i tih, a ja hocu da vam proverim vage. I proverio ih je: turio etalone na tasove, proverio merne opsege i sve je, na srecu, bilo u redu. Evo i pitanja: ko moze da pandurima proveri bazdarenost radara? Njihova kazna je skuplja nego moja analiza. Ostvaruju pomocu tih radara ogromne prihode. Ko im ih bazdari? Ili, po onoj narodnoj "kadija te tuzi, kadija ti sudi"? Ima li policija uopste zakonsku obavezu da bar polugodisnjoj, ako ne i tromesecnoj proveri, podvrgne svoje merne uredjaje? Ili, zakon vazi samo za obicne smrtnike i uredne platise poreskih prijava?

Na kraju: zar nije kaznjivo delo "navlacenja" na prekrsaj? Ima li policija pravo, bez sluzbenih obelezja, bez upaljenih rotacionih svetala, da vozi 250 km/h na magistralnom putu, gde je ogranicenje bednih 80 km/h (sto postizem svojim kecom sa jedva pipnutim gasom u 5. brzini), samo da bi "razgoropadila" potencijalnog prekrsioca, e da bi on probao majmuna da stigne i saspe mu seriju ablendovanja u retrovizor? Ima li policija pravo da cini prekrsaje, e da bi "navukla" one kojima benzin cirkulise krvotokom da i oni nacine prekrsaj? Ima li policija pravo da ugrozi neciji zivot, samo da bi ga isprovocirala i, potom, kaznila? Ima li pravo iko da zapali neciju kucu, po mogucstvu prepunu dece, e da bi proverilo da li vatrogasci rade, ili dremaju, eventualno cirkaju i ljuste preferans? Imam li ja pravo, kao profesor, da vas na ispitu navlacim na pogresan odgovor, a onda slasno oborim? Pa vi, studenti, nos biste mi odgrizli ukoliko bih vas tako namajmunisao.

Verovatno da policija ima pravo na to da podstice na prekrsaj, kako bi cak i latentnog prekrsioca kaznila. Licno, smatram da je to nepravda.

Enea

Ovako..
Neki dan ide nas dvoje uz tramvajske shine ul. Vojvode Stepe.. Trotoar ne postoji zato shto je neki imucjan tu, bash tu, isplanirao da izgradi TC ili shta vecj..
Zaustavlja se vozilo na ulici, panduri u civilu, u civilnom vozilu.. Pitaju da li imamo sekund vremena.. I dok tramvaj ide ka nama neumitnom brzinom, ako krenemo da trchimo ka prvom trotoaru, ovi ce misliti da smo, ko zna sta.. Opcija dva, da izletimo na ulicu.. Uzas. Mogli su oni da popiju jednu kafu manje i da nas legitimisu pesaka.. Dok sam glumila plakat zalepljen za ogradu, gospoda se smeshkala, zavrshice posao i smenu, a sugradjane izlozila riziku..

U saobracjaju, ima ih tamo gde ne treba da budu.. Kada su potrebni-njih nema.
Nekakav kamion natovaren bagerom ishao je niz auto put.. U momentu bezi u skroz levu traku.. Vozachi pretichu i levom i desnom.. Ja vozilom koje imam moram drzati odstojanje, jer babe i zabe (kochnice mog i novih automobila) nisu isto..  Ako ovaj ispred mene zakochi, meni je potrebno par sec vise.. I sviraju i sve shto uz to ide.. I? TRAS!! Pomenuti kamion se zakucao u nadvoznjak jer naravno da nije mogao tuda da prodje.. Bager sa njega je mogao da sklizne i momentalno smrvi koliko nas??? A PANDURIMA NI TRAGA NI GLASA.. Ceo NBgd.. Ako se ne varam: to bi vozilo moralo biti pod pratnjom!!

Kazna na putu do ZR za prekorachenje brzine od 13km/h je oko 3000din..

I kada je profesor pomenuo vecj panchevachki most, molim vas poshtujte propis na iskljuchenju ka Zrenjaninu!! Iskljuchenje je dobro za adrenalin, dupla lakat krivina, nego postoje kardinalne greshke u projketu.. Mnoge su koshtale zivota!!! Mene je samo CHUDO spasilo..  :a

Ayrton Senna

#4
Puno je pitanja profesore, pa æu morati da se potrudim da lagano odgovorim na sve.

Odmah da postavimo jedanu stvar na svoje mesto. Imate dozvolu du¾e od mene, a du¾e ste i vozaè tako da ste upoznati sa saobraæajem i pravilima, a verovatno ste imali iskustva sa saobraæajcima, ¹to onim manje mrzovoljnim i voljnim za konverzaciju, ¹to sa onom drugom grupom koja ispunjava kvote, pa samo deli papiriæe....
Pravila rada na¹e saobraæajne policije su u najmanju ruku diskutabilna (?), to je manje-vi¹e svima poznato, pa i prièe i vicevi koji kru¾e imaju upori¹te upravo u njihovom pona¹anju. Dakle, policijska kontrola i njihovo regulisanje saobraæaja je u najmanju ruku katastrofalno. Primer: Slavija u ¹picu - gu¾va je bez saobraæajaca, ali kada saobraæajac kontrolise saobraæaj, gu¾va je jo¹ veæa. Ipak, kada se neka veæa saobraæajna nezgoda dogodi, oni su prvi na koje se upire prstom. Imaju propusta, bez daljneg, ali ni zakon nije kakav valja (pa ni novi koji se èeka), tako da se sve svodi na vas kao vozaèa i va¹u savest i pona¹anje za volanom.

©to se tièe kolone vozila i zaustavljanja nekog u koloni a ne prvog vozila - to je veæ kriterijum vezan za mentalitet. Jer, normalno, najbr¾e se kreæe onaj ko vozi neki besni (skuplji) auto, a ostalo stanovni¹tvo osuðeno na Jugo, Zastavu ili nekog starijeg stranca vozi za prvim, prati saobraæaj, ne mileæi po putu kako ne bi stvarali gu¾vu. A policajac kada recimo zaustavi treæeg ili èetvrtog samo prozbori kako je on merio ba¹ va¹u brzinu a ne onog vodeæeg, te vi ste krivi ¹to niste po¹tovali ogranièenje, a ne on. Marfi na delu, a verujte mi na reè, ba¹ na delu puta koji ste naveli se takav sluèaj skoro dogodio èlanu moje porodice.

Ba¾darenje aparata. Zvanièno, to radi ovla¹æeni dr¾avni zavod (koja ustanova nisam siguran, pa ne bih da navodim pogre¹nu adresu), ¹to se doskora moglo osporiti jer nisu radili po propisu pa nisu ni imali zvaniène papire sa testiranja aparata, zbog èega su uporniji vozaèi na sudu obarali kazne za brzu vo¾nju. A sa druge strane, oni su dr¾avni organ, morate im verovati èak i na reè kada ka¾u da su aparati ispravni i ba¾dareni u predviðenom roku. Tu zakon o saobraæaju nije toliko rigorozan kao za PP aparat.

Navlaèenje i presretaèi. Ovo je sasvim nov sluèaj za na¹u policiju, a od skora i nova praksa. Po starom zakonu, ovakav vid ka¾njavanja vozaèa koji prekoraèe nije predviðen, jer potièe iz zapadnog birokratskog sveta koji ima mnogo rigoroznije zakone. Novi zakon o saobraæaju mo¾da ima neki èlan vezan za ovo pitanje, ali videæemo....jer po redosledu kaznenih poena, ako treæi put nakrcate 18 negativnih poena, posle privremenog oduzimanja dozvole i vraæanja u auto¹kolu, vi ste nebezbedan vozaè (visoko rizièan za uèestvovanje u saobraæaju), pa dozvolu gubite trajno, isto tako postoji i moguænost oduzimanja vozila, ¹to sudski neæe iæi lako, ali ovo je zemlja Srbija, sve je moguæe kad stranac pi¹e zakon i propi¹e Evropsku normu.
Naime, na brzim autoputevima dragog nam Evropskog sveta morate po¹tovati ogranièenja brzine, a za veliko prekoraèenje prati vas policijski auto koji vas snima neko vreme, provocira da preðete granice, a onda iskljuèuje iz saobraæaja. Nije po zakonu, moralu, ugro¾ava se bezbednost, sla¾em se sa vama, ali je neko i to propisao kao normu za ka¾njavanje nesavesnih vozaèa ¾eljnih brzine na obiènom drumu a ne na pisti gde mo¾ete juriti k'o ©umaher do mile volje i dubine d¾epa.
Sve je ovo eksperiment, a u zavisnosti od rezultata cela stvar æe za¾iveti, ili æe policija dobiti sportske automobile u gara¾i.... 
Da li imaju prava da to rade? Na¾alost, nisam kompetentan da odgovorim na to pitanje, ali mogu da se obratim ljudima u SAT reviji koji kontaktiraju sa naèelnikom saobraæajne policije, koga sam video a i malo poprièao tokom obuke NAVAK-a.

I jo¹ jedna stvar stoji: na¹a policija nije obuèena za takvu brzu vo¾nu (èast izuzecima), jer ne znaju da voze u gradu i parkiraju, a tek otvoren put i manevrisanje pri velikoj brzini...

Vatrogasci imaju te¾ek, opasan posao, nije ih izazivati samo radi igre,a ljudi i to rade. (dobro znam funkcionisanje vatrogasne slu¾be, ¾ivim kod naèelnika u penziji protiv-po¾arne slu¾be SUP-a RS)

[off]A da ima pravde u ovoj zemlji, pa ne bi me nekli slinavi nepismeni ¹iptarsi seljak izbacio iz kuæe, iz rodnog grada, preteæi mi na pragu da izaðem jer njemu treba kuæa. Sasuo bi mu........do poslednjeg. Ali to je nova Zapadna demokratija, a mi smo ¾rtve novog doba i poretka, pa ovo mo¾e biti i beznaèajna stvar dok se ne ugrozi neèiji ¾ivot, a svedoci smo da se na na¹im putevima u poslednje vreme mnogo gine.[/off]

Izvinite za off.... 

Adonis_Vernalis

Ayrtone,

ti, kao dobar poznavalac automobilizma, i ja kao prosecan korisnik srpskih drumova (jer mi je potrebno do posla doci i sa njega se vratiti bar 180 km), dzabe pricamo o svemu tome.

Hajde da se sretnemo jedared, pa da na papir bacimo nase primedbe... a onda da ih u SAT-u objavimo. Ja sam jako mnogo sveta video u proteklih 20 svesnih godina (ne racunam onih 20 "nesvesnih", jer su me Mama i Tata sve to vreme hranili i pojili), pa sam video i kako to izgleda u SAD, u Svedskoj, Nemackoj, Norveskoj, Grckoj, Kini... a i kako to izgleda u Srbiji. Verujem da i ti jako mnogo znas o saobracaju (moje znanje je cisto prakticno, jer dozvolu imam od svoje 18. godine... a to bese neka '86...).

Ne mogu da shvatim da policija ima PRAVO da POTENCIJALNE prekrsioce NAVUCE na prekrsaj... a potencijalni bi prekrsioci bar tada mirno i spokojno vozili ka svom cilju, bez benzina u krvi? Dodje (neobucena) budala i izaziva vas da ga preteknete. To i uradite, a onda (buduci da ima mocan auto) za cas vas svicne 150 metara dalje. Onda vi postanete budala i j*bete mu mamicu 300 metara dalje. Krece spirala nasilja. Zelite da nasilnika otresete bezobrazlukom (umesto Gandijevskim nenasilnim metodama), a nemate pojma da je on OVLASCEN ZA TO DA VAS NA PREKRSAJ NAVUCE, SVE DO TACKE KADA CETE POGINUTI... A MOZDA I POGINETE, BOLI NJEGA UVO, JER ON JE PROFESIONALAC, A VI STE AMATER)...

Po cemu je to bolje od sledece situacije: imate dete od 9-10 godina, koje ide u skolu cije dvoriste brizno cuva pandur. Da se ne bi neka droga u to dvoriste nakupljala. I onda se ispostavi da je taj pandur ZADUZEN da u dzepu vazda ima onoliko jointa koliko pojedina smena moze da zatrazi, e da bi male budale u mali zatvor za usi odvela... Prvi cu zubima zaklati tog pandura koji je mog malog sina na drogu navukao, samo da bi ispunio svoj radni zadatak: da potencijalnog prestupnika u potencijalni zatvor strpa. Mozete reci da pricam gluposti, ali sve se svodi na isto. KO SME DA VAS NA PREKRSAJ NAVUCE?

Dosta mi je vise blesave policije. Ja se ne smejem kada se vicevi o pandurima pricaju

Ayrton Senna

Apsolutno se sla¾em sa vama profesore i razumem ¹ta ¾elite da ka¾ete. A mo¾emo i da napi¹emo pismo redakciji SAT revije i iznesemo svoje dileme i ¾albe.

No, indikativno je da problem u saobraæaju u ovoj zemlji postoji, a da kako vreme prolazi postaje sve veæi, jer se broj poginulih na srpskim drumovima svaki dan poveæava, a poveæava se i broj automobila kao i broj vozaèa koji su na razlièite naèine do¹li do dozvole (èast izuzecima).

Zato treba menjati ceo sistem obuke zakonom, i kako stvari stoje velikim kaznama, uvesti red. Ja sam lièno ostao bez reèi tokom teoretske obuke u NAVAK-u kada nam je asistent saobraæajnog fakulteta pokazao nekoliko slika i pitao za re¹enje situacija na slici. Ako ja kao neko ko prati saobraæaj i automobilizim dugo nisam mogao da na neka pitanja odgovorim taèno (¹tavi¹e, neka su pitanja bila kontradiktorna sa uèenjem u auto¹koli), pa kako neko ko nije toliko zainteresovan za poznavanje saobraæajnih pravila mo¾e da se snaðe?

Odoh sa teme, da je sam rad presretaèa regularan - nije, ali se neko setio te metode da ukroti ©umahere po Srpskim putevima. Mislim da je na meni kao savesnom vozaèu da upozorim kolege po volanu na moguæa de¹avanja na putu, da izbegnu ovakavu situaciju i ne nasedaju na provokacije podizanja adrenalina i pokazivanja ega. A Gandijevski pristup jeste re¹enje...   

manojlo88

#7
Quote from: Ayrton Senna on 10-07-2008, 12:50:21
Još jedan od zadataka ove auto-jedinice je da isprovociraju vozače na bržu vožnju, a kada prekoračite dozvoljenu brzinu, onda vas hvataju na delu i nastaju muke....


U ovo sam se i licno uverio... Bukvalno te "guraju" i onda se samo pojave ispred tebe i sprovedu do prvog izlaza... A onda; pare ili dozvola...(jbg,da izvinete na izrazu)Sve je to ok,podrzavam borbu protiv brze voznje i "opamecivanje" nesavesnih vozaca,ali ovo sto oni rade je bezobrazluk... Npr., u Hrvatskoj su u automobilu 3 policajca u uniformama,regularno, a kod nas 2 u civilu na vozackom i suvozackom sedistu, a tek treci nosi uniformu,diskretno leskareci "na zadnjem sedistu moga auta",i napusta automobil tek ako "prigusti"...:) Malo nekorekto... Mislim, ne treba oni da budu upadljivi pa da narod usporava pored njih,a kad ih nema na vidiku ponovo u jurcanje, ali opet,cemu sakrivanje i kamuflaze; jeste li policija ili niste?!

P.S. Imaju 3 BMW-a i 3 pasata,crna,BG table... (Vidjeno u njihovom tefteru) Ali i ko zna sta jos,pa se pripazite malo...

Adonis_Vernalis

Steta sto nisu kupili i 3 crna keca, nabudzena, sa BG tablama, i jedno 15 jugica, sve crnih, naravno. Onda bi pokrili sve kategorije vozila koje se kotrljaju srpskim dzadama. Mislim, neko bi trebalo da bude bas jako glupav pa da se upusti u jurnjavu sa BMW-om, na primer, sve vozeci keca.

mirror-girl

Ja moram-kad ste vec poceli o pravdi i nepravdi-da kazem svoje iskustvo sa :nepogresivom" policijom.
Vracajuci se za zurke kolima,ne prelazeci ogranicenje,bivam zaustavljena o strane nekih ludaka u finom autu,ne secam se marke od soka,preprecuju mi put,a od odpozadi zaustavljen mercedes tako da sam u klopci.Iz automobila izlaze dva kretena u trenerkama,trcecim korakom se priblizavaju meni noseci pistolje i repetirajuci ih uperene u mene...srecom nisam bila sam,vec sa deckom,a oni kad su videli da sam zensko presli na njegovu stranu,tek kada su dosli do nas,videvsi da su pogresne nahvatali,bez izvinjenja pokazuju znacke i odlaze besni uz komentar-sto mi krvo sto ih nismo...Eto..A izvinjenje i uvlacenje je usledilo tek kad smo inspektoru saopstili da odlicno poznajemo komandira policije...Na zalost nismo mogli nista da uradimo,jer nismo trazili brojeve znacki,ali sledeci put to necu zaboraviti,jer se ovde radi o jednom klasicnom prekoracenje ovlascenja,i iz pouzdanog izvora iz Sup-a dobila sam informaciju da bi im u slucaju prijave sledila suspenzija...
Toliko o "onima koi sprovode pravdu i odrzavaju red"

Enea

Unosnije bi bilo da su taj novac ulozili u "zecove" koji bi sprechili da guzva na bilo kom drumu nastane..

Bred


MUP uvodi "presretaèe" radi lak¹e kontrole saobraæaja

Autor: Tanjug |

Ministarstvo unutra¹njih poslova (MUP) Srbije je u okviru kontrole saobraæaja ukljuèilo posebno opremljena vozila bez policijskih obele¾ja - takozvane presretaèe koji omoguæavaju lak¹e otkrivanje prekr¹aja.

Presretaèi su vozila raznih proizvoðaèa koja lak¹e mogu da otkriju i dokumentuju prekr¹aje, naroèito najte¾e, meðu kojima su prolazak na crveno svetlo, prekoraèenje brzine, nepropisno preticanje, kao i nekori¹æenje pojasa i za¹titne kacige, saop¹tio je MUP.
Vozila imaju specijalnu opremu i u trenutku kada je prekr¹aj uoèen operater pode¹ava kameru koja je opremljena najsavremenijom optikom i zumira registarsku tablicu praæenog vozila. S obzirom na visoki kvalitet opreme, snimanje je moguæe pri svim vremenskim uslovima, pa èak i noæu. Presretaèi mogu i da zaustavljeni pored puta registruju brzinu vozila.
Kada se prekr¹aj uoèi, vozilo se prati uz neprestano snimanje situacije, posle èega policija upozorava nesavesnog vezaèa zvuènim i svetlosnim ureðajima, navedeno je u saop¹tenju. Video zapis o uèinjenom prekr¹aju arhivira se i koristi kao dokument koji se predaje sudiji.
Osim presretaèa, policija odnedavno koristi i najsavremenije laserske radare - Fama 3, specifiène po tome ¹to imaju integrisanu kameru visoke rezolucije sa kvalitetnom optikom koja omoguæava snimanje, arhiviranje i za¹titu podataka.
MUP je podsetio da svake godine u saobraæajnim nesreæama u Srbiji pogine izmeðu 800 i 1.000 ljudi, dok izmeðu 16.000 i 20.000 zadobije lak¹e ili te¾e telesne povrede. Najèe¹æi uzrok saobraæajnih nezgoda je nepo¹tovanje dozvoljene brzine kretanja. U periodu od 2003. do 2007. godine 35 odsto svih nezgoda uzrokovano je upravo tim prekr¹ajem. MUP je naveo da je vi¹e od 2.500 ljudi u tom periodu poginulo u saobraæajnim nesreæama koje su uzrokovane prekoraèenjem brzine. Istovremeno je 45 odsto ukupnog broja povreðenih te povrede zadobilo u nezgodama èiji je uzrok bila neprilagoðena brzina.
MUP je tokom tog petogodi¹njeg perioda sankcionisao vi¹e od milion i 600.000 prekr¹aja prekoraèenja brzine. Vi¹e od 300.000 od ukupnog broja prekr¹aja bila su "te¾a prekoraèenja" za koja su podno¹eni zahtevi za pokretanje prekr¹ajnog postupka.

blic

:news:
MUP uvodi "presretaèe" radi lak¹e kontrole saobraæaja

Autor: Tanjug |

Ministarstvo unutra¹njih poslova (MUP) Srbije je u okviru kontrole saobraæaja ukljuèilo posebno opremljena vozila bez policijskih obele¾ja - takozvane presretaèe koji omoguæavaju lak¹e otkrivanje prekr¹aja.

Presretaèi su vozila raznih proizvoðaèa koja lak¹e mogu da otkriju i dokumentuju prekr¹aje, naroèito najte¾e, meðu kojima su prolazak na crveno svetlo, prekoraèenje brzine, nepropisno preticanje, kao i nekori¹æenje pojasa i za¹titne kacige, saop¹tio je MUP.
Vozila imaju specijalnu opremu i u trenutku kada je prekr¹aj uoèen operater pode¹ava kameru koja je opremljena najsavremenijom optikom i zumira registarsku tablicu praæenog vozila. S obzirom na visoki kvalitet opreme, snimanje je moguæe pri svim vremenskim uslovima, pa èak i noæu. Presretaèi mogu i da zaustavljeni pored puta registruju brzinu vozila.
Kada se prekr¹aj uoèi, vozilo se prati uz neprestano snimanje situacije, posle èega policija upozorava nesavesnog vezaèa zvuènim i svetlosnim ureðajima, navedeno je u saop¹tenju. Video zapis o uèinjenom prekr¹aju arhivira se i koristi kao dokument koji se predaje sudiji.
Osim presretaèa, policija odnedavno koristi i najsavremenije laserske radare - Fama 3, specifiène po tome ¹to imaju integrisanu kameru visoke rezolucije sa kvalitetnom optikom koja omoguæava snimanje, arhiviranje i za¹titu podataka.
MUP je podsetio da svake godine u saobraæajnim nesreæama u Srbiji pogine izmeðu 800 i 1.000 ljudi, dok izmeðu 16.000 i 20.000 zadobije lak¹e ili te¾e telesne povrede. Najèe¹æi uzrok saobraæajnih nezgoda je nepo¹tovanje dozvoljene brzine kretanja. U periodu od 2003. do 2007. godine 35 odsto svih nezgoda uzrokovano je upravo tim prekr¹ajem. MUP je naveo da je vi¹e od 2.500 ljudi u tom periodu poginulo u saobraæajnim nesreæama koje su uzrokovane prekoraèenjem brzine. Istovremeno je 45 odsto ukupnog broja povreðenih te povrede zadobilo u nezgodama èiji je uzrok bila neprilagoðena brzina.
MUP je tokom tog petogodi¹njeg perioda sankcionisao vi¹e od milion i 600.000 prekr¹aja prekoraèenja brzine. Vi¹e od 300.000 od ukupnog broja prekr¹aja bila su "te¾a prekoraèenja" za koja su podno¹eni zahtevi za pokretanje prekr¹ajnog postupka.

blic

Adonis_Vernalis

Izvestaj sa terena.

U novom broju revije "SAT plus" od proslog cetvrtka, izasla je demistifikacija "presretaca". Nece nas niko navlaciti na prekrsaj, nego ce nas uredno pratiti, na hard-disk snimati i pravdi privesti ako smo na putu divljali. Ne mozemo im pobeci, jer su kao Smrt neumitni. Em imaju brza kola od nas, em su nas jos odavno snimili kako pravimo sr.nja na putu.

Elem, bazdarenje radara obavlja Masinski fakultet u Beogradu. Sertifikat vazi godinu dana od dana izdavanja. Ista institucija bazdari i "melodike" i ostale precizne merne rekvizite.

Sve modernija policija, sve vise poginulih i povredjenih u saobracajnim nezgodama. Naravoucenije? Pa, sami ste krivi sto ste dosli do love i pokupovali za vas prebrza kola, kojima ne umete vladati...

Na svu srecu, istoimeni casopis je u istom broju objavio i reportazu o tome kako je napravljen i izveden test sa dva identicna automobila na identicnoj razdaljini (BG-Zlatibor), od kojih je jedan "divljao", a drugi se drzao svih mogucih ogranicenja. Onaj koji je leteo, od svog sporog kolege dosao je na Zlatibor sa celih 17 minuta prednosti, a pritome je na gorivu ustedeo silu boziju novaca i srce mu je duplo sporije radilo sve vreme puta.

Naravno da se mora oprezno voziti, i zakon postovati. Ali, ipak procitajte receni broj revije "SAT plus" od korica do korica. To isto bih preporucio i MUP-u, i "presretacima". A narocito njima.

Bred

Bas steta sto SAT nemaju svoju prezentaciju na netu ili bar ja ne mogu da ih nadjem?  :hm