Koliko godina do stana

Started by Bred, 25-08-2008, 14:42:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Prag -- U centralnoj Evropi Slovaci moraju najdu¾e da ¹tede kako bi kupili stan, a najkraæe Maðari, pi¹e èe¹ki dnevnik "Mlada fronta dnes".

Polazeæi od statistika, plata i cena nekretnina u prestonicama nekoliko zemalja Evropske unije èe¹ki dnevnik je izraèunao da bi proseèni Èeh morao da ostavi na stranu 184 cele proseène plate da bi kupio u Pragu proseèni trosoban stan od 68 kvadratnih metara.

Za to bi mu bilo potrebno 15 godina, dok bi Nemac za stan u Berlinu morao da ¹tedi svega tri godine. To je najmanje u EU, buduæi da je prosek za celu Uniju 9,9 godi¹njih proseènih plata za stan.

Od zemalja Vi¹egradske èetvorke najdostupniji su stanovi za Maðare - ¹tednja bi im trajala 9,25 godina. Te¾e nego Èesima je Poljacima koji za stan u Var¹avi moraju da ¹tede 17 godina a najgore je Slovacima, koji bi za stan u Bratislavi morali da se odrièu punih 19 godina.

Kvadratni metar stana paradoksalno je osetno skuplji u "novoj Evropi" nego u mngoim prestonicama starih èlanica, iako su plate osetno manje a izrazito ni¾i i tro¹kovi stambene izgradnje.

Dok u Berlinu kvadrat stana ko¹ta 1.594 evra a u Lisabonu 1.713, u Bratislavi je èak 2.156 evra, u Pragu 2.486, Var¹avi 2.641 evro, dok je osetno jeftiniji jedino u Budimpe¹ti - 1.290 evra.

Analitièari u Èe¹koj i Poljskoj sla¾u se da su cene stanova nerealno precenjene i da su ove godine dostigle maksimum sa koga bi morale da poènu da padaju, a u Poljskoj potvrðuju trend da slabi prodaja novih stanova u velikim gradovima.

---

qq, kod nas treba ceo zivot da rintas za neki golubarnik ...

:face:



:news:
Najdu¾e mora da se radi za stan u Skoplju
Autor: Beta | Blic

Za proseèan stan od 50 kvadrata, stanovnik makedonske prestonice treba da ula¾e celu svoju zaradu 20 godina, graðanin Podgorice oko 16 godina, Beograda oko 15, Sarajeva 14, Zagreba skoro 13, a Ljubljane ne¹to manje od 12 godina, sledi iz izve¹taja dopisnika Bete iz zemalja u¾eg regiona.

Takva stambena "perspektiva" zasniva se na proseènim zaradama i proseènim cenama stanova, koja je za Beograd, na primer, 1.500 evra, mada se zna da cena kvadrata na presti¾nim gradskim lokacijama dosti¾e i do 4.000 evra.
S pro¹ecnom julskom zaradom od 430 evra, stanovnik Srbije bi u stan od 50 kvadrata, uz proseènu cenu od 1.500 evra, trebalo bez uzimanja kredita da ula¾e celu meseènu platu 14 godina i sedam meseci.