Virus u tri dimenzije

Started by Bred, 17-08-2008, 15:44:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: M. J. |



Fokusirajuæi moæne X-zrake na virus herpesa, nauènici s Univerziteta u Kaliforniji napravili su prvu èistu trodimenzionalnu sliku virusa. Tehnika nazvana mikroskopska difrakcija X-zraka, mogla bi da dovede do pronalaska novih lekova za razlièite vrste bolesti.

Osim ¹to mogu da otkriju slomljene kosti, X-zraci bi mogli i da pomognu doktorima da razviju lekove protiv virusa. D¾on Miao s UCLA univerziteta, glavni istra¾ivaè na ovom projektu, i njegove kolege radile su na sinhrotronu, trenutno najjaèem na svetu ureðaju koji proizvodi X-zrake, a koji se nalazi u Japanu.
- Izabrali smo virus herpesa jer je ne¹to veæi od drugih virusa (od 100 do 200 nanometara), ali i zbog njegove znaèajne uloge u medicini. Stavili smo virus u sinhrotron, uperili zrake u uzorak, a kamera postavljena sa suprotne strane otkrila je blage varijacije u svetlu koje je prodiralo s druge strane. Kompjuter je zatim ponovo sastavio sliku - obja¹njava Miao.
Time su Miao i njegove kolege zapravo napravili prvu èistu fotografiju virusa, ali koja je ne¹to manja od slika napravljenih dosada¹njim tehnikama. Slièna verzija tehnologije poznate kao kristalografija X-zraka kori¹æena je godinama za otkrivanje strukture proteina, ukljuèujuæi i dvostruku spiralu DNA. Problem je bio ¹to jedino „radi“ na kristalima koji imaju taèno odreðene identiène ili skoro identiène sastavne jedinice. DNA i jo¹ neki proteini su skloni ponavljanju tako da mogu biti „pretvoreni“ u kristale. Drugi proteini, meðutim, naroèito oni koji se nalaze na membranama æelija, kao i cele æelije, ne mogu biti kristalizovani zato ¹to su previ¹e fleksibilni i varijabilni. Æelije su kao i ljudi, svaka je razlièita, dodaje on.
- Iako su slike koje su drugim tehnikama dobijane bile veæe, one nisu bile dovoljno èiste, jasne. Takoðe, u toku procesa snimanja æelija i virusa èesto su va¾ne informacije bile uni¹tavane - istièe Miao.

blic