Uskoro æemo biti nevidljivi

Started by Bred, 24-08-2008, 16:31:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: M. Josifoviæ |

Specijalni materijali prelamaju svetlo
oko predmeta
Ogrtaèi koje su napravili amerièki istra¾ivaèi od posebnih materijala imaju moguænost prikrivanja trodimenzionalnih objekata tako ¹to preusmeravaju svetlost oko predmeta u drugom pravcu. Nauènici Imperijal koled¾a u Londonu takoðe su na tragu tajne kako da postanemo nevidljivi uz pomoæ metamaterijala - kombinacije obiènog silikona i silicijuma.

Nauènici su do sada uspevali da sakriju samo jako tanke dvodimenzionalne objekte, ali nauka je napravila jo¹ jedan korak napred. Amerikanci i Englezi su na putu da pronaðu materijale koji bi trodimenzionalne objekte mogli da uèine nevidljivim.
Ljudi mogu da vide objekte zato ¹to oni rasipaju svetlo koje pada na njih, reflektujuæi deo svetlosti ponovo u oko. Amerièki nauènici su uspeli da sakriju predmet koristeæi posebne metamaterijale, konstruisane tako da prelamaju svetlost i ne prave senku oko predmeta. Pronalazak do koga su do¹li kalifornijski nauènici sa prof. Ksiangom Zangom na èelu jesu materijali koji su zapravo me¹avina metala i materijala od kojih je napravljena ¹tampana ploèa - keramike, teflona i me¹avine elektronskih vlakana.

Oni su dizajnirani da izbegnu svetlo na naèin na koji obièni materijali to ne mogu - tako ¹to iskrive svetlo oko objekta, pa predmet nema refleksiju ni senke. Na taj naèin oni su otklonili svetlo, radarske i druge talase oko objekta, koji onda „obilaze“ oko njega kao ¹to voda obilazi oko stene.
Amerièki nauènici smatraju da bi njihovo otkriæe moglo poslu¾iti u razlièite a najvi¹e u vojne svrhe i nagla¹avaju da se ova tehnologija razlikuje od stelt tehnologije, jer stelt ne èini avione stvarno nevidljivim, nego samo ote¾ava njihovo praæenje radarom.

Da sakrivanje objekta zahteva kori¹æenje metamaterijala koji kanali¹u svetlo na specifièan naèin, znaju i engleski nauènici. - Metamaterijali su strukture manje od talasne du¾ine svetla koje se koristi da se objekat osvetli - obja¹njava jedan od engleskih nauènika, D¾on Pendri.
Jo¹ 2006. godine na Djuk univerzitetu nauènici su uèinili nevidljivim objekat velièine nekoliko centimetara kreirajuæi metamaterijale za odbijanje svetlosti velièine nekoliko milimetara.

Da bi sakrili objekat mnogo manje velièine, na primer, nekoliko mikrona, nauènici bi morali da kreiraju nanomaterijale, koji zahtevaju kori¹æenje nanotehnologije. Ona bi podrazumevala kombinovanje slojeva obiènog silikona i silicijuma, koji reflektuju svetlost na razlièite naèine.
- To najvi¹e podseæa na fatamorganu, kada sunce zagreva vazduh iznad pustinje i kreira inverziju temperature. Zraci svetla koji padaju odozgo prelamaju se i stvaraju iluziju velike vodene mase - obja¹njava engleski nauènik Pendri.

Umesto da kreiraju temperaturnu inverziju koja samo parcijalno reflektuje svetlo, me¹avina silicijuma i silikona kreira fizièku inverziju koja æe umesto toga naterati svetlo da napravi kompletan zaokret, zapravo „izlazeæi“ u istom pravcu u kom je „u¹lo“. Rezultat toga najvi¹e lièi na ogledalo. Ako pogledate u njega videæete svoj odraz.

Razlika izmeðu nevidljivog pla¹ta i ogledala je ¹to vam ogledalo dopu¹ta da vidite refleksiju sa bilo kog mesta, a pla¹t tu moguænost pru¾a samo iz jednog ugla.


blic