Uznemiravanje sms porukama

Started by Bred, 24-08-2008, 15:47:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: U. Piper - A. ®. Ad¾iæ |

Uznemiravanje mobilnim telefonom krenulo je noæu. Poèele su da sti¾u i SMS poruke erotskog sadr¾aja. Moj verenik je video to, poèele su svaðe jer nisam mogla da mu doka¾em da ne znam ko ih i zbog èega ¹alje. Sve je rezultiralo na¹im rastankom i tada je prestalo uznemiravanje, prièa za „Blic nedelje“ Beograðanka koja je proteklih meseci pre¾ivela pravi pakao zbog telefonskih poziva i poruka, za koje ni danas ne zna od koga ih je dobijala.

Meðutim, ona je jedna od velikog broja onih kojima su pozivi i poruke s nepoznatog broja stvorili probleme u porodici, poslu i koji, takoðe, ne mogu da saznaju ko stoji iza tog uznemiravanja. Poku¹ala je da sazna ko je uznemirava, ali kad god bi okrenula taj broj, bio je iskljuèen. Ona ka¾e da je zakljuèila da se ta kartica koristi samo s namerom da bi taj korisnik njoj stvarao probleme. Prijavila je to Telekomu, a dobila je odgovor da æe oni upozoriti toga ko je uznemirava, ali da njoj neæe otkriti njegov identitet.
Operateri mobilne telefonije u Srbiji, za „Blic“, navode da je moguæe spreèiti uznemiravanje njihovih korisnika putem SMS poruka ili poziva, ali istièu da nema apsolutne za¹tite.
- Ne¾eljene pozive ili SMS poruke korisnik mo¾e da spreèi pre svega aktiviranjem zabrane na dolazni saobraæaj, s tim ¹to se zabrana uglavnom podrazumeva za sve dolazne pozive, osim za pojedine modele kod kojih se zabrana mo¾e aktivirati samo za odreðeni pretplatnièki broj - ka¾e Viktor ©trbac iz direkcije za mobilnu telefoniju Telekoma Srbije.
On navodi da korisnik mo¾e da doðe na bilo koje prodajno mesto MTS-a i da popuni zahtev da se proveri ko ga uznemirava. U zahtevu se navodi broj sa koga je primio zlonamerne pozive, bez obzira da li su oni bili od korisnika sa matiène mre¾e ili drugih mre¾a, i taèno vreme primljenih poziva. Ukoliko se primedba nakon provera ispostavi taèna, osoba koja uznemirava se upozorava, a ako s pretnjama nastavi, ¹to se proverava u roku od 15 dana, operater mu iskljuèuje moguænost odlaznog saobraæaja. Meðutim, identitet korisnika koji je vr¹io uznemiravanje ne otkriva se korisniku koji ga je prijavio, ali se podnosilac zahteva obave¹tava o konaènom ishodu. Prema podacima MTS-a, dnevno im se javi vi¹e desetina graðana koji se ¾ale na uznemiravanje, ali samo desetak odsto prijava je osnovano.
Ana Davièo iz PR tima Telenora, za „Blic“, ka¾e da ako se uznemiravanje nastavi i posle opomene, ta kompanija broj iskljuèuje trajno. Ona istièe da je na korisniku da proceni da li uznemiravanje treba da prijavi i policiji. Istu sugestiju navode i u Telekomu, s tim ¹to ©trbac istièe da se njihovim korisnicima savetuje da sluèaj prijave MUP-u samo ukoliko imaju ozbiljne pretnje koje ugro¾avaju njihovu bezbednost ili bezbednost èlanova njihove porodice.
- To zavisi i od liènog izbora, a MTS postupa u skladu s procedurom, bez obzira da li je korisnik uznemiravanje prijavio MUP-u ili ne - rekao je on.
- Imamo tehniku pomoæu koje mo¾emo da identifikujemo sa kog broja je zvan graðanin, iako je „poziv sa skrivenog broja“, èak i ako osoba koja uznemirava menja kartice. U veoma kratkom roku to uradimo i obavestimo tu¾ioca, od koga zavisi dalji postupak i podno¹enje prijave. Kada graðanina obavestimo da smo identifikovali onog ko ga je uznemiravao, ne otkrivamo mu identitet kako uznemiravana osoba ne bi poku¹ala da se obraèuna s onim ko ju je zvao - ka¾u za „Blic“ u MUP.
Sredinom aprila u Jagodini je uhap¹ena D. L. (34) zbog sumnje da je mobilnim telefonom upuæivala nepristojne poruke predsednici Op¹tinskog suda u tom gradu Danijeli Obradoviæ. Ona se tereti za krivièno delo spreèavanja slu¾benog lica u vr¹enju slu¾bene radnje. Za to krivièno delo je zapreæena kazna zatvora do tri godine.

Anonimne dojave
Prema podacima policije, u Srbiji je od poèetka ove godine primljeno ukupno 526 anonimnih dojava o postavljenim bombama i eksplozivnim napravama, a najveæi broj la¾nih dojava odnosio se na osnovne i srednje ¹kole ¹kole - èak 343, ili 65,2 odsto. Pro¹le godine u Srbiji su bile samo 74 dojave.

blic