Za¹titi se od salmonele

Started by Bred, 18-08-2008, 18:07:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Bakterija salmonela je najèe¹æi uzroènik crevnih infekcija u letnjim mesecima.

Iako struènjaci podseæaju da pravilna priprema hrane i lièna higijena mogu da smanje rizik od infekcije, u Udru¾enju za za¹titu potro¹aèa ka¾u da najveæi problem le¾i u nepravilnoj distribuciji i skladi¹tenju hrane. U Nacionalnoj organizaciji potro¹aèa Srbije napominju da se mnogi sluèajevi trovanja hranom kod nas ne prijavljuju.

Simptomi trovanja salmonelom su povi¹ena telesna temperatura, uèestala dijareja, povraæanje i malaksalost.

Ove tegobe se pojavljuju u roku od 12 do 24 èasa, a najugro¾enije grupe su deca, stari i osobe sa oslabljenim imunolo¹kim sistemom, koji te¾e podnose infekciju.

Bojana Grgiæ, epidemiolo¹kinja Instituta za javno zdravlje Srbije, ka¾e da pomoæ lekara obavezno treba da se potra¾i u te¾im sluèajevima, kao i kada se simptomi bolesti ne povuku posle tri do èetiri dana.


b92



:news:
Strah od salmonele

Neophodno je voditi raèuna o izgledu, roku trajanja i èuvanju hrane. – Lako kvarljive proizvode valja kupovati samo u radnjama sa rashladnim ureðajima.

Sladoled, kolaèi, brza hrana, jaja, meso i sir – samo su neke od namirnica iz kojih u letnjem periodu vrebaju bakterije. Toplo vreme pogoduje kvarenju hrane, a najveæi problem je, ka¾u struènjaci, to ¹to sugraðani te¹ko mogu da razlikuju zara¾ene od zdravih namirnica. Kada je velika koncentracija, na primer, salmonele u jajetu to je lako prepoznati po izgledu i mirisu. Ali, u veæini sluèajeva te¹ko je na prvi pogled razlikovati pokvarenu od ispravne hrane. A kada simptome trovanja osetimo u stomaku, veæ je kasno.

Inspektori redovno kontroli¹u prodavnice brze hrane, sugraðani koji bi da utole glad na prvom kiosku ili da pazare mleène proizvode na tr¾nici, trebalo bi da budu oprezni i da obrate pa¾nju na izgled i èuvanje hrane. Kako se za¹tititi od salmonele? Kako je prepoznati i izbeæi, pitanje je koje sugraðani iznova postavljaju svakog leta.

Lekari ka¾u da je najbolji lek preventiva – izbegavati sumnjive namirnice i sve ih dobro termièki obraditi. Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje upuæuju savete potro¹aèima.

– U letnjem periodu, posebno kada su ovako visoke temperature, sugraðani bi trebalo da budu veoma oprezni prilikom kupovinei spremanja namirnica. Valja voditi raèuna o izgledu, roku trajanja i obavezno treba obratiti pa¾nju na to kako je trgovac ili prodavac na pijaci èuvao hranu. Lako kvarljive proizvode treba kupovati samo u radnjama u kojima se èuvaju u rashladnim ureðajima, a ukoliko se na¹i sugraðani mleènim proizvodima poput sira ili kajmaka snabdevaju na pijacama, nikako ne bi trebalo da ih kupuju na tezgama, veæ samo u halama sa fri¾iderima. Namirnice sumnjivog izgleda i mirisa, kao i meso koje je elastièno na pritisak nikako ne treba kupovati. Osim toga, mora se voditi raèuna i o èistoæi posuða, pribora i radnih povr¹ina. To znaèi da gotovo jelo ne treba seæi na dasci na kojoj je pre toga obraðivano sirovo meso – obja¹njava dr Vesna Pantiæ-Palibrk, naèelnica Jedinice za unapreðenje ishrane i kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane.

nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2009&mm=07&nav_id=373028