Neistra¾ena Australija

Started by Bred, 27-08-2008, 16:32:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Sidnej -- Na vi¹e od 40 odsto povr¹ine Australije nikada nije kroèila ljudska noga, objavljeno je danas u Sidneju.

Ta povr¹ina je pribli¾no jednaka povr¹ini Indije. Ovo saznanje tu zemlju èini jednako va¾nom za svetsku ¾ivotnu sredinu kao i tropske ¹ume Amazona. Meðunarodne ekolo¹ke organizacije "Pju invajronment grup" i "Nejèer konzervansi" su u svojoj studiji iznele podatak da Australija poseduje oko tri miliona kvadratnih kilometara divljine, koja uglavnom nije nikad osetila dodir industrijske civilizacije, preneo je Rojters.

"To je prava retkost u ovom veku. Treba da èuvamo tu zemlju. Ona je prosto dragocena", izjavio je na lokalnom radiju australijski borac za za¹titu ¾ivotne sredine i autor izve¹taja, Beri Trejl.

Australija poseduje jednu od pet velikih preostalih zona divljine na Zemlji, pored Antarktika, Amazona, pustinje Sahare i ¹uma na severu Kanade, navodi se u izve¹taju.

Najveæu opasnost za netaknuta podruèja Australije predstavlja uvoðenje ¾ivotinjskih i biljnih vrsta poput svinja, zeèeva, lisica, bizona i ¹tetnog korova, upozorava Trejl.

On je dodao da, pored bogatstva u vidu netaknute divljine, Australija takoðe mo¾e da se ponosi jednim od najza¹tiæenijih morskih podruèja na svetu, kao i najveæim ¾ivuæim organizmom - Velikim koralnim grebenom.

b92