Najpo¾eljniji za rad u Srbiji „Telekom“

Started by Bred, 30-08-2008, 16:49:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: D.Ni¹aviæ | Blic

„Telekom Srbija“ je najpo¾eljnija kompanija za zapo¹ljavanje, a slede „Apatinska pivara“ i „Koka-Kola“. ®ene se uglavnom opredeljuju za „Delta holding“, „Rajfajzen banku“ i „Hipo Alpe-Adriju“, a mu¹karci za „Banku Intezu“, „Fud¾itsu Simens“, „Karlzberg“ i „Mobilkom Austrija“.

Ovo su rezultati istra¾ivanja „Najpo¾eljniji poslodavac u 2008. godini“, koje je obuhvatilo 2.444 ispitanika koji su posetili sajam zapo¹ljavanja „Karijer dejs“, a koje je sprovela meðunarodna agencija „Sinovejt“.
Ove godine, lista najatraktivnijih firmi drugaèija je u poreðenju sa prethodnim godinama. Za razliku od ranije kada je „Delta holding“ bila prva na listi najpo¾eljnijeg poslodavca, u 2008. na¹la se na èetvrtom mestu. S druge strane, „Telekom Srbija“, koji je sada na prvom mestu, prethodnih godina bio je rangiran na èetvrtom. „Apatinska pivara“ je zabele¾ila znaèajan skok u odnosu na ranije, dok su „Koka-Kola“ i „Telenor“ zadr¾ali sliène pozicije.
Zanimljivo je da se banke vi¹e ne smatraju jednim od najpo¾eljnijih mesta za rad, s obzirom da se „Rajfajzen“ i „Inteza“ nalaze na sedmom, odnosno desetom mestu.
Dobru platu, kao najva¾niji razlog za zapo¹ljavanje, ispitanici su posebno istakli kod Naftne industrije Srbije, „Rajfajzen banke“, „Filip Morisa“ i „Apatinske pivare“. Kriterijum „dobra odskoèna daska za karijeru“ nezaposleni naroèito vezuju za „Delta holding“, „Rajfajzen banku“ i „Filip Moris“. Interesantno je da se fiksno radno vreme, posao bez stresa i dobar balans posla i privatnog ¾ivota pre svega odnosi na dr¾avne firme kao ¹to su „Telekom Srbija“ i Naftna industrija Srbije, dok se za kompaniju koja, pre svega, pru¾a dobro obrazovanje smatra „Majkrosoft“.
Na pitanje da navedu pet kompanija koje im prvo padnu na pamet a koje posluju u Srbiji, najveæi broj ispitanika su naveli „Deltu“, a potom slede „Koka-Kola“, „Telekom Srbija“ i „Telenor“.

Najpo¾eljniji u 2008. godini

1. „Telekom Srbija“ 10%
2. „Apatinska pivara“ 9%
3. „Koka-Kola“ 9%
4. „Delta holding“ 9%
5. „Telenor“ 7%
6. Naftna industrija Srbije 6%
7. „Rajfajzen banka“ 5%
8. „Filip Moris“ 5%
9. „Majkrosoft“ 5%
10. „Banka Inteza“ 4%
11. „Fud®itsu Simens“ 3%
12. „Hemofarm“ 3%
13. „Karlzberg“ 3%
14. „Hipo Alpe-Adrija banka“ 3%
15. „Komtrejd grupa“ 3%
16. „Mobilkom Austrija“ 3%
17. „Dilojit“ 2%
18. „Nelt“ 2%
19. „Komercijalna banka“ 2%
20. „Sosijete ®eneral banka“ 2%