Kralj bira ¾enu meðu 60.000 devica

Started by Bred, 02-09-2008, 14:11:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Tanjug | Foto:Reuters  | Blic

Vi¹e desetina hiljada devica obna¾enih grudi okupilo se u nedelju kod dvora u Svazilendu, noseæi cveæe za kraljicu majku, povodom ovogodi¹njeg Plesa rogoza.


Za Ples rogoza ove godine se prijavilo 60.000 devica ¹to je vi¹e nego pro¹le godine kada ih je uèestvovalo oko 40.000. Kako je podsetila nemaèka agencija DPA, ovaj ples je jedan od najva¾nijih datuma kulturnog kalendara Svazilenda i prilika da kralj Msvati Treæi izabere jo¹ jednu suprugu, iako njegov narod sumnja da æe ove godine izabrati svoju 14. mladu.



Jaki vetrovi su raspalili po¾are na brdima koja nadvisuju dvor u Lud¾id¾ini, oko 25 kilometara ju¾no od glavnog grada Mbabane, pokrivajuæi sve pra¹inom i dimom. Poluigrajuæi, poluhodajuæi, devojke su pri¹le da predaju kraljici majci rogoz koji su brale tokom èitave sedmice na obali reke, a koji se koristi za pravljene koliba i zaklona. Zatim su se vratile u arenu pod vedrim nebom ispod kraljevskog kompleksa u Lud¾id¾ini, gde je kralj, odeven u kostim od leopardove ko¾e, plesao oko njih.

frckica-j

©ta ovaj lik svake godine uzme novu mladu? Blago njemu!
Mada, sjetim se padi¹aha iz "Crnog Gruje i kamena mudrosti"... Biæe mu ba¹ veselo za koju godinu! :lol:
Kako li se svekrva majka bori sa toliko snajkica?  :hmm Ove na¹e jedva izdr¾e sa jednom... :source: