Gorivo æemo uskoro dobijati iz trave

Started by Bred, 17-08-2008, 15:33:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: M. Josifoviæ |

Zvuèi nemoguæe, ali dizel dorivo æe uskoro moæi da se proizvede iz trave. Nauènici sa univerziteta Kolorado trenutno rade na projektu umetanja gena iz Kopaiba drveta u druge biljke, kako bi i one mogle proizvoditi supstancu „oleoresin“. U pitanju je ulje koje je odlièna zamena za dizel, a samo jedno Kopaiba drvo mo¾e da proizvede godi¹nje 40 litara ovog „goriva“!

Zamislite podruèje pokriveno travom koja ne tra¾i ðubrenje, za¹titu pesticidima niti bilo kakvu vrstu odr¾avanja. A onda, ta ista trava nakon ko¹enja produktuje posebnu vrstu ulja koje je sastavni deo nama veoma poznatog i potrebnog - dizel goriva.
Jedan od vodeæih struènjaka sa Univerziteta Kolorado dugo radi na projektu koji bi omoguæio crpljenje pogonskog goriva iz tropske vrste drveta pod imenom Kopaiba, poznatije kao „dizel drvo“. Ova vrsta drveta, kao ¹to je slièaj kod pojedinih vrsta trava, ispu¹ta posebnu uljanu supstancu, nalik dizel gorivu. Sledeæi korak nauènika je da bolje istra¾e razlog ove sinteze, odnosno molekularni i genetski aspekt prisutan kod pomenutih biljnih vrsta. Poznato je da je supstanca po imenu „oleoresin“ dobra zamena za dizel gorivo, a drvo Kopaiba u stanju je da proizvede zavidnu kolièinu ove supstance, taènije 40 litara godi¹nje. Najveæi problem je u tome ¹to drvo raste relativno sporo i tra¾i tropsku klimu za rast. Takoðe, masovno uzgajanje ove vrste drveta u tropskim stani¹tima dovelo bi do velikog prirodnih disbalansa i ubrzalo bi globalno zagrevanje.
Ali nauènici su smislili kako da se ovako ne¹to izbegne. Re¹enje je u genetskoj modifikaciji drugih vrsta biljaka kako bi one mogle da proizvode istu supstancu karakteristiènu za Kopaiba drvo.
Trava koja proizvodi dizel gorivo brilijantno je re¹enje ali su nauènici pomalo skeptièni. Najte¾eæe biti uspe¹no izvesti samu genetsku modifikaciju. Po¹to se veæina trava razmno¾ava putem polena, postoji opasnost od op¹te kontaminacije, kad se gen „pusti u etar“.
Mnogo je pa¾nje pridavano ve¹taèkoj proizvodnji etanola iz nejestivih sirovina, poput razlièitih vrsta trava, ali za proizvodnju neèega nalik dizel gorivu iz trave potrebno je zaista mnogo znanja i iskustva u ovoj oblasti. Ono ¹to je naznaèajnije je ¹to ovako ne¹to ne zahteva infrastrukturne promene, a gorivo dobijeno na ovaj naèin koristilo bi se za pogon svih putnih vozila bez potrebe da se ona modifikuju.

blic

Adonis_Vernalis

Ima jos jedna tehnologija proizvodnje biodizela, a to je piroliza svega organskog porekla. Skupi se organsko djubre, podvrgne pirolizi i dobija se crna, gusta masa iz koje je stilska vezba izdvojiti metilestre masnih kiselina (sto je biodizel, ugrubo).

No, mozda su moje kolege sa Univerziteta Kolorado mislili na nesto drugo... A mitska supstancija "oleoresin" je oleorezina. Bilo cega, bilo kakva. Sta su oleorezine? Pitanje iz farmakognozije.

Jos jedna novinarska patka. Zalim za time sto nije pekinska, jer je potonja mnogo ukusnija.