Genitalne bradavice, hlamidija i herpes u naletu

Started by Bred, 05-10-2007, 14:48:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: I. Mi¹koviæ
Polno prenosive bolesti u Srbiji su u vi¹estrukom porastu. Najprisutnije kod oba pola su genitalne bradavice, odnosno kondilomi, na drugom mestu po uèestalosti je genitalna hlamidija, a prati ih genitalni herpes. Sve ove bolesti rezultat su niskog nivoa svesti graðana, koji se neredovno ili uop¹te ne ¹tite tokom seksualnog odnosa.

Struènjaci za polne bolesti upozoravaju da svako ko ne koristi kondom prilikom seksualnog odnosa dolazi u kontakt sa raznim bakterijama i virusima koje mo¾e da pokupi od partnera. Dermatovenerolog dr ®eljko Miju¹koviæ sa Vojnomedicinske akademije posebno upozorava na genitalne bradavice.
- Poslednjih godina je do¹lo do prave ekspanzije ovog virusnog oboljenja. Reè je o izraslinama na polnim organima. Njihovo ¹irenje mo¾e da se tumaèi sve promiskuitetnijim naèinom ¾ivota graðana, ali i kao posledica migracija stanovni¹tva. Obavezno ih treba leèiti, tim pre ¹to im ima leka - ka¾e za „Blic“ dr Miju¹koviæ.
Odmah za kondilomima sledi genitalna hlamidija, koja je u stvari bakterija koja se veoma lako prenosi. Statistika ka¾e da skoro polovina seksualno aktivnih ¾ena dobije hlamidiju pre 30. godine.
Dr Milan Bjekiæ obja¹njava da bakterija u organizmu mo¾e da ostane i vi¹e od godinu dana bez ikakvih simptoma. Njeno otkrivanje kod jednog od partnera ne mora da znaèi neverstvo jer ne mo¾e pouzdano da se utvrdi ko je kada zara¾en. Simptomi koji se mogu javiti kod ¾ena zara¾enih hlamidijom su krvarenje iz vagine, peckanje i bol prilikom uriniranja, a kod mu¹karaca vodnjikavo belo curenje iz penisa.
- Hlamidija se mora leèiti, posebno kod trudnica jer bakterija mo¾e da dovede do prevremenog prsnuæa vodenjaka, kao i do zastoja u razvoju bebe. Ukoliko je majka zara¾ena hlamidijom i infekcija se ne leèi, bakterija kod bebe izaziva konjunktivitis i upalu pluæa u prvim mesecima ¾ivota. Kod beba bolest traje nekoliko nedelja i ne ostavlja nikakve posledice - obja¹njava dr Bjekiæ.
Ni¹ta manje problematièan nije genitalni herpes, virus koji se veoma te¹ko izbacuje iz organizma. Prepoznaje se po mehuriæima po polnim organima i leèi se uspe¹no antibioticima, a terapija traje dve do tri nedelje.
Interesantno je da su nekad veoma rasprostranjene polne bolesti poput sifilisa i gonoreje svedene na minimum. Epidemiolog dr Danijela Simiæ upozorava da ni njih ne treba zanemariti jer mogu da ostave trajne posledice po zdravlje.
- Treba znati da ni najrazvijenije svetske zemlje nemaju precizne podatke o broju obolelih od polnih bolesti, pa najpesimistièniji podaci ka¾u da zvanièan broj uvek treba pomno¾iti sa deset da bi se dobila realna slika - ka¾e dr Simiæ za „Blic“.
Lekari poruèuju da je za prevenciju svih pomenutih polno prenosivih bolesti neophodna upotreba kondoma prilikom seksualnih odnosa, kao i redovna kontrola oba partnera kod lekara.

Pilule i spirala ne ¹tite
Zabluda je da kontraceptivna sredstva kao ¹to su pilule ili moderna spirala ¹tite od polno prenosivih bolesti. One su odlièna sredstva za kontrolu i planiranje raðanja, ali se za¹tita od polno prenosivih bolesti i infekcije HIV-om posti¾e iskljuèivo stalnom upotrebom kondoma.

blic


ljuba20

kako to da 99% doktora kaze da se prenosi iskljucivo seksualnim putem, i nikako drugacije?

Bred

Pa to i jeste tako, ne razumem sta si hteo da pitas?